Retrospectivă! Anul 2020 în județul Caraș-Severin (III)

modelmic

2020 este cu siguranță un an care va rămâne în memoria noastră pentru mult timp de acum încolo. Anul pandemiei și al restricțiilor, nu a fost lipsit de evenimente nici în județul Caraș-Severin. Reper 24 vă propune o trecere în revistă a ce s-a petrecut important în Caraș-Severin, în ultimele 12 luni. Astăzi, lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie:

1

În luna septembrie, primarul Ioan Popa anunța că a fost semnat contractul de finanțare pentru modernizarea Școlii gimnaziale nr. 2 din Reșița. Proiectul are o valoare de peste 6 milioane de lei, iar lucrările ce vor fi realizate includ, printre altele, anvelopări exterioare, schimbarea geamurilor și a acoperișului, reamenajări interioare pe partea de electric și de încălzire centrală, amplasare de panouri fotovoltaice.

2

18 percheziții domiciliare au loc pe data de 4 septembrie, în județele Caraș-Severin și Timiș, la persoane bănuite de furt și de tăierea ilegală de material lemnos. Acestea au pus bazele unei adevărate rețele, unii dintre participanți ocupându-se de tăierea lemnului, alții de transport și supraveghere rutelor de transport sau de identificarea unor clienți pentru vânzarea lemnului.

3

Masterplanul unuia din cele mai mari și ambițioase proiecte derulate la Reșița, proiect prin care aproape 40 de hectare de teren, care înseamnă la ora actuală doar clădiri abandonate, moloz și buruieni, vor fi practic redate orașului, a fost prezentat în luna septembrie chiar în zona care se dorește să devină pe viitor un al doilea centru al municipiului Reșița. Nimic nu se va face însă peste noapte, planul de investiție prezentat de CEETRUS (dezvoltator imobiliar global, cunoscut până în 2018 sub numele de Immochan), fiind unul pe termen lung, de 10-15 ani și cuprinde pe lângă mallul și aqualandul despre care s-a vorbit deja de ceva vreme și o serie de alte componente, cum ar fi ridicarea de clădiri rezidențiale și de birouri sau construirea unui hotel.

4

Pe data de 13 septembrie, centrul municipiului Reșița a fost gazda unui eveniment cultural și în același timp caritabil. După luni de zile în care în zona centrală a capitalei Banatului Montan au fost la ordinea zilei  doar „sunetele” tipice unui șantier în lucru, reșițenii au avut ocazia de a participa la un moment artistic unic, care a combinat ritmurile pop-rock cu muzica simfonică. Un eveniment inedit, cu totul diferit de concertele derulate de-a lungul anilor în centrul Reșiței, cu spectatori pe scaune, la distanța cerută de regulile în vigoare în perioada de pandemie, cu măști pe față și cu dezinfectantul la îndemână.

5

 

Pe data de 27 septembrie, s-a stins din viață profesorul Marius Șandru. Cunoscut reșițenilor ca directorul Școlii Generale nr. 2, Marius Șandru s-a prăbușit în timpul unei partide de tenis de câmp, suferind un stop cardio-respirator, cel mai probabil, după instalarea unui infarct miocardic.

6

Pe 27 septembrie au avut loc alegerile locale. În Caraș-Severin, Consiliul Județean a fost câștigat de liberalul Romeo Dunca, iar PNL și PSD și-au împărțit victoriile la primăriile de orașe. Victorie anticipată la Reșița, unde Nelu Popa a reușit să obțină peste 70% din voturile celor care au trecut pe la urne. Liberalii s-au impus și în stațiunea Băile Herculane, la Anina, și la Bocșa. În cel de-al doilea municipiu din Caraș-Severin, la Caransebeș s-a impus Felix Borcean, care a candidat ca independent, dar susținut de PSD și PMP. PSD Caraș-Severin a obținut primăriile de la Moldova, Oțelu Roșu și Oravița.

7

Început de mandat cu „brio” la Băile Herculane unde primarul reales, Cristian Miclău, a semnat chiar în debutul noului mandat un contract de finanțare în valoare de peste 2 milioane de euro pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea Vilei Elisabeta, clădire cu o bogată încărcătură istorică, ce va deveni un important centru cultural al orașului stațiune din Valea Cernei.

8

Ionesie Ghiorghioni, fost deputat de Caraș-Severin și fost vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, s-a stins din viață pe data de 30 septembrie pe secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Reșița, cu aproximativ o lună înainte de a împlini vârsta de 68 de ani. Ionesie Ghiorghioni a fost diagnosticat cu COVID-19, petrecându-și ultimele zile de viață în spital, sub tratament.

9

La începutul lunii octombrie, Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin își schimbă din nou conducerea. Cristian Goian, împuternicit la conducerea IPJ Caraș-Severin în luna februarie a acestui an, a fost schimbat din funcție la cerere. În locul acestuia, la conducerea IPJ Caraș-Severin a fost împuternicit comisarul-șef de poliție Ciprian-Ioan Terciu.

10

În luna octombrie, reprezentanții Primăriei Reșița și ai ADR Vest au semnat contractul de finanțare pentru „Reabilitarea Școlii Gimnaziale Mihai Peia” din municipiul de pe Bârzava. Unitatea de învățământ de pe strada Gratz va fi reabilitată, modernizată și dotată corespunzător cu mobilier și echipamente specifice.

11

Moment istoric în luna octombrie, la Slatina Nera unde visul cunoscutului medic cărășean Pavel Chirilă s-a materializat, după 10 ani de la inițierea proiectului având loc recepția lucrărilor la ultimele construcții ale Centrului pentru Cercetare în Recuperare Oncologică Nera. Și cum un astfel de proiect pilot, prin care Carașul ajunge să dețină una dintre cele mai moderne clinici din țară, nu putea fi recepționat în anonimat, evenimentul a avut loc în prezența ministrului de Interne cărășean Marcel Vela, a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, dar și a ministrului Dezvoltării, Ion Ștefan.

12

Pe data de 26 octombrie, Ioan Popa și-a început oficial cel de-al doilea mandat de primar al municipiului Reșița. Edilul, ales de peste 74% dintre reșițenii care s-au prezentat la vot în septembrie, declara la momentul respectiv că ținta lui pentru următorii patru ani este să atragă peste 250 de milioane de euro fonduri europene.

13

Inspectoratul Județean de Jandarmi din Caraș-Severin are începând din luna octombrie o nouă conducere. După plecarea de la șefia IJJ a colonelului Alexandru Tobă, avansat în funcția de adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, la comanda inspectoratului cărășean a fost împuternicit locotenent-colonelul Ciprian Marian Petrișor.

14

Mădălina Chiosa și Adrian Dacica îl vor seconda pe primarul Ioan Popa în următorii patru ani, la conducerea municipiului Reșița. Cei doi liberali au fost aleși cu unanimitate de voturi în cadrul ședinței de îndată derulate pe data de 27 octombrie la sediul Primăriei Reșița. Votul a fost deci mai mult o formalitate având în vedere că liberalii au majoritatea în Consiliul Local, din cei 21 de consilieri aleși în septembrie, doar patru fiind reprezentanți ai alianței PSD-PRO România.

15

Romeo Dunca și consilierii județeni aleși în urma scrutinului din septembrie au fost învestiți pe funcții în data de 28 octombrie, în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul de Interne, Marcel Vela (în sistem videoconferință), prefectul județului Cristian Gâfu și primarul Reșiței, Ioan Popa. „Caraș-Severinul este pe mâini bune”, a afirmat cu acest prilej Marcel Vela, președintele PNL Caraș-Severin, care a atras atenția că este pentru prima dată când PNL își asumă singur conducerea județului, prin președinte, doi vicepreședinți și majoritatea din forul județean.16

21 de percheziții domiciliare au avut loc la finalul lunii octombrie pe raza județelor Caraș-Severin și Timiș, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu și efectuarea de operațiuni ilicite cu substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv. Vizată a fost o rețea de traficanți care acționau în Clisura Dunării și are se foloseau inclusiv de minori pentru distribuirea drogurilor. Substanțele susceptibile de a avea efect psihoactiv erau vândute cu sume cuprinse între 50-70 lei/gram, inclusiv elevilor de liceu.

17

Directorul Direcției de Drumuri Caraș -Severin, din cadrul Consiliului Județean Gabriel Stika a încetat la finalul lunii octombrie raportul de muncă pe care îl avea cu instituția cărășană, după ce noul președinte Romeo Dunca i-a solicitat acest lucru în urmă cu două săptămâni. „Domnule Stika nu vreți să demisionați“? a fost întrebarea rostită de actualul președinte al instituției județene, în cadrul unei vizite pe care a avut-o înainte chiar de a fi numit în post. Iar răspunsul lui Gabriel Stika nu s-a lăsat așteptat prea mult.

18

Orașul Moldova Nouă a rămas începând cu 1 noiembrie fără Consiliu Local și fără primar, atribuțiile edilului fiind îndeplinite de secretarul unității administrativ teritoriale. Spre deosebire de restul localităților din județ, unde transferul de putere s-a făcut prin numirea în funcție a noilor primari, respectiv a noilor consilii locale, la Moldova Nouă, mandatele câștigătorilor la alegerile din 27 septembrie nu au fost validate. O hotărâre a BEC stipula că Adrian Torma nu mai avea dreptul legal de a candida și că alegerile pentru funcția de primar trebuie repetate. Hotărâre a fost atacată în instanță, iar până la acest moment încă nu a fost anunțată o soluție definitivă.

19

Dan Stan și Ovidiu Rădoi au fost aleși pe data de 2 noiembrie vicepreședinți ai Consiliului Județean Caraș-Severin. Aleși cu majoritate de voturi, cei doi liberali au fost singurii nominalizați pentru cele două posturi, niciunul din celelalte grupuri politice care au intrat în forul județean, PSD, PRO România și PMP, nevenind cu vreo altă propunere.

20

La noiembrie, primarul Dumitru Ursu și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD Oravița, social-democrații orăvițeni urmând să fie conduși în perioada următoare de Marțian Lepa. În urma demisiei lui Ursu, Comitetul Executiv al organizației, reunit on-line, a decis ca până la organizarea unor alegeri statutare funcția de președinte interimar sa fie deținută de Marțian Lepa.

21

Pe data de 11 noiembrie, în județul Caraș-Severin au avut loc 9 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și efectuarea fără drept, de operațiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. În cauză s-a reținut faptul că mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat în vederea desfășurării de activităţi infracţionale pe linia deținerii si distribuirii de droguri de risc și substanțe psihoactive, în acest sens membrii grupului având sarcini bine stabilite respectiv procurarea, transportarea şi comercializarea drogurilor de risc și a substanțelor psihoactive, la prețul de 50 de lei/gram, pe raza municipiului Caransebeș.

22

Echipa de conducere a Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin a fost întregită în luna noiembrie cu un nou inspector școlar general adjunct. Profesor Robert Nosal a fost numit de pe funcția anterior de Constantin Nicolăescu, al cărui contract de management a expirat.

23

Profesorul Vasile C. Ioniță,  lingvist renumit și scriitor adoptat de Banatul de Munte s-a stins din viață în luna noiembrie a acestui an. Născut în 24 martie 1932, la Dolhasca (Suceava), Vasile C. Ioniță și-a dedicat întreaga viață cercetării, studiului și scrisului.

24

În luna noiembrie, doctorul Paul Purea și-a anunțat demisia din Partidul Mișcarea Populară. Nominalizat de Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, ca viitor președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean din Reșița, fostul consilier județean și prim-vicepreședinte al organizației județene a PMP, declară că nu se mai regăsește în partidul format la inițiativa fostului președinte al statului, Traian Băsescu.

25

Consilierii județeni cărășeni, reuniți în ședința ordinară pe luna noiembrie, derulată pentru prima dată online, și-au dat acordul de principiu pentru acceptarea donației proiectului „Amenajare zonă turistică și domeniu schiabil Nedeia Munții Țarcu – comuna Zăvoi” din partea SC Dunca Imobiliare SRL. Votul a fost unanim, după introducerea unor amendamente, mai exact societatea Dunca Imobiliare trebuia să aducă dovezi că acceptarea donației nu va atrage după sine diverse cheltuieli pentru forul județean, precum și că nu există procese pe rol cu privire la acest proiect.

26

În localitatea Jupa din județul Caraș-Severin s-a desfășurat spre finalul lunii noiembrie un eveniment care a marcat finalizarea gazoductului BRUA pe teritoriul României – Faza 1. La eveniment au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, miniștrii Ion Marcel Vela și Virgil Popescu, președintele- director general al TRANSGAZ SA Ion Sterian. „Este o realizare deosebită, cu o încărcătură simbolică și prin faptul că marchează, în pragul Zilei Naționale, îndeplinirea unui obiectiv extrem de important pentru România. Dezvoltarea Sistemului Național de Transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre”, preciza cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis.

27

Chiar de Ziua Națională a României, județele Caraș-Severin și Timiș, precum și municipiile reședință ale celor două județe au devenit partenere în dezvoltarea de proiecte comune pe domenii de transport și mobilitate, în urma unui acord semnat de cei doi președinți de consilii județene, Romeo Dunca și Alin Nica și de primarii Ioan Popa și Dominic Fritz. Acordul are ca obiectiv colaborarea dintre parteneri în vederea dezvoltării de proiecte comune de transport și mobilitate în județele Caraș-Severin și Timiș și asigurarea cadrului necesar accesării de finanțări, implementării și monitorizării acestor proiecte.

28

Orașul Reșița a ajuns pe buzele întregii țări, după o serie de imagini făcute publice pe rețelele de socializare cu modul inuman în care sunt tratați pacienți internați în staționatul trei al Spitalului Județean de Urgență. Au urmat controale de la Ministerul Sănătății, un dosar penal pentru abuz în serviciu și amenzi în valoare totală de peste 18.000 de lei. Președintele CJ, Romeo Dunca, anunța și el la momentul respectiv că a solicitat destituirea managerului SJUR, Alina Stancovici.

29

În luna decembrie, la Reșița au fost finalizate lucrările la un nou loc de joacă, amenajat în zona Inelarului. „Am profitat de vremea bună și am finalizat amenajarea noului parc din Goznuța. Este o investiție care a schimbat radical aspectul peisagistic din zona Inelarului și sperăm ca locuitorii de aici, în special copiii, să se bucure de ea”, au transmis reprezentanții Primăriei Reșița.

30

Veste bună la început de decembrie: Primarul Ioan Popa anunță că într-un final, la câțiva ani de la semnarea acordului de parteneriat între Primăria Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Văliug pentru realizarea domeniului schiabil Semenic, a fost adoptată hotărârea de Guvern privind realizarea unui schimb de terenuri cu Romsilva, fără de care proiectul nu ar putea fi realizat. Conform edilului, proiectul ar putea fi finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

31

Alegerile parlamentare au avut loc pe data de 6 decembrie. În județul Caraș-Severin, PNL a obținut cele mai multe voturi la Senat – 33,67%, iar PSD s-a impus la Camera Deputaților, cu 32,72% dintre voturile cărășenilor. Cărășenii i-au trimis în Parlament pe social-democrații Ion Mocioalcă, Silviu Hurduzeu și Marius Damiam, pe liberalii Marcel Vela, Jaro Marșalic și Dumitru Rujan, iar în urma redistribuirii voturilor, pe candidatul UDMR, Atilla Kelemen.

32

Dan Stan, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, s-a stins din viață pe data de 13 decembrie la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, după ce fusese infectat cu virusul SARS-CoV-2 la mijlocul lunii noiembrie. Jurist de profesie și liberal convins, Dan Stan avea 57 de ani, era căsătorit și avea un copil, iar de-a lungul timpului a fost director în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, avocat, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne iar după alegerile locale din 27 septembrie a fost ales în forul consilierilor județeni în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean  Caraș-Severin.

33

Taxele și impozitele locale pe anul 2021 vor rămâne nemodificate la Reșița, au decis pe data de 23 decembrie consilierii locali reșițeni. În plus, reșițenii vor putea beneficia de o reducere cu 10% a acestor taxe, singura condiție fiind să le plătească online.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei