S-a găsit administrator special pentru fabrica de lapte de la Oravița! 

modelmic

Redresarea Fabricii de lapte de la Oravița, aflată de ceva timp în insolvență, continuă să stea sub semnul întrebării. După ce de-a lungul ultimilor ani, fosta conducere a forului județean dădea asigurări că situația fabricii se va ameliora și se alocau chiar și fonduri pentru realizarea unor investiții în utilaje, în prezent fabrica a rămas fără director și apar tot mai multe acuzații privind modul deficitar în care aceasta a fost condusă, dar și cu privire la calitatea laptelui livrat elevilor cărășeni, în cadrul programului „Laptele și cornul”.

Consilierii județeni s-au ferit pe rând să se implice în problemă, refuzând să facă parte din adunarea generală a acționarilor. Refuzul consilierului Iustina Turnea a fost pe cât de tranșat pe atât de memorabil. Aceasta  declara în ședința din aprilie că nu vrea să se ducă la fabrica de la Oravița pentru că acolo „pute rău”.

Că lucrurile stau așa a confirmat și președinte încă în funcțiune al forului județean Romeo Dumitrescu, ca a afirmat că la fabrica de lapte lucrurile au deparat într-o direcție complet necorespunzătoare: „În primul rând sunt probleme cu modalitatea de încheiere a contractelor, care s-au făcut fără licitație, prin încredințare directă. În contractele respective nu este prevăzută nici valoare produselor finite, pe care o aflăm din niște anexe și care este mai mică decât valoarea de producție”.

Mai mult decât atât, Dumitrescu aducea o serie de acuzații grave la adresa celor care își derulează activitatea în cadrul fabricii afirmând că aceștia pun pe fugă pe oricine ar fi dispus să se implice în administrarea fabricii, pentru a nu se descoperii afacerile ilegale derulate prin intermediul acesteia.

În cadrul ultimei ședințe a forului județean, s-a precizat că a fost găsit un administrator special pentru fabrică, Dumitru Marian Protea, conducerea CJ-ului punându-și toată încrederea în faptul că acesta va reuși nu doar să redreseze fabrica, ci și să o facă să devină competitivă pe piața din România.

„În primul rând am înțeles că va fi o misiune de audit și se va verifica situația actuală a fabricii de lapte și de acolo pornind vom vedea ce este de făcut în continuare. Vom vedea care sunt contractele de achiziții, de furnizare de produse finite și de acolo plecând vom stabili împreună cu Consiliu Județean și cu echipa care va fi la aceea fabrică ce măsuri trebuiesc întreprinse pentru a scoate această fabrică din impasul în care se află în momentul de față”, a afirmat Protea.

Fabrica de Produse Lactate din Oraviţa a fost înființată în urmă cu 12 ani, Consiliul Judeţean Caraş-Severin fiind principalul acționar.

Citește și Consilierii județeni fug de răspundere! „La fabrica de lapte de la Oravița pute rău”!

UPDATE: Schimbare în ceea ce privește administratorul special la Fabrica de Lapte de la Oravița!

După ce în ultima ședință a Consiliului Județean Caraș-Severin a fost prezentat Dumitru Marian Protea ca fiind propunerea forului județean pentru funcția de administrator special al fabricii, se pare că acesta nu a întrunit totuși cerințele acționarilor.

Adunarea Generală a Acționarilor S.C. „FABRICA DE PRODUSE LACTATE” S.A. Oravița a votat, în unanimitate, desemnarea doamnei Laura Maria Adil ca administrator special. În vârstă de 35 de ani, Laura Maria Adil este absolventă a Universității Politehnice, secția Chimie Alimentară.

Numirea reprezentantului Consiliului Județean Caraș-Severin în Adunarea Generală a Acționarilor la S.C. „FABRICA DE PRODUSE LACTATE” S.A. Oravița, în persoana dnei Elena Amzoi, director general adjunct în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean, a fost votată de către consilierii județeni în ședința din data de 31 mai 2016 după ce la ședința anterioară niciun consilier ales, aparținând unui partid politic, nu a acceptat nominalizarea.

S.C. „FABRICA DE PRODUSE LACTATE” S.A. Oravița a fost înființată în anul 2003 și în 2014 a intrat în insolvență funcționând cu un administrator judiciar și un director. Fabrica își desfășoară activitatea colectând și procesând laptele de vacă din zona Carașului, zona Văii Almăjului și zona Timișului.

Contrar zvonurilor răutăcioase, pornite din partea unor persoane care nu cunosc realitatea, facem eforturi pentru a redresa <Fabrica de Lapte de la Oravița> și în niciun caz pentru a o închide. Aceasta va continua să colecteze și să proceseze lapte din Valea Almăjului. Conform raportului transmis Consiliului Județean Caraș-Severin, numai în trimestrul I al acestui an fabrica a achiziționat 212.311 litri lapte, întreaga cantitate fiind dirijată în producție și procesată. Fabrica nu a fost eficient manageriată, noul administrator special va trebui să pornească pe o linie corectă, să eficientizeze transportul și prelucrarea laptelui și să facă în continuare apel la producătorii de lapte tradiționali din Valea Almăjului, zona Carașului precum și, în funcție de necesități, din județul Timiș, în niciun caz din Ungaria “, a declarat președintele Romeo Traian Dumitrescu.

La invitația președintelui Consiliului Județean, dl. Romeo Traian Dumitrescu, printr-o acțiune privată a domniei sale, în perioada 21-23 iunie a.c. în județ vor fi prezenți reprezentanții firmei olandeze Cownexxion. Domnii Klaas și Cor Struiksma vor ajunge miercuri, 22 iunie, la SC “Fabrica de Produse Lactate“ Oravița. În România, prin Holland Agro Services SRL cu sediul in București, aceștia intenționează să atragă investitori pentru fermele românești care au ca obiect de activitate procesarea laptelui. Totodată, sunt dispuși să investească în unele ferme cu potențial după o implicare prealabilă, cu personal propriu, în managementul fermei.

Aceeași firmă olandeză, prin Holland Dairy House – parte a unui consorțiu olandez, oferă consultanță firmelor și fermelor, în prezent fiind implicați și într-un proiect prin care instruiesc cadre didactice din universități românești de profil agricol.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei