Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, va rămâne sub control judiciar pentru alte 60 de zile, au decis magistrații Curții de Apel Timișoara. Aceștia au respins ieri contestația formulată de Frunzăverde împotriva deciziei Tribunalului Caraș-Severin de prelungire a măsurii controlului judiciar.
Reprezentanții Tribunalului Caraș-Severin au decis săptămâna trecută, ca Sorin Frunzăverde, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit, să rămână sub control judiciar până pe data de 5 septembrie. În acest timp, Frunzăverde trebuie să respecte mai multe obligații, printre care: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent, să nu se apropie de martorii din cauză şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect.
Preşedintele Consiliului Județean Caraş-Severin a fost trimis în judecată de DNA pentru folosirea influenţei în timpul campaniei prezidențiale din 2014. El este acuzat de folosire a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Conform rechizitoriului întocmit de DNA, „în perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2014, inculpatul Frunzăverde Sorin şi-a folosit influenţa pe care o avea în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş Severin şi de vicepreşedinte al unui partid, asupra inculpatului Ghiorghioni Ionesie, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi membru în acelaşi partid politic, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făceau parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar și în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului.
Ulterior, în zilele de 12 şi 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu 9 primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea şi influenţa sa de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş Severin, să facă demersuri favorabile în direcția respectivă.
De asemenea, pentru a-i determina să procedeze în acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora că, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Județean către primării în anii 2015 și 2016 (respectiv până la terminarea mandatului conducerii CJ Caraș Severin)”.
Măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, până la data de 5 septembrie a fost luată și față de Ionesie Ghiorghioni, trimis în judecată în același dosar.
Karina TINCUL