Râzi tu, râzi Făt Frumos, dar scroafa-i moartă-n cocină!

editorial-agache

Parcă mai ieri erau mari în gură și spuneau că toată nebunia asta cu „covidu“ e o făcătură, o invenție americană, rusă, chineză, pakistaneză, sau Dumnezeu știe de pe unde. Parcă mai ieri erau sute, dacă nu mii de voci care îndemnau la revoltă, la ne-purtarea măștii, la bagatelizarea acestui virus care a cuprins planeta.

Ieri am sărit de 5.000 de morți. Un fleac vor spune unii, în accidente mor mai mulți. Ba îi mai auzi că și de gripă mor oameni, ca să nu mai socotim numărul deceselor neînregistrate a bolnavilor de alte maladii, netratați din cauza închiderii spitalelor. Nu spun că au dreptate unii sau alții, încerc doar să trag un semnal de alarmă asupra situației din cele două unități medicale dedicate acestui flagel: Spitalul Municipal din Caransebeș, spital covid, care apropo, la această oră nu are manager și Spitalul Județean de Urgență Reșița, spital suport covid.

La cel din Caransebeș din cele 127 de paturi alocate în prezent pacienților infectați cu Sars-Cov 2, 83 sunt ocupate. Aici situația e mai bună, pentru că fiind spital covid, numărul paturilor poate crește până către 400, dar în detrimentul celorlalte patologii. Pe secția de ATI sunt 3 infectați și un suspect din 7 locuri disponibile, deci gradul de ocupare este de peste 50%.

La Reșița, în toate cele 3 Staționare ale Spitalului Județean de Urgență, avem pacienți cu covid: La Staționarul 2 sunt suspecții; 12 din 36 de locuri. La Staționarul 3, infecțioase, 74 de confirmați și mai sunt disponibile 28 de locuri. Pe secția ATI însă, în Lunca Bârzavei, toate cele 5 paturi dedicate pacienților infectați cu acest virus sunt pline. E drept că mai sunt paturi disponibile pe ATI, dar pentru celelalte patologii.

În loc de concluzie, vă mai oferim o informație: în Caraș-Severin sunt la această oră 474 de persoane izolate sau carantinate la domiciliu și 151 în carantină instituționalizată. E mult, e puțin? Depinde cu cine și cu ce ne comparăm. Un lucru e cert: parcă se îngroașă gluma, iar salvarea rămâne la fiecare dintre noi. Nu mai ține figura cu râzi tu râzi, Făt Frumos… Poate mai degrabă avertismentul profesorului Străinu Cercel: „Cred că trebuie să privim spre fiecare persoană cu care ne întâlnim, ca un posibil infectat cu covid.“

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Boria

    Dacă ne luăm după toți paranoicii, ar trebui să ne tragem unul la celălalt câte un glonte în scăfârlie. Mari valori morale m-ai are și țara noastră în Evul Covidului Târziu.Mare atenție la acest dottore Cercel sau Menghele de România!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei