Reşiţeanul Alin Bagiu și-a lansat zilele trecute prima sa carte intitulată „Un simplu vânzător”. Evenimentul a avut loc la Bastionul Maria Theresia corp A, Secţia de arte Deliu Petroiu din Timişoara. Cunoscut reşiţenilor de pe vremea când activa ca redactor la televiziunea locală Terra Sat, Alin Bagiu a lăsat presa deoparte şi s-a dedicat trup şi suflet unui alt domeniu, mai puţin accesibil celor fără „chemare”. Pentru că pe o piaţă a vânzărilor atât de dezvoltată cum e cea din România doar cei chemaţi pot face carieră. Iar Alin Bagiu de aproape 15 ani, o dovedește din plin. Şi-a căutat în permanenţă locul, fiind atras în special de zona de formare profesională, de crearea de sisteme de instruire, formare şi certificare profesională în companii de top atât la nivel naţional cât și internațional.
Autorul a oferit un interviu publicaţiei noastre, în care aduce precizări privind contextul în care s-a ivit dorinţa de a scrie: „Cel care m-a determinat să încep a fost mentorul meu, Jim Rohn, care, la prima conferinţă unde ne-am întâlnit, (se întâmpla la Nice, în Franţa, în mai 2003), ne-a transmis tuturor celor peste 6 000 de participanţi următorul mesaj: „Vă încurajez să scrieţi şi voi, nu să vă limitaţi doar la a citi cărţile altora!” Cred că orice experienţă, orice poveste scrisă şi dată mai departe este o jertfă făcută de cel care pune pe hârtie pentru noi, ceilalţi. Fiecare avem povestea noastră, o poveste pe care ne-o construim după cum considerăm, după cum vrem sau mai bine zis după cum putem, dar ceea ce e sigur e că după propriul gust ne-o condimentăm cu ingredientele care ne-o fac mai dulce, mai sărată, mai acră, mai ştiu eu cum…, trăind la un moment dat viaţa după reţeta pe care ne-am făcut-o cu mâna noastră, dar care, foarte interesant, de cele mai multe ori nu ne mulţumeşte. Oare de ce? Oare ce ne opreşte să ne putem bucura de ceea ce am realizat? Oare de ce vrem mai mult, de ce vrem altceva? Oare de ce nu ne ajunge niciodată? În această carte vă povestesc experienţele mele din domeniul vânzărilor, dar şi concluziile, interpretările şi deciziile personale pe care le-am luat în urma acestor experienţe. Cartea de faţă este povestea reală a unei persoane implicate activ, trup şi suflet, în acest domeniu fascinant al vânzărilor, mai bine de un deceniu. Acum aproximativ 3 ani am pus mîna pe tastatură şi am început să scriu povestea”.
R24: Cum să abordezi orice piaţă şi cum să îţi asigur succesul” este subtitlul carţii. Cui se adresează, strict celor care activează în această zonă a vânzărilor sau poate fi o lectură utilă oricărui cititor, să-i spunem, neavizat?
A.Bagiu: Cartea este o poveste adevărată, seamănă mai degrabă cu un roman, ale cărei personaje sunt reale, au nume și prenume. Conţine 13 capitole şi nu este nici pe departe o carte de specialitate, pentru că eu nu mă consider un specialist, ci un simplu povestitor care împărtăşeşte experienţele personale din zona vânzărilor, concluziile în urma acestei activităţi, dar și percepţiile actuale vis-à-vis de ceea ce am trăit în trecut. Ca să răspund la întrebare, cartea poate fi citită cu mare uşurinţă de către oricine doreşte să primească dovezi ale experienţei mele de viaţă dar și profesionale.
R24: Chiar aşa, cartea oferă o reţetă pentru „cum să îţi asiguri succesul”?
A.Bagiu: Pentru că succesul este o chestiune de percepţie personală, şi pentru că, nu există o reţetă ci mai multe, pot spune că DA, cartea poate oferi ingredientele necesare fiecărei persoane, pentru ca pe drumul către dobândirea succesului sa fie fericită şi împlinită. Cartea este mai mult una inspiraţională, permisivă și nelimitativă şi una care oferă, precum un buffet suedez, o multitudine de idei care te pot ajuta în anumite momente. E o carte ce poate să te deblocheze în activitatea profesională, indiferent de domeniul de activitate în care eşti implicat în prezent.
R24: Să nu ne îndepărtăm prea mult de acest subiect: tu însuţi eşti o persoană care ai cunoscut succesul. La un moment dat, ai schimbat domeniul, ai schimbat oraşul, jobul…și ai produs o importantă cotitură în viaţa ta.
A.Bagiu: Mulțumesc lui Dumnezeu că am cunoscut mai multe forme ale succesului şi nu renunţ să experimentez tot ce îmi stă la dispoziție. Am cunoscut succesul profesional, am cunoscut succesul social, am cunoscut succesul financiar, am cunoscut succesul familial, am cunoscut succesul din perspectiva lui Dumnezeu. Sunt cumva diferite, dar pot funcționa împreună excepțional. Depinde ce vrei, ce cauți, ce ceri, cui slujești…J
R24: Ce înseamnă succesul profesional, de unde ai plecat şi unde te situezi în prezent?
A.Bagiu: Din punctul meu de vedere, poţi considera că ai atins succesul profesional, în momentul în care munceşti fără nici un fel de efort iar rezultatele nu reprezintă un obiectiv, ci pur şi simplu profesia care te multumeşte în esenţa ei. De aceea am spus că ştiu ce înseamnă succesul profesional în toate domeniile în care am activat. Am plecat la drum ca un tânăr care nu ştia nimic, şi nu înţelegea ce înseamnă să ai o profesie, iar astăzi mă situez în poziţia în care ştiu foarte bine ce pot face şi până la ce nivel.
R24: Cum califici tu, succesul social și pe cel financiar?
A.Bagiu: Succesul social apare atunci când prin ceea ce faci, bucuri oamenii, îi ajuți să fie fericiți, iar ei, pentru că le-ai dat jerfa ta, îți sunt recunoscători şi îţi întorc înzecit bucuria oferită.
R24: Ești o prezenţă în on-line, întreţii mai multe site-uri, promovezi persoane care au ceva de spus despre domeniul în care activează, promovezi poveşti de succes pe site-ul www.alinbagiu.ro. Este aceasta o altă pasiune a ta?
A.Bagiu: Am înţeles că rostul meu este şi acela de a ajuta unii oameni să-şi joace rolurile mai bine, să fie valorizaţi, să fie încurajaţi în drumul lor către succesul personal. Îmi place foarte mult să ajut persoanele care au cu adevărat nevoie de mine. O fac cu mare bucurie, şi simt că nu obosesc niciodată, făcând ceea ce fac. Şi pentru asta, îi mulţumesc lui Dumnezeu.
Adriana BAGHIU
Mi-a facut mare placere sa citesc acest articol despre Alin Bagiu,ma bucur ca a reusit.El a fost o prezenta placuta si la Terra Sat, mai .rasat ,mai …..nu ca cel prezent ce bate doar toba,anagramari cit cuprinde,……………