Țara arde și Cîțu…se piaptănă

a

Mi-au rămas și acum pe retina memoriei, la mai bine de un an, pozele pe care ministrul de finanțe de atunci Florin Cîțu și le făcea în plenul parlamentului la investirea cabinetului Orban. Cu șuvița-n vânt, cu colegii de guvernare, cu un zâmbet șiret pe chip, toate pentru a rămâne posterității.

Între timp lucrurile s-au schimbat puțin; vorba lui nenea Iancu „pe ici, pe colo, prin părțile esențiale“. Ministrul de finanțe de atunci este astăzi Prim Ministru desemnat (încă) de liberali, să formeze o majoritate în Parlament. Care majoritate se lasă încă așteptată. Reprezentanții formațiunilor politice care s-au hotărât să formeze Guvernul, PNL, USR Plus și UDMR, la care se adaugă minoritățile, s-au împiedicat în tratativele lor de un scaun; acela de președinte al Camerei Deputaților. E un start furat dacă vreți pentru că negocierile cu președintele Iohannis abia au început astăzi.

Curios este faptul că nu s-a discutat nimic, sau mai nimic despre cum va putea România și românii să treacă peste criza sanitară, peste problemele grave ale economiei ci de cine va ocupa scaunul de președinte al Camerei Deputaților, cameră legislativă deosebit de importantă în procesul decizional. Atât Ludovic Orban cât și Dan Barna vor această funcție pentru a-și consolida poziția în partid și a nu fi debarcați de la șefia formațiunilor politice pe care le reprezintă. UDMR spune: dacă le vreți voi, vreau și eu, așa că l-a desemnat pe Kelemen Hunor pentru a ocupa și domnia sa a 3-a putere în stat. Se dau, sau mă rog s-au dat până ieri, lupte pentru fotoliile ministeriale cheie: Justiție, Interne, Dezvoltare Regională, Finanțe, Transporturi, ministere cu influență ori cu bani. S-a vorbit mai puțin despre Educație, Muncă, Sănătate, ministere care ar trebui să aibă un rol decisiv pentru o viață mai bună a populației.

Astăzi au început negocierile la Palatul Cotroceni, iar spre seară vom afla și poziția președintelui în această problemă. Personal cred că Florin Cîțu nu e altceva decât un iepure aruncat înaintea ogarilor, pentru a se vedea care sunt  „pohtele ce le pohtesc“ partidele care vor la guvernare. Cred mai degrabă că președintele va schimba numele premierului desemnat Florin Cîțu cu cel al premierului interimar, Generalul Ciucă. Acesta va veni la negocierea cu partidele va zâmbi calm, va bate o singură dată cu pumnul în masă și va ordona: „tu acolo, tu acolo, iar tu dincolo“; fără negocieri, fără eu vreau, fără dar și eu vreau. Militărește se va rezolva problema.

Cât despre celelalte formațiuni politice parlamentare, problema e cât se poate de simplă: PSD cel care a câștigat (oare) cele mai multe voturi va ieși ciufulit rău de la Cotroceni și va spune încă odată „nu e momentul oportun acum“, iar AUR va fi (indiferent de decizia lui Iohannis) împotrivă. De fapt ei sunt cei care au câștigat alegerile acestea, în rest toți sunt niște „luzări“,  dacă pot să folosesc un limbaj de maidan. Criza politică ce se prefigurează la orizont nu va face decât să adâncească celelalte două probleme mari ale României: criza sanitară și cea economică.

Bătălia nu e între formațiunile politice care au acces în parlament ci între grupurile de interese economice care stau pitite în spatele lor și așteaptă castanele din foc scoase de cei ce vor la Guvernare. O soluție ar fi, cred eu, alegeri anticipate pentru că în actuala configurație a Parlamentului este foarte greu, spre imposibil, de a forma o majoritate stabilă și eficientă. Oricum rămân să vedem decizia președintelui și felul în care, asemeni unui dresor de circ, va reuși să-i transforme pe acești lei în simpli cățeluși care dau bucuros din codiță.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei