Mark Elliot Zuckerberg, alias Tzucky, părintele paginii de socializare Facebook. Până aici nimic neobișnuit, asta în condițiile în care până acum câțiva ani nimeni nu auzise de socializare pe internet, de Facebook, ori de Tzucky ăsta. În alte vremuri informația circula cu poștalionul, mai apoi s-a inventat telegraful, telefonul, apoi a apărut fibra optică și cablul trans-atlantic, și desigur invenția asta care ne-a schimbat viața și a reușit să fie un factor de influență ca nimeni altul.
Se spune că hârtia suportă orice. La fel e și cu rețeaua asta de socializare, larg răspândită și în România. Total necunoscută până în urmă cu câțiva ani, platforma de socializare are parte în prezent de nu mai puțin de 2,6 miliarde de utilizatori în fiecare lună, adică mai mult decât jumătate din populația totală de adulți din lume. Numărul utilizatorilor din România ai rețelei de socializare Facebook a ajuns, în ianuarie, la 9,8 milioane, adică jumătate din populația cu drept de vot, sau mai mult decât numărul celor care s-au prezentat duminică la urne.
Din nefericire, la fel ca și hârtia, aceasta suportă multe: înjurături, porcării, „măscării“ cum spunea bunica, minciuni, defăimări, adevăruri trunchiate, minciuni veridice (care conțin o parte de adevăr recunoscut, ce nu mai trebuie verificat), atacuri la persoană, multe din acestea sub protecția anonimatului. Adică îți faci un cont fals în care spui că te cheamă Gheorghe Vasile de exemplu și, asemeni copiilor de la bloc ce aruncă pungi cu apă în capul trecătorilor, poți măscări pe oricine fără frică.
Cred că intenția lui Tzucky a fost una lăudabilă și chiar este în anumite privințe. Atâta doar că la noi, țugulanul e grăbit; el e „telectual“ și nu-și pierde vremea citind toate „porcăriile“ scrise de unul sau de altul pe aceste rețele. El citește doar titlul, eventual un rând sau două, își formează repede o părere „proprie“ și o vinde mai departe cu titlu de adevăr absolut: „am citit eu undeva“.
E drept că pe vremea bunicilor mei, puțini erau cei ce știau carte și puteau să citească, iar aceștia erau catalogați drept „domni cu școală“ și „influenceri“ ai acelor vremuri. Acum nu se mai cere nici școală, nici credibilitate, nici cultură. E suficient să dai capul pe spate, să iei o poziție afectată și să rostești cu emfază…„am citi eu undeva“ și gata: ai credibilitate, se uită lumea la tine ca la un Mesia, ești credibil și devii peste noapte….„influencer“.
Vezi nenea Tzucky, chestiile astea nu-și au rostul în societatea noastră; ne coboară valoarea intelectuală, ne transformă în turme de mioare pornite în transhumanță spre abatoare. Ne degradează psihic și moral. Dacă pentru faptul că ai fost un vizionar și ți-a trecut prin cap să faci o astfel de rețea, te felicit, pentru că lași anumiți indivizi să-și bată joc de creierele celor mai creduli și neinformați dintre noi, pot să-ți spun un singur lucru: Rușine domnule Tzucky!
Dan AGACHE
Adică Tzucky este vinovat pentru că lumea a luat-o razna?Păi atunci,hai să căutăm şi alţi la fel de *vinovaţi -de serviciu-care au lăsat ceva bun omenirii şi noi,cei *nevinovaţi*,puri,creştini şi fără de păcate,am direcţionat *bunul* creat în *răul* infam! Eeee,dacă textul este cu subînţeles, atunci scrie deasupra *PAMFLET*(chiar este),că altfel citeşte Ţuchi(varianta în română) şi le ia libertatea (dacă ar putea,ce bine ar fi) asta prost înţeleasă de *telectuali*!