Romeo Dunca: Să ne bucurăm că avem zăpadă la munte sau să ne punem mâinile în cap că au început să vină mii de oameni în stațiuni?

modelmic

Drumul de acces spre Muntele Semenic ar putea fi reabilitat în totalitate cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, anunță președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca. Din păcate, lucrurile nu sunt deloc simple în ceea ce privește infrastructura spre  Muntele Mic, unde conform șefului forului județean, va mai dura minim șapte ani până la implementarea unor proiecte care să ducă la asigurarea unui turism de calitate.

Situația căilor de acces spre cele două stațiuni montane, luate cu asalt de turiști la fiecare sfârșit de săptămână din ultima perioadă, a fost discutată de președintele Dunca cu echipa de implementare proiecte în infrastructură a forului județean. Unul din subiectele abordate s-a referit la clarificarea situației juridice a tronsonului de drum județean Prislop-Semenic și intabularea traseului în Cartea Funciară, una din condițiile necesare pentru atragerea de fonduri.

În scurt timp vom demara SF-ul. Dna Luminița Jivan a venit de la București cu răspuns de la Compania Națională de Investiții. Putem găsi finanțare pentru o reabilitare totală a acestui sector de drum important pentru turiști”, a anunțat președintele Romeo Dunca.

Alte proiecte în vizorul administrației județene se referă la reabilitare DJ Zăvoi -Poiana Mărului, lățire drum telescaun vechi – platou Muntele Mic și asfaltarea, după trecerea din administrare Romsilva, a conexiunii Poiana Mărului cu stațiunea de ski pe traseul râului Sucu.

Aglomerația din zilele trecute din zonele schiabile ne-a arătat tuturor că Semenicul, Poiana Mărului și Muntele Mic trebuie să fie o prioritate. În perioada de iarnă, aici vin mii de autovehicule.

Parcările în golul de munte sunt o inepție. Un compromis care creează o mulțumire pe moment și doar celor care nu înțeleg întreg fenomenul, în ansamblu, al unui turism calitativ civilizat.

Ani de zile am avertizat că, dacă se dorește cu adevărat performanță și calitate, gondola de acces e soluția.

La Semenic, prin efortul și încăpățânarea dlui primar Popa, documentația necesară a fost rezolvată. Rămâne găsirea soluției de finanțare și lucrurile vor intra într-un făgaș normal.

La Muntele Mic, din păcate, va mai dura minim șapte ani până se va putea face ceva la infrastructura. Doi ani până se vor finaliza procesele și alți 5 ani cel puțin după aceea, necesari lucrului efectiv la acte și edificare. E păcat, deoarece soluția tehnică a fost prezentată de mine încă din 2008. Parcare sus pentru riverani, pentru autocare și pentru cei cu cazare pe munte, iar accesul miilor de turiști de zi – cu gondola, de pe drumul militar,de langa Borlova. Unde pot parca civilizat 2000 de mașini. Și unde se poate realiza o nouă infrastructura de cazare cu 2500 paturi.

Edificarea noului telescaun Vâlsanu și restricțiile de circulație din Europa, au adus mii de turiști în stațiunile montane din județ. Odată cu depășirea unui anumit prag de număr de mașini, regulile actuale nu mai ajută. Se instalează haosul și nemulțumirea celor care stau mai mult de două ore și jumătate în trafic pentru a ajunge la schi”, susține Romeo Dunca, în opinia căruia lipsa de viziune a primarilor din zonă constituie o piedică pentru dezvoltarea turismului, provocând daune investitorilor și nemulțumirea turiștilor.

modelmic

Din păcate, schimbări majore nu vom putea avea nici cu conducerea actuală a Primăriei Turnu Ruieni. În loc să dispară, haosul de pe platoul montan s-a accentuat.

Eu, alături de Biroul de urbanism de la CJ, voi cere Primăriei să ne dea posibilitatea de a rezolva regulile urbanistice din stațiune. Vom putea în acest mod să facem rapid și civilizat un PUZ al stațiunii. Pe care îl vom preda spre implementare, cu reguli cu tot, Primăriei Turnu Ruieni. Cu toate acestea, sunt sceptic că vom găsi înțelegere și înțelepciune la cei aleși de locuitorii acestei comune pentru a putea rezolva o dată pentru totdeauna urbanismul în stațiunea montană respectivă.

O rezolvare parțială ar fi limitarea accesului pe munte pentru maxim 1.000 de mașini și crearea unui loc de parcare civilizat undeva lângă Borlova pentru Muntele Mic și Prislop pentru Semenic. De unde cu un serviciu de transfer cu autobuzul turiștii ar putea fi duși sus în stațiuni. Dar asta nu poate fi realizat în acest sezon, datorită modului de lucru dificil cu aleșii locali. În special la Ruieni”.

Concluzia președintelui Romeo Dunca este una amară: „În condițiile date nici nu știu ce e mai bine. Să ne bucurăm că avem zăpadă la munte sau să ne punem mâinile în cap că au început să vină mii de oameni în stațiuni”.

modelmic

foto Muntele Mic: weSKI – Muntele Mic

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

6 Comentarii

 1. Cetățeanul Trollmentat

  Lasă-i să se îmbulzească pe selfistii de-o zi, data viitoare nu mai năvălesc ca oile. După mintea lor ar parca mașina sus pe pârtie sau direct în hotel. E categoria care n-are parale destule de Alpi, dar după o tură de Kopaonik se cred urmașii lui Tomba!

 2. Cetățeanul B

  D-le Dunca mai lăsați munții,că tot acolo rămân nu pleacă niciunde ,după iarna vine vara și nu o sa vă preocupe la fel de mult.Ocupati-va și de județ, că sa ajungem pe munte avem nevoie bani ,că sa avem bani trebuie să muncim undeva ,dar că sa ajungem la locul de muncă ne trebuiesc mijloace de transport,care datorita drumurilor jalnice nu operează pe anumite drumuri județene.Aveti obligația să asigurați rute de transport rutier ptr.cetatenii județului,mult discutata mobilitate urbana,este vorba de mult trâmbițatul DJ572 (în condițiile în care transportul feroviar pe ruta Berzovia -Oravita este anulat,și când te gândești că se circulă pe aceasta rută în timpul războiului .!!!)D-le Dunca ocupațiva de tot județul ,,și până la marile proiecte nu neglijați micile prioritati “Nu uitați un lucru daca promiteti ceva, tinetiva de promisiune,daca nu:ori sunteți politician ori sunteți mincinos!

  1. tempor1k

   Domnule B.,
   Chiar nu te-a lamurit faptul ca un individ (dupa cum caracteriza cetatenii Crin Antonescu) venit din sfera afacerilor private isi urmareste propriul scop?!!!
   Popa, cu afaceri personale in prezent la Crivaia (Casa Baraj, Ponton, partie de ski).
   A castigat Dunca dupa ce a iesit fum cenusiu toxic pe „hornul” prefecturii CS.
   Dunca, care si-a „donat” afacerile de pe Muntele Mic.
   Dunca, care striga in continuare: partieee …. ieee nevoie de gondolaaaaa, …, ăăă!
   Un Dunca care vrea cu orice pret o „gondola” din Crivaia pe Semenic.
   Cred ca Crin Antonescu avea un fel de premonitie atunci cand a folosit termenul de indivizi in loc de persoane.

 3. tempor1k

  Tot omul cu masina diesel trage la munte cu surle si strigale: partieeee, vine ioo, ma dau la vale pe schiuri, e tareee. Fa si tu o poza, ca nu pot sa fac selfie
  Da iee tare. In trecuturi Semenicul era plin, nu cu masini, si culmea nu era decat o partie cu telescaun!
  Acum, numai fite si figuri.
  POLUARE!!! cat cuprinde: zgomot ,fum, impresariat artistic … Cica e sanatate!
  Multa obsesie de partid, gondola, terenuri, afaceri, …
  Dar toate dejectiile din statiunea Crivaia unde se revarsa?!!!!!!! Nu cumva si asta este o forma de poluare extrema?
  Parcul National Semenic …
  Ce inseamna un Parc National?!
  Nu corespunde deloc aspiratiilor unora. Ca vor ei sa fie legea, natura le va raspunde atunci cand nici nu se asteapta.

 4. Cosmin

  Cred ca pe Semenic o parcare mai ok ar putea fi realizată la intrarea in stațiune si nu ar mai fi nevoie de mijloc de transport adițional libera trecere sa aibe doar personalul care lucreaza in stațiune!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei