Retrospectivă 2019! Județul Caraș-Severin în ultimele 12 luni! (I)

modelmic

Reper 24 vă propune în aceste zile o trecere în revistă a celor mai importante evenimente petrecute în județul Caraș-Severin, în anul 2019. Ne vom aminti tot ce s-a întâmplat demn de remarcat din punct de vedere administrativ, politic, social etc., în ultimele 12 luni. Astăzi, lunile ianuarie, februarie, martie și aprilie:

Chiar la începutul anului 2019 aflam că mult așteptata și anunțata deschidere a centrului de management integrat al deșeurilor de la Lupac este din nou amânată, după ce o parte a acoperișului uneia din construcțiile recent ridicate a fost afectat de căderile de zăpadă din luna decembrie. Înainte ca respectivul centru să funcționeze pentru cel puțin o zi. După cum explica la momentul respectiv conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin, au fost afectați stâlpii de susținere ai clădirii, motiv pentru care a fost interzis accesul în incintă, existând riscul de prăbușire totală a acoperișului. Mai grav este că s-a ajuns la finalul anului 2019 și nu există niciun semn că deponeul de la Lupac ar urma să se deschidă în viitorul apropiat.

modelmic

Pe data de 11 ianuarie, în Biroul Politic Județean PNL Caraș-Severin au fost luate câteva decizii importante, care au vizat în principal conducerea organizației PNL Caransebeș. Membrii Biroului au votat cu 23 de voturi pentru și un vot împotrivă, dizolvarea organizației liberale de la Caransebeș și nominalizarea unui nou președinte interimar, în persoana lui Andrei Ungur, fiind votată și componența noului birou interimar municipal al PNL. Conducerea organizației PNL Caransebeș era asigurată de primarul în funcție al municipiului, Felix Borcean. Ca urmare a faptului că edilul a absentat la trei ședințe consecutive ale Biroului Politic Județean din care făcea parte, forul statutar județean a luat și decizia de a-l exclude din BPJ PNL Caraș-Severin.

PNL Caransebes

O infirmieră a secției de Chirurgie de la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș a fost ridicată la mijlocul lunii ianuarie și dusă la Parchetul de pe lângă  Tribunalului Caraș-Severin pentru audieri de ofițeri ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin. Aceasta era suspectată că ar fi pretins sume de bani în scopul unor presupuse angajări la spitalul din Caransebeș, pe care le-ar putea înlesni prin relațiile de care dispune.

modelmic

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a lansat în ianuarie licitația pentru achiziția a 13 tramvaie destinate transportului public din municipiul Reșita. Este vorba de tramvaie bidirecționale cu o lungime de 18 metri, în valoare de aproape 2 milioane de euro bucata. Conform caietului de sarcini, tramvaiele vor avea o capacitate de transport totală de minim 92 locuri, respectiv 6 persoane/mp, din care minim 28 pe scaune fixe, nerabatabile. Garanția funcționării tramvaielor va fi de minim 350.000 km sau minim 5 ani de la data punerii în exploatare.

modelmic

În cadrul ședinței Consiliului Local Reșița din luna ianuarie, primarul Ioan Popa anunța că toți reșițenii care și-au distrus mașinile în gropile apărute în iarna 2018-2019 pe străzile din Reșița vor fi despăgubiți de Primărie. Edilul și-a cerut scuze reșițenilor pentru neplăcerile cauzate de starea drumurilor, dar a ținut să sublinieze că asfaltul a cedat doar pe drumurile reabilitate în mandatul lui Mihai Stepanescu, unde lucrările realizate au fost de proastă calitate. „Pe nici unul din tronsoanele asfaltate în ultimii doi ani jumătate nu au fost probleme”, sublinia Popa.

modelmic

Un grav accident de circulație a avut loc în prima zi a lunii februarie, pe DN6, pe raza localității Ilova din județul Caraș-Severin. Două tiruri s-au ciocnit frontal, în urma impactului unul dintre autovehicule fiind cuprins de flăcări. Ambii conducători auto, unul din Estonia și cel de-al doilea din Bulgaria, au decedat.

modelmic

La începutul lunii februarie, primarul Ioan Popa, anunța că Platforma Mociur a fost adjudecată de către CEETRUS, fostul Immochan și că în zonă vor fi ridicate un mall și un aqualand. Conform edilului, aproximativ 37 de milioane de euro vor fi investiți la Reșița într-o primă fază, care presupune ridicarea mall-ului.

modelmic

Înalte fețe bisericești din vestul țării s-au reunit pe data de 4 februarie la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin, pentru a participa la un eveniment pe care mulți dintre ei l-au descris ca fiind unul istoric, și anume decernarea titlurilor de cetățean de onoare ai județului pentru patru ierarhi, personalități promotoare ale valorilor culturale și spirituale bănățene: episcopul Miron Cristea și episcopul martir dr. Valeriu Traian Frențiu (titluri acordate post-mortem) și pentru Înalt Prea Sfinția Sa, Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, decanul de arhierie al sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Prea Sfinția Sa Alexandru Mesian, episcop român unit greco-catolic al Eparhiei de Lugoj.

modelmic

Vagonul unui tren de marfă, care transporta substanțe periculoase, a deraiat pe data de 5 februarie în apropierea gării Topleț din judeţul Caraş-Severin. Trenul de marfă era încărcat cu gaz de sondă, alte hidrocarburi și gaze lichefiate. Din fericire, vagonul deraiat nu s-a răsturnat, doar a sărit de pe șine, iar în urma incidentului nu s-au produs fisuri sau spărturi. Vagonul a fost repus pe șine după câteva ore.

modelmic

În luna februarie, la conducerea Direcției Județene pentru Tineret și Sport Caraș-Severin a fost numit Narcis Lazăr, angajat în funcția de inspector de sport în cadrul instituției, după ce fostului manager Marius Bălean i-a expirat detașarea pe această funcție la finalul anului 2018. Narcis Lazăr a fost numit interimar pe funcție, titular pe  postul de director al DJTS fiind în continuare Cătălin Hogea, la vremea respectivă subprefect al județului Caraș-Severin.

modelmic

La mijlocul lunii februarie, omul de afaceri Romeo Dunca susținea o primă conferință de presă, după ce a decis să investească în proiectul cunoscut de reșițeni ca „blocul lui Nelu Tăițelu”.  „Eu am ales să continui munca lui Nelu, pentru că am o foarte mare încredere în el și orice lucru de calitate, dacă este început, trebuie dus la capăt. Nelu, din păcate, s-a retras din această investiție, el se ocupă de generarea motivației ca oamenii să rămână în oraș și eu mă ocup ca ei să aibă de unde să își cumpere un apartament. Nu știu dacă există locație mai bună decât acesta în centru: este lângă magazin, la intersecția de drumuri, are o priveliște frumoasă. Chiar și eu mă gândesc să îmi cumpăr un apartament aici”, afirma atunci Romeo Dunca. Clădirea va avea în total șase nivele și 71 de apartamente cu două sau trei camere, iar la parter și la demisol vor exista spații comerciale și birouri.

modelmic

În luna februarie, profesorul Marius Cornici a fost numit prin ordinul Ministerului Educației Naționale, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean din Caraș-Severin. „Preiau acesta funcție știind că o responsabilitate mare, să nu spun imensă, atârnă pe umerii mei. Sunt optimist, sunt pozitiv legat de ceea ce urmează să fac și am convingerea că atât cât depinde de mine, ca inspector școlar general, voi face o treaba foarte bună în acesta zonă foarte sensibilă, zona educației școlare”, declara la momentul respectiv Cornici.

Cornici ISJ CS

Pe data de 25 februarie a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare DJ608 Plugova (DN6) – Globurău – Costiș – Borugi – Cornereva – Obița – Rusca (DN6)” de către președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu și Sorin MAXIM, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest. Proiectul are o valoare de peste 125 de milioane de lei, fiind practic cel mai mare contract de finanțare semnat de forul județean cu ADR Vest, organismul intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

modelmic

În ședința ordinară a Consiliului Local Reșița din luna februarie s-a decis diminuarea cu 10% a salariilor angajaților Primăriei Reșița, în ciuda opoziției consilierilor social-democrați, care au hotărât să părăsească ședința, acuzându-i pe liberali că își bat joc de oameni. Au protestat împotriva proiectului de hotărâre inițiat de primarul Ioan Popa și reprezentanții Sindicatului salariaților, în ciuda faptului că edilul reșițean a explicat că aceasta este singura soluție găsită pentru a se încadra în bugetul diminuat primit de la București. Mai mult decât atât, Popa a avertizat că dacă va fi nevoie, pe viitor este posibilă și o reducere de personal.

modelmic

În luna martie, în cadrul unei ședințe de îndată a Consiliului Local Reșița s-a votat un proiect hotărâre conform căruia parcările cu plată de pe raza municipiului Reșița au revenit în administrarea Primăriei. Proiectul a stârnit o vie dezbatere între tabăra consilierilor locali PSD, în frunte cu viceprimarul Gabriel Duruț și liderul grupului, Mirel Sabo și tabăra liberalilor în frunte cu primarul Popa și consilierul Hadrian Popescu. „Ideea renunțării la respectivul contract a venit în urma unei discuții cu administratorul Valentin Armașu, care s-a arătat dispus să renunțe cota lui de 50%, să o doneze Primăriei Reșița. În final, am ajuns la o înțelegere și cu ceilalți doi acționari, ADP Timișoara și o firmă din Bocșa. Ne-am înțeles cu ei practic să renunțe gratuit la ele”, a explicat primarul Ioan Popa.

modelmic

O parte a angajaților Spitalului Județean de Urgență din Reșița au protestat pe data de 13 martie în fața unității spitalicești, nemulțumiți de faptul că le-au fost reduse sporurile salariale. Angajații, cea mai mare parte de la Unitatea de Primiri Urgență, Medicină Legală și Anatomie Patologică erau nemulțumiți de faptul că primesc mai puțini bani la salariu. Aceștia au acuzat conducerea spitalului de un prost management, afirmând că nu văd de ce li s-au redus sporurile înainte chiar ca unitatea să aibă un buget pe anul în curs. Managerul spitalului, Waldemar Murgu, declara însă că nu face altceva decât să respecte legea.

modelmic

Consiliul Județean Caraș-Severin a câștigat procesul cu SC Aeroportul Caransebeș SA,  anunța în luna martie președintele forului județean, Silviu Hurduzeu. Drept urmare, societatea comercială va trebui să plătească aproximativ 1.400.000 de lei către Consiliul Județean, bani reprezentând redevența datorată de aceasta pentru ultimii ani, conform contractului dintre cele două părți.

modelmic

Sute de copii, de toate vârstele, însoțiți de părinți sau bunici, au luat cu asalt pe data de 22 martie, Parcul Siderurgistului (Parcul Copiilor) din Reșița, care a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Nu mai puțin de 2 milioane de lei au fost investiți în crearea unui loc de joacă modern pentru copiii din acea parte a orașului. „Mă bucur că sunt foarte mulți copii aici, nu mă așteptam sincer să fie atât de multă lume și mă bucur că a ieșit cam cum mi-am dorit eu. Aparatele de joacă în primul rând sunt aparate serioase, făcute de companii care au studiat locurile de joacă pentru copii și ce își doresc aceștia. Sunt aparate care sunt rezistente iarna – vara și sunt convins că în următorii 15-20 de ani nu vom mai avea probleme cu ele”, declara primarul Ioan Popa.

modelmic

Reducerile salariale și de personal din cadrul Primăriei Reșița au fost din nou în centrul atenției în ședința Consiliului Local din data de 27 martie. În absența primarului Ioan Popa, s-a votat revenirea asupra proiectului de hotărâre adoptat luna anterioară, prin care salariile angajaților erau reduse cu 10%. În urma protestelor sindicale și a negocierilor cu liderii Sindicatului funcționarilor, salariile vor fi diminuate doar cu 5%, s-a decis în ședința din martie.

modelmic

Orașul Oțelu Roșu are începând cu data de 28 martie, un nou viceprimar în persoana consilierului local social democrat Grigore Goja, ales cu 10 voturi în ședința Consiliului Local. Goja a câștigat în fața candidatului PNL pentru această funcție, liberalul Drăghici care a beneficiat de votul a doar 5 consilieri, alte două voturi fiind anulate. Grigore Goja, în vârstă de 38 de ani, este profesor de profesie și este căsătorit.

modelmic

Sfârșitul lunii martie a fost unul tragic pentru o familie din Slatina Timiș după ce copilul lor, care a dispărut preț de câteva momente de sub privirile părinților, a fost găsit mort câteva ore mai târziu. „În data de 28.03.2019, ora 19:45, polițiștii au fost sesizați prin apel 112 de un bărbat, din localitatea Slatina Timiș, că fiul său, în vârstă de 4 ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Polițiștii s-au mobilizat de urgență, aproximativ 55 de polițiști au fost alertați și s-au deplasat în zonă. A fost cerut sprijinul Jandarmeriei, Poliției de Frontieră și Pompierilor. Din păcate, în jurul orei 21:30, copilul a fost găsit decedat în apropierea locuinței, înecat într-un canal”, informau reprezentanții IPJ Caraș-Severin.copil mort

Nicolae Drăgan, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin și fostul lider al Blocului Naţional Sindical Caraş-Severin, a decedat pe data de 31 martie. În vârstă de 59 de ani, Nicolae Drăgan era originar din localitatea Prilipeț, comuna Bozovici. Acesta s-a stins din viață la Timișoara, după o grea suferință. Nicolae Drăgan a devenit cunoscut în special pentru activitatea sa sindicală și pentru faptul că nu se ferea să spună lucrurilor pe nume, indiferent pe cine putea supăra.

modelmic

La Reșița a fost marcată pe data de 2 aprilie Ziua Instituției Prefectului, ocazie cu care Matei Lupu, cel de-al șaptesprezecelea prefect pe care l-a avut județul Caraș-Severin după Revoluție, a decis să se întâlnească cu cei mai mici și curioși cetățeni ai județului. De asemenea, pe holul Prefecturii a fost dezvelită o placă cu numele tuturor prefecţilor cărășeni începând din anul 1990. Ziua de 2 aprilie a fost declarată Ziua Instituției Prefectului în anul 2018, prin adoptarea legii nr.348 de către Parlamentul României.

modelmic

Reprezentanții Primăriei Reșița au dat în folosință pe data de 3 aprilie drumul de legătură din zona Triaj a municipiului Reșița și până la ieșirea spre Oravița, pe drumul Lupacului. Tronsonul, cu o lungime de 925 de metri și o lățime medie de 3,78 metri, se dorește a fi o centură a orașului. Proiectul acestui tronson de drum a fost depus de Mihai Stepanescu pe PNDL în 2014, finanțarea pentru realizarea lucrărilor fiind în valoare de 800.000 de euro. De menționat că la momentul recepției finale a drumului, primarul Ioan Popa s-a ferit să taie „pamblica“, preferând să dea la o parte, de unul singur, bornele cu banda de delimitare.

modelmic

Pe 3 aprilie, jandarmii cărășeni și-au sărbătorit ziua în mijlocul cetățenilor, în centru civic al municipiului Reșița, într-un mod care a devenit deja tradițional: cu o defilare, o slujbă religioasă, alocuțiuni ale oficialităților, demonstrații de luptă. Printre discursurile ținute, s-a remarcat cel al primarului Reșiței, Ioan Popa, care a atras atenția că jandarmii au un singur comandant suprem, în slujba căruia se află și anume poporul român.

modelmic

Proiect care vizează extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Reșița a fost semnat în luna aprilie  de vicepremierul de atunci Daniel Suciu și de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu. „Valoarea acestui proiect este de 6,8 milioane lei, din care contribuția CJ CS este destul de importantă. Este vorba și de contribuția de 2%, dar și de cheltuieli neeligibile, undeva la 830.000 de lei. Acest proiect se adaugă la celelalte proiecte depuse pe domeniul sănătății”, a precizat președintele forului județean.

modelmic

Primarul în funcție al comunei cărășene Pălținiș, Ioan Popovici, a decedat pe data de 16 aprilie în sediul Primăriei localității, în urma unui infarct miocardic. Primarul Ioan Popovici a împlinit în luna ianuarie vârsta de 70 de ani și se afla la al cincilea mandat în funcția de edil-șef al comunei Păltiniș.

modelmic

Reșițenii au la dispoziție începând cu data de 18 aprilie o nouă modalitate de a achiziționa biletele de călătorie pe mijloacele de transport în comun din municipiul de pe Bârzava: plata cu ajutorul cardurilor contactless, în baza unei soluții implementate de Banca Comercială Română și societatea Transport Urban Reșița. „Pentru noi este un moment important pentru că plecăm de la acele bilete care se dădeau în autobuze la modalități în care putem să achiziționăm biletele pentru transport urban în maniere mai facile și adaptate la 2019”, preciza la momentul respectiv primarul Ioan Popa. Acest serviciu mai este funcțional doar în alte cinci orașe din România.

modelmic

Peste 300 de elevi de liceu din Reșița au participat în luna aprilie la o acțiune de ecologizare a intrărilor și ieșirilor din municipiul de pe Bârzava. Este pentru cel de-al treilea an consecutiv în care au loc astfel de activități în cadrul proiectului REȘIȚA CURATĂ – CURĂȚĂM ȘI MENȚINEM, organizate de Primăria Municipiului Reșița în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și unitățile de învățământ. La acțiune au participat elevi și cadre didactice de la Colegiul Național Traian Lalescu, Colegiul Național Diaconovici Tietz, Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiul Tehnic Reșița, Liceul Teoretic Traian Vuia și și Liceul Baptist.

modelmic

Trupul unei tinere în vârstă de 29 de ani a fost găsit pe data de 22 aprilie pe un drum forestier din apropierea municipiului Reșița. Cazul încă nu a fost soluționat, deși pe data de 24 aprilie, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin informau că tânăra ar fi fost ucisă. „Din datele și probele existente la acest moment rezultă că victimei S.A.C i-a fost suprimată viața și în prezent se fac cercetări în vederea identificării autorului/autorilor faptei penale”, se arata în comunicatul de presă al Parchetului. Ana Cătălina Suru avea 29 de ani. Tânăra locuia în Italia și a venit în țară pentru sărbătorile pascale.

modelmic

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. imoGen

    Nici o știre cu Luca Muiescu ? Nu pot să cred !
    A asflaltat (cum a vrut, nu după proiect), a investit (fără cap) în cinematograf, a pus 4 semafoare cu două miliarde lei vechi și nu se scrie nimic despre faptele lui “de vitejie” ?

  2. Gigi Against

    Si Lumy, recte misduleu, nimic,nimic in perioada asta pentru falnicul nostru judet!?
    Vaaai, cum asa!? Sunt consternat!!!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei