Sanatoriul de la Marila va fi reabilitat cu bani de la Guvern?

marila 1

Odinioara, o perlă a tratamentelor pentru bolnavii cu boli cronice de plămâni, sanatoriul de la Marila a intrat ușor, ușor în uitare. L-au uitat aleșii locali din Oravița, cei din Consiliul Județean, dar și factorii decizionali din cadrul Ministerului Sănătății. Recunoscut în primul rând pentru aerul binefăcător, spitalul de la Marila avea o capacitate de 500 de paturi pe 5 etaje, iar al 6-lea era doar pentru relaxare și recreere.

Sanatoriul Marila îl numesc autoritățile, oamenii în schimb îi spun Epava. În clădirea sinistră sunt internați bolnavi cronici și de tuberculoză din toată România. Sanatoriul, care cândva a atras nobilimea austro-ungară, germani și britanici este astăzi lipsit de puls din cauza promisiunilor care nu au devenit niciodată realitate. Sanatoriul Marila a fost parte a unei stațiuni deschise în 1878. Reabilitată în perioada interbelică, actuala clădire a unității medicale a fost dată în folosință după cel de-al Doilea Război Mondial. Spitalul nu a fost renovat niciodată.

marila 2

Poate acum, spun autoritățile. Consilierii locali din Oravița se reunesc astăzi, de la ora 12, într-o ședință în care, de departe, cel mai dezbătut punct va fi cel care prevede reabilitarea acestei instituții medicale care aparține de Spitalul Orășenesc Oravița, printr-un proiect ce va fi derulat prin Compania Națională de Investiții.

CNI este asaltată de mii de proiecte pentru care cu siguranță nu sunt bani suficienți, dar aici, pe recuperare post Covid și pentru sanatoriu de boli cronice există încă fonduri. Vom șlefui acest diamant prăfuit de indiferență și de trecerea anilor cu ajutorul CNI și îl vom reda județului și țării la capacitatea maximă cu 4 camere barice atât de eficiente și necesare“ – a declarat Romeo Dunca.
11
Am inițiat această acțiune de cedare a clădirii de către Oravița înspre CNI cu câteva săptămâni în urmă, după discuții serioase cu factorii decidenți de la București și sper că la ședința de mâine de la ora 12 consilierii Orăvițeni să voteze în unanimitate acest proiect. Cu atât mai mult cu cât voi fi prezent personal pentru a susține această șansă care poate fi o realitate“, a mai precizat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
12

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. Julieta

  Era un sanatoriu pentru jumatate de tara.O idee excelenta.Bravo Dunca,ocupa-te de problema,rezolva finantarea si vei fi pomenit de generatiile urmatoare:pomenit de bine.Bravo,bravo,bravo!Potentialul sanatoriului este imens.Ar conta mult nu numai pentru sanatatea populatiei dar si pentru economia judetului.Bravo!

 2. Alexandru Crișan

  Ar fi ce mai mare realizare pentru rețeaua
  de spitale din vestul tarii o clădire cu o arhitectura și o poziție geografică de invidiat păcat că a ajuns în acest hal.Daca
  a fost pusă în discuție să se ducă până la final că propuneri de acest fel au mai fost.
  MULT SUCCES!

 3. zero

  „CNI este asaltată … nu sunt bani suficienți … “ – a declarat Romeo Dunca.

  Lipsă cvorum liberal la CJ.
  Şobolanii părăsesc corabia?

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei