„Sunt bătrâni care așteaptă meniul acesta ca să mănânce ceva!”. Voluntarii ATOR Banatul de Munte au dus Paștele pe mesele necăjiților Reșiței!

voluntari

O acțiune mai specială a campaniei „Mâinile bucuriei” s-a desfășurat în sâmbăta dinaintea Paștilor prin cele 50 de pachete de sărbătoare ce au ajuns pe mesele oamenilor care nu își permit o masă tradițională în aceste zile. Pachetele sunt specifice sărbătorii Paștelui, și conțin ouă roșii, cozonac, drob, sarmale, ciorbă, ca cei mai puțin norocoși dintre reșițeni să simtă că e sărbătoare.

Campania a început de fapt sub formă de ajutor la cumpărături pentru vârstnicii Reșiței pentru a-i proteja în această perioadă, dar de mai bine de două săptămâni ne-am axat pe a oferi o masă caldă, zilnic, unui segment de aproximativ 50 de beneficiari, în mare parte bătrâni peste 65 de ani, da sunt și câteva familii cu mulți copii, precum și persoane care nu au neapărat peste 65 de ani însă au diverse probleme de sănătate. Sunt familii și bătrâni care stau pur și simplu în acest prânz. Să ne gândim ce ar însemna dacă nu am putea să facem asta! Să nu poți să-i duci o mâncare, este un meniu din care el mănâncă toată ziua! E o situație dramatică și cred că după criză aceste situații se vor înmulți! E momentul ca cei care încă mai au bani, mai au rezerve, să demonstreze că le pasă!”, este mesajul părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Centrului de Tineret Moniom și al campaniei.

p

Pe lângă masa caldă pentru Paști au fost oferite și pachete cu alimente, toate fiind donații, dar și 50 de pahare cu paști sfințite la Biserica din Moniom.

Eu am sfințit toate pachetele care s-au dus și pe cele de astăzi, pentru că m-am gândit, unii dintre ei chiar au cerut, au nevoie și de binecuvântare, de sprijin duhovnicesc și mi-au cerut apă sfințită, alții au cerut slujbă, alții au cerut paști, eu personal nu am putut să merg decât la o mică parte dintre beneficiari.

Unora cred că le e teamă în această perioadă și au văzut prezența preotului și ca pe o măsură de a se liniști sufletește, dar cred că a fost și nevoia de a simți într-un fel sărbătoarea Paștelui, nemaiputând să meargă la biserică, asta ar fi pentru ei ca o mângâiere sufletească”, a relatat pr. Mihai Ciucur.

p1

Despre o parte dintre beneficiari, voluntarii de la ATOR au aflat de la Primărie, adică persoane singure, fără aparținători, iar o bună parte sunt solicitanți care au apelat numerele de telefon ale campaniei și care au sunat fie pentru ajutor la cumpărături, fie pentru diverse nevoi fiind mai apoi introduși în baza de date a voluntarilor pentru sprijin mai îndelungat.

Noi am ajutat acești oameni, pe unii dintre ei cam de o lună de zile, zi de zi, pe alții mai de puțin timp, dar ajutorul nostru și al Bisericii a venit pentru că e important pentru noi ca acești oameni să simtă că e sărbătoare și un meniu de genul acesta pentru o persoană care stă în această mâncare, pentru că sunt bătrâni care stau în prânzul acesta, am vrut să le transmită purtarea mea de grijă ca preot și a bisericii față de ei și prin paharul de Paști și prin mâncarea binecuvântată de Paști”, a spus părintele Ciucur.

p2

Partea bună este că această campanie nu se oprește aici, pentru că de multe ori astfel de campanii se desfășoară în preajma sărbătorilor, când toată lumea încearcă să fie bună, iar după ce trec zilele de sărbătoare se uită de cei în nevoi.

Noi ne propunem ca mai o lună și jumătate să le ducem zilnic mâncare. E important de știut că toate acestea se fac din donații, oamenii donează în contul asociației Centrul de Tineret Moniom, fie de exemplu a venit cineva pentru o pomană și a dat bani și am cumpărat meniuri. A funcționat foarte bine. Eu cred că vom găsii soluții să le asigurăm acestor oameni o masă caldă pe mai departe.

Avem și familii cu mulți copii, sunt oameni care au rămas fără venituri pentru că s-au închis granițele, nu s-au mai putut duce la lucru și nu mai au bani.

Problemele bătrânilor care sunt beneficiarii noștri, erau și înainte, nu acum s-au trezit ei bolnavi și săraci, doar că acum s-au acutizat foarte mult, pentru că acum nici nu mai ies să își cumpere mâncare. Cei care o duceau rău o duc și mai rău, chiar foarte rău, cei care încă se mai descurcau, acum o duc rău, cei care o duceau bine sunt la limită, totul s-a dus în jos”, a declarat părintele Mihai Ciucur.

Un alt aspect pozitiv și îmbucurător este acela că această perioadă a scos la lumină solidaritatea oamenilor, care au contribuit fiecare cu ce a putut.

Vreau să amintesc și aportul partenerilor noștri care s-au implicat, unii chiar zi de zi, cum sunt cei de la Liga Studenților, cei de la Casa de Cultură a Studenților, Guerrilla Motors- care sunt foarte atenți, pentru că nu e ușor lucru să ai câteva adrese și să duci mâncare, pe timpul lor, cu mașina lor, cu resursele lor. Vreau să îi amintesc și pe cei de la Pizzeria Florio care sunt și implicați ca voluntari la noi, au făcut și curierat, sunt mai mult decât un furnizor de hrană, cu ei avem un parteneriat”, a precizat preotul Mihai Ciucur.

Acest proiect mare, în care sunt implicați cel puțin 40 de voluntari a ajuns la o valoare totală de 9.000 de lei, pe toată campania. Deși valoarea nu este una spectaculoasă, beneficiile ei sunt considerabile avându-se în vedere implicarea oamenilor care arată că le pasă și faptul că hrana ajunge zi de zi la cei în nevoi, nu doar de sărbători, De la începutul campaniei au fost distribuite 585 de prânzuri oferite oamenilor nevoiași de către ATOR Banatul de Munte și partenerii lor.

93619700_2999131206818685_7247594339465953280_n

93640540_1884077501724348_2110316903690928128_n

93975688_162409525065186_8398894309234966528_n

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Roby

    Un exemplu bun de urmat pentru fiecare dintre noi. Dumnezeu sa binecuvânteze oamenii care s-au implicat.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei