Sârbii continuă să fure din pădurile cărășene cu complicitatea autorităților române

a

Se împlinește aproape o lună de când un grup de sârbi au trecut cu tractorul râul Nera, care reprezintă frontiera dintre cele două țări, în zona satului Pârneaura din Caraș-Severin, și-au umplut remorcile cu lemne și au făcut cale întoarsă, fără ca nimeni să-i împiedice.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera – GEC Nera a fost sesizat de către ONG-urile din Serbia că au fost tăiați și transportați în Serbia mai mulți arbori însumând aproximativ 100 de metri cubi de masă lemnoasă. Informațiile au fost confirmate și de către inspectorul silvic al zonele Bela Crkva, unul dintre autori fiind arestat în momentul de față iar o anchetă a poliției sârbe este în desfășurare. „O asemenea cantitate de lemne nu putea fi sustrasă și trecută dincolo de graniță fără să existe complici și pe malul românesc“, precizează Doina Mărgineanu – consilier pentru relații publice a GEC-Nera.

Sesizată de către Grupul Ecologic de Colaborare Nera, Garda Forestieră Timișoara a răspuns: „…Vă comunicăm că la sesizarea dumneavoastră, instituția noastră, împreună cu reprezentanți ai Poliției de Frontieră, ai postului de poliție Socol și ai Primăriei Socol, au identificat un număr de 186 de arbori tăiați ilegal, însumând o cantitate de 23,31 metri cubi de lemn cu un prejudiciu total de 4.224 de mii de lei, fără TVA. Întrucât fapta constituie infracțiune a fost deschis un dosar de cercetare penală de către Poliția de frontieră“ – afirmă comisarul șef al Gărzii de mediu Timișoara Ienea Chirilă Amar Oliver.

Primarul comunei Socol Lia Olgița a declarat pentru Reper24 că în acea zonă, zonă de frontieră, ar trebui curățat malul râului Nerași de o parte și de alta: „Nera șerpuiește și e când în România când în Serbia. Dacă intri acolo, greu îți mai dai seama  în ce țară ești la un moment dat. Ambele maluri ale râului ar trebui defrișate de către organele abilitate pentru a asigura vizibilitatea în primul rând și protecția granițelor. Cât despre cei de la GEC Nera…ce să spun. Am mai avut reclamații de la ei și de cele mai multe ori au fost neîntemeiate. Cred că înainte de a sesiza ceva ar trebui să se informeze“, a mai adăugat primarul comunei Socol din Caraș-Severin.

Locuitorii din zonă spun că nu este prima oară când se întâmplă aceste fapte. Anual, sârbii și-au făcut obiceiul de a trece râul Nera cu tractoarele cu remorcă și a defrișa copacii din zonă, fără ca autoritățile române se intervină. Așteptăm rezultatul anchetei în dosarul penal deschis și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

  1. GEC Nera

    Todeauna când am distribuit informații privitoare la starea mediului pe teritoriul comunei Socol am avut confirmarea din partea autorităților române și de multe ori a autorităților din Serbia….mai puțin a Primăriei Socol și a doamnei Olgița, care au primit în unele cazuri amenzi de la autorități. Nu este necesară confirmarea informațiilor din partea doamnei Olgița pentru a distribui astfel de informații.
    GEC Nera

  2. zero

    „Nera șerpuiește și e când în România când în Serbia. Dacă intri acolo, greu îți mai dai seama în ce țară ești …”

    Dosar penal numitei Nera pentru infracţiune continuată!
    Această entitate îndrăzneşte să traverseze în mod fraudulos frontiera de stat trasată de autorităţile abilitate, astfel încât nu mai poate fi stabilită cetăţenia şi nici ultimul domiciliu cunoscut al copacilor după menţiunile din cartea de identitate (silvică) a acestora.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei