S-a rezolvat criza economică; măsura care va scoate țara din sărăcie; va curge lapte și miere

as

Aproape o lună și jumătate s-a scurs de când a intrat în vigoare starea de urgență în România și rând pe rând, au început să apară ordonanțele militare: una, două…nouă. Oamenii stau mai mult în case. Unde și unde mai vezi câte un bugetar în drum spre servici. pensionarii, care în mod normal ar trebui să fie cei mai feriți, se îmbulzesc și dau din coate între 11 și 13 să ajungă și la magazinul alimentar, și la farmacie, și repede, repede acasă. Orașul e mai nou un furnicar de oameni cu sacoșe, cu măști, cu pași grăbiți, fiecare în drumul său, fiecare cu problemele sale. De multe ori stai și te întrebi: de ce aleargă toți așa?

Răspunsul e pe cât de simplu pe atât de alarmant. Frica lor de a sta pe stradă nu e de virus și ce de…virusache. Băieții aceia cu caschete albastre, care cum îi prind cum îi verifică la buletin, la bilețelul de voie și la ceas, normal. Ai depășit programul cu 10 minute; nu ai semnat bilețelul; nu ai buletinul la tine; nu ai scris corect data; nu ai ochi albaștri; cățelul nu e tuns, sau mai știu eu ce alte bazaconii inventează doar pentru a mai scrie și tăia o chitanță. Eh, o bagatelă acolo de 10, 20 de mii de lei, pe care bietul pensionar nu ar reuși să-i plătească nici dacă la 70 de ani l-ar mai angaja cineva pe o leafă de bugetar.

Nu vorbesc aici de cei care chiar merită astfel de amenzi, ba chiar dosare penale: fug din spitale după ce sunt depistați pozitiv, evadează din zonele carantinate, scuipă personalul medical care îi îngrijesc, fac grătare în mijlocul străzii la care se adună câte 20 – 30 de persoane și câte și mai câte. Unii chiar și-o caută cu lumânarea; la propriu și la figurat.

Ca jurnalist am acces la informările Prefecturii și aproape zilnic citesc informări referitoare la zelul salariaților Ministerului de Interne: 126 de mii de lei, 230 de mii, 296 de mii, 327 de mii, pentru zeci și sute de sancțiuni date pentru nerespectarea ordonanțelor militare pe perioada stării de urgență. Pentru că mi-a fost greu să buchisesc fiecare raportare în parte, am solicitat informația Alinei Boeru – purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin. Raspunsul acesteia a venit după câteva socoteli matematice, așa cum era și normal:

„Numărul total de sancțiuni contravenționale aplicate în context Covid de la începutul perioadei = 3.590; Valoare 6.690.126 de lei“.

Am mai citit odată, m-am frecat la ochi și am citit din nou – peste 6 milioane și jumătate de lei; lei noi, adică RON. Altfel spus peste un milion 300 de mii de euro. Dacă înmulțim cu 47, ajungem la peste 61 de milioane de euro. Dacă mai socotim că județul Caraș Severin este destul de mic din punct de vedere al populației, sau dacă ținem seama că Bucureștiul face cât 6 județe precum Carașul, cred că putem să rotunjim, fără să exagerăm la 100 de milioane de euro sau o jumătate de miliard de RON. Uoau!

Câți bani vor intra în bugetul statului din aceștia? Probabil puțini pentru că unii își vor face coada colac și vor pleca de unde au venit, alții vor contesta în instanță multe din abuzurile care s-au făcut la nivel național, iar alții probabil se vor stinge de necaz și supărare că au fost amendați cu sume pe care nu le vor putea plăti niciodată. Și atunci stau și mă întreb: Qui prodest? sau mai pe românește, cui folosește?

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

 1. Adi Nica

  Amenzile date sunt doar pe hartie. In mod real,din total,nu vor fi achitate decat,cel mult, 25 %, 50 % vor fi contestate in instanta,acolo unde vor fi anulate,iar diasporezii care au incasat amenzi se vor sterge cu ele in dos,asta pentru ca imediat dupa criza,cand vor pleca din nou dupa ” un trai mai bun”, datoriile catre tara muma vor fi uitate pe repede inainte…Asta cu banii e doar pentru statistici fara valoare,statistici intocmite de bugetari cu salarii mult peste medie…

 2. zero

  “multe din abuzurile care s-au făcut la nivel național … cui folosește?”

  Abuzuri care s-au făcut la nivel naţional liberal.
  Asta foloseşte … foloseşte la justificarea financiar-contabilă şi prestigiul muncii “lucrătorilor” de miliţie, precum şi la “stima şi mândria întregii ţări” faţă de personaje politice (ca Vela) parvenite din judeţul Caraş-Severin.
  .
  Că … din judeţul Teleorman s-a “rezolvat” deocamdată doar prestigiul jandarmeriei române.
  Iar petele de pe blazon nu se spală cu apă şi săpun. Niciodată.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei