SCRISOARE DESCHISĂ Inspectorului General al Poliției Române, Ioan Buda

 modelmic

În data de 04.07.2019, în jurul orelor 19 și 16 minute pe Bulevardul Muncii din Reșița are loc un tragic accident rutier în care un tânar de numai 17 ani își pierde viața. Pasiunea vieții sale erau motoarele, se simțea atras de acestea în mod irezistibil, de mirosul de benzină și de ulei ars, îi plăcea să și meșterească la ele însă din păcate tot ele aveau să-i aducă și sfârșitul. Tragic și dureros pentru toți cei care i-au fost cunoscuți și prieteni, rude dar mai ales pentru părinții adolescentului. Chiar și eu care am primit prin whatsapp sub semnătura purtătorului de cuvânt Nicorici Dinu, comunicatul de presa lapidar al IPJ Caraș Severin care arata că „Un tânăr de 17 ani, din Reșița, care conducea un motociclu în zona de aprovizionare a unui supermarket, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, pierde controlul asupra direcției de deplasare, cade pe partea carosabilă și intră în coliziune cu un container metalic” , care nu îl cunoșteam pe tânărul implicat, am simțit un mare regret și sincer să fiu am fost cu sufletul alături de părinții și rudele acestui tânăr pentru care viața, din păcate, s-a încheiat atât de repede și de violent.

Citește și : Tânăr de 17 ani decedat într-un accident la Reșița! Conducea un motociclu, după ce a consumat băuturi alcoolice

Am simțit și un regret (și ca să fiu sincer, am aruncat cu vina producerii accidentului în stânga și în dreapta) atunci când în comunicatul de presă am citit că tânărul consumase alcool „pe fondul consumului de băuturi alcoolice“. Totodată, pentru că nu era trecută valoarea alcoolemiei în mintea mea am gândit că aceasta era mare, căci altfel cum să pierzi controlul asupra direcției de deplasare?

În data de 11.07.2019 stupoare, primesc un nou comunicat de presă de la același purtător de cuvânt al IPJ Caraș Severin, Nicorici Dinu care spune sec

„Urmare a informației de presă, transmisă de inspectoratul nostru, potrivit căreia în data de 04 iulie, ora 19.25 pe B-dul Muncii din municipiul Reșița a avut loc un accident rutier, in urma căruia un tânăr de 17 ani, din Reșița, care conducea un motociclu în zona de aprovizionare a unui supermarket, a fost rănit grav și ulterior a decedat, facem următoarele precizări:

După producerea accidentului, la verificarea cu aparatul alcooltest, a fost obținut un rezultat pozitiv.

În urma analizei toxicologice, Serviciul de Medicină Legală Caraș-Severin ne-a comunicat faptul că alcoolemia a fost zero. Rezultate negative au fost obținute și la celelalte substanțe interzise de lege”.

Citește si : Nu a consumat alcool! După ce a spus că tânărul motociclist decedat săptămâna trecută a fost băut, Poliția șterge cu buretele propria declarație!

Oarecum indignat de această stare de fapt și neștiind ce să mai cred, am început să întreb în dreapta și în stânga, cunoștințele mele de la poliția rutieră, cum este posibil așa ceva, aparatul de măsurat alcoolemia dă erori sau s-a facut vreo mârșavie după ce s-a recoltat sânge ? Căci o explicație trebuie să existe.

Și ce să vezi dragă cititorule, pe surse credibile din cadrul biroului rutier, dar care bineînteles au vrut să-și păstreze anonimatul, cu toate că și ele erau siderate de comunicatul de presă (și o să vedeți de ce) am aflat că în raportul de eveniment întocmit de Poliția Municipiului Reșița către onor IPJ Caraș Severin era consemnată și alcoolemia înregistrată cu aparatul Drager și care, țineți-vă bine, era de 0,03 mg/l în aerul expirat. Da, ați citit bine zero virgulă zero trei!! Deci să o spun clar în limba română ca să priceapă toată lumea (poate și domnul Dinu Nicorici) tânărul NU ERA sub influența băuturilor alcoolice și nici nu consumase cel puțin în ultimele 20 de ore alcool. Mai mult decât atât, la întocmirea comunicatului către mass media se știa acest lucru inclusiv de către șeful inspectoratului Viorel Avram (căruia i se comunică orice eveniment) și atunci se naște întrebarea  Ce s-a dorit prin dezinformarea opiniei publice cât și a superiorilor de la București?

Ascunderea neputinței și a lipsei de interes din partea șefilor IPJ Caraș Severin în prevenirea evenimentelor grave de circulație. Am vrut să aflăm părerea domnului Coman Aurel, adjunct al șefului inspectoratului pe probleme de poliție rutieră, dar stupoare, surmenat de cât a lucrat, este în concediu de odihnă. Are dreptate, situația este foarte bună, hai la mare, că pentru măsurile de reducere a fenomenului rutier vom acționa la iarnă.

Nu pot încheia subiectul cu Aurel Coman fără să vă spun stimați cititori și domnule inspector general, inclusiv domnilor sindicaliști (dar voi știați că așa s-au dat biletele prin sindicat), din cauza salariului mic (contravaloarea a câtorva sute bune de euro) a plecat la mare cu bilete subvenționate de stat. Oare chiar nu sunt doritori care au copii mici, bolnavi sau polițiști cu salarii modeste? Ori aplicăm dictonul „Ban la ban trage“. Rușine, rușine și iar rușine, că de bun simț nu mai are rost să vorbim. Dragi polițiști, aceștia sunt oamenii care vă conduc din victorie în victorie pentru interesul lor legitim.

Domnule chestor Buda, domnule comisar-șef Avram, nu vă supărați pe mine, dar m-aș bucura dacă mi-ați răspunde, am dreptate ?

Și vă mai întreb ceva, domnule Avram, știind că sunteți părinte (chiar și purtătorul de cuvânt, domnul Dinu Nicorici știu că este), cum ați putut să vă bateți joc de durerea unor părinți și de memoria copilului lor nevinovat? Chiar nu mai aveți o fărâmă de umanism, de compasiune, de respect? Am aflat că ați lucrat la circulație deci știați că, la această valoare pe aparat, rezultatul alcoolemiei va veni ZERO? De ce comunicatul nu prevedea doar că s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei (iar ulterior, dacă se confirma suspiciunea, ați fi comunicat-o) sau dacă voiați să fiți foarte exacți să fi dat valoarea constatata de 0,03 mg/l ? Ce transmitem noi familiei atât de greu încercate după cele publicate, ce argumente să folosim în favoarea re-credibilizării noastre în conceptul public, după ce am difuzat datele oferite de purtătorul de cuvânt al instituției pe care o conduceți?

Ați preferat să mânjiți cu noroi imaginea unui tânăr nevinovat, să pălmuiți obrajii plini de lacrimi ai părinților, să călcați cu cizmele dvs. pline de noroi, pe sufletul îndurerat al unor oameni, al unor părinți. De ce? Ca să nu mai spunem ce telefoane colorate am primit noi, cei din presă, pentru simplul fapt că am prezentat date oferite pec ale oficială de polițiștii de la IPJ Caraș-Severin?

De ce acceptați așa ceva domnule Inspector General al Poliției Române? Ce poliție conduceți dumneavoastă și pe cine slujește aceasta ? Spuneți-mi cum să fac ca din impozitele și taxele ce le plătesc eu, să nu mai plătesc astfel de oameni, nu mai am nevoie de servicii clădite pe durere , dezinformare și interese.

Noi, cei de la Reper24, acționați în justiție de șeful inspectoratului Viorel Avram și de purtătorul de cuvânt Dinu Nicorici pentru actul de curaj pentru care s-a murit în 1989, acela de a putea lansa întrebări, de a avea îndoieli în raport cu profesionalismul unora dintre purtătorii de epoleți, de a spune lucrurile pe nume, cerem acum și aici iertare familiei tânărului dispărut prematur pentru datele eronate apărute la adresa fiului lor, dar vrem ca familia să știe cu subiect și predicat faptul că vina pentru cele apărute în spațiul public nu ne-a aparținut, ci este indubitabil a celor care sunt plătiți din banul nostru, al tuturor, să comunice date certe, după o verificare temeinică la un astfel de eveniment, responsabilii sunt la IPJ Caraș-Severin! Puneți presiune pe actul jurnalistic, domnilor polițiști, pentru că doar atât ați înțeles din conceptul democrației încurajat de Comunitatea Europeană!

Domnilor polițiști, cum veți reabilita imaginea tânărului nevinovat care s-a ridicat la ceruri și pe care nedreptatea nu îl lasă să-și doarmă somnul de veci, printr-un comunicat sec în care mai mult vă dezvinovățiți decât să vă puneți cenușă în cap și să vă asumați greșeala ? Erați mult mai umani și mai aproape de comunitatea în care trăiți și pentru interesele căreia ar trebui să lucrați și să vă jertfiți, dacă ar fi cazul.

Domnule Ioan Buda, chiar nu mai sunt polițiști adevărați care vor să-și facă meseria, care respectă oamenii fiind și ei oameni, care nu au interese meschine de grup, cărora nu le trebuie funcții și grade și care și-au făcut un crez din meseria de polițist? Vă rog mult, în numele colectivității noastre, a comunității din municipiul Reșița, să ne oferiți opinia dumneavoastră.

Iată mai jos, câteva din publicațiile  și mediile de presă care au preluat și transmis știrea mincinoasă:

-Reper 24

-Caon

-Opinia Timișoarei

-Observator Antena1

-Romania TV

-Argument și altele

 

Să fie prostie, incompetență sau nepăsare, dublate de un mare dispreț?

 

 

REPER 24

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare