Proiectul care „va schimba radical zona urbană a Reșiței”, prezentat astăzi de Ceetrus! Ce se va face pe platforma Mociur?

modelmic

Unul din cele mai mari și ambițioase proiecte derulate la Reșița, care vizează regenerarea fostei platforme industriale Mociur, a trecut într-o nouă etapă. Masterplanul proiectului prin care aproape 40 de hectare de teren, care înseamnă la ora actuală doar clădiri abandonate, moloz și buruieni, vor fi practic redate orașului, a fost prezentat astăzi chiar în zona care se dorește să devină pe viitor un al doilea centru al municipiului Reșița. Nimic nu se va face însă peste noapte, planul de investiție prezentat de CEETRUS (dezvoltator imobiliar global, cunoscut până în 2018 sub numele de Immochan), fiind unul pe termen lung, de 10-15 ani și cuprinde pe lângă mallul și aqualandul despre care s-a vorbit deja de ceva vreme și o serie de alte componente, cum ar fi ridicarea de clădiri rezidențiale și de birouri sau construirea unui hotel.

Evenimentul „Reșita 2030 – Împreună schimbăm fața orașului”  organizat pe platforma Mociur de Ceetrus România, în parteneriat cu Urbanize Hub, s-a derulat în prezența lui Tatian Diaconu, CEO Ceetrus România, a primarului Reșiței, Ioan Popa, a lui Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, care a vorbit despre accesibilitatea fondurilor pentru investiții și dezvoltare, precum și a mai multor invitați din comunitatea locală, care au vorbit printre altele despre rolul societății civile în dezvoltarea orașului.

modelmic

„Este un moment de sărbătoare pentru Reșița și pentru echipa CEETRUS. După aproape trei ani de zile în care s-a lucrat la partea nevăzută a acestui proiect, achiziția terenurilor, colaborarea cu administrația, reușim astăzi să dezvăluim reșițenilor acest masterplan, care proiectează oarecum Reșița de mâine. Vorbim de un proiect de 10-15 ani, vorbim de un proiect mixt care regenerează fosta platformă Mociur, vorbim de un proiect care aduce în profitul reșițenilor o parte uitată a orașului și una semnificativă din punctul nostru de vedere. Sperăm ca în 10 ani, aici să vedem un rezidențial, să vedem un centru multifuncțional, un hotel, alte facilități turistice, în orice caz ne bucurăm foarte foarte mult și deși este o sărbătoare, este doar momentul de început”, a precizat Tatian Diaconu, CEO Ceetrus România.

Conform lui Diaconu, după realizarea masterplanului urmează obținerea PUZ-ului, etapă care se poate întinde și ea de la câteva luni la un an de zile. „Mergând pe aceste premize, sperăm ca în toamna anului viitor să ne revedem când băgăm prima cazma efectiv în sol și demarăm acest proiect multifuncțional, comercial și nu numai și din momentul acela putem vorbi de 18-20 de luni de construcție, deci undeva la sfârșitul anului 2022 sau în primăvara lui 2023 primăvara ar putea fi logic să ne găsim așezați împreună la Starbucks la Reșița”, a adăugat Tatian Diaconu.

 

Ioan Popa: „Acest proiect va schimba radical zona urbană a Reșiței”!

modelmic

 

Edilul Reșiței, Ioan Popa, vede proiectul al cărui masterplan a fost dezvăluit astăzi ca pe o avalanșă, care pleacă de la o lopată de zăpadă și devine pe parcurs tot mai mare, antrenând tot mai multă energie și resurse. Genul de proiect care poate schimba destinul unei comunități, comparabil cu proiecte de regenerare urbană derulate în alte orașe europene, asemănătoare Reșiței, care s-au dezvoltat industrial și care au fost nevoite la un moment dat să se reinventeze.

„Din punctul nostru de vedere acest proiect va schimba radical zona urbană a Reșiței. Cred că așa cum s-a întâmplat în alte orașe și iau în considerare Timișoara, dacă vreți, acest loc va deveni un nou centru al orașului. Vom avea un centru administrativ, cu acea piață frumoasă a cărei modernizare tocmai o finalizăm în aceste săptămâni, iar aici la Mociur vom avea un centru comercial, cu leisure, cu zone de atracție pentru tineri, o zonă dinamică și cred că și circuitele din Reșița, între Govândari și centru, se vor muta de pe malul stâng al Bârzavei pe malul drept”, a precizat primarul Ioan Popa.

Edilul reșițean nu a uitat să amintească de un alt aspect important al proiectului, crearea de locuri de muncă:

Din datele pe care eu le am de la dezvoltatorul CEETRUS, în zonele de centre comerciale sunt între 500 și 700 de angajați, în zona de aquaparc undeva la 200 de angajați, dar evident că lucrurile nu se limitează aici. În masterplan apare și un hotel, apar ansambluri rezidențiale, apar clădiri de birouri, care cu siguranță vor genera la rândul lor locuri de muncă suficient de multe. Eu sper să determinăm cu ocazia realizării acestui proiect și mulți reșițeni tineri și nu numai să se întoarcă acasă, pentru că este un moment oportun să o facă.

Unul din lucrurile care i-a determinat pe cei de la CEETRUS să vină aici a fost angajamentul meu ferm că pe lângă mall, noi vom face un aqualand, ceea ce le-a dat încredere să vină și să se angajeze în această  investiție. Eu sunt convins că aqualandul, alături de gondola de pe Semenic, alături de reconversia funicularului se vor constitui în trei elemente importante care vor genera trafic de turiști în zona Reșița și în zona Banatului de munte, nu numai din România, ci și din țările limitrofe, din Serbia, de la Belgrad, care este foarte aproape și de pe coasta de est a Ungariei. Este un lucru de care eu sunt sigur și viitorul va confirma această teorie”, a mai adăugat primarul Ioan Popa.

Masterplanul Ceetrus pentru Reșita, presupune o dezvoltare în patru etape, după cum urmează:

  • Faza 1: Shopping Mall (35.000 m2 GLA);
  • Faza 2: Retail diy (9.000 m2 GLA), Aquapark pe o suprafață de 4 hectare (bazine interioare și exterioare, tobogane și servicii de welness cu o capacitate pentru o audiență de 700 de persoane în interior), Hotel (11.700 m2 și 150 de camere);
  • Faza 3: Office (4.000 m2 GLA);
  • Faza 4: Hotel (150 camere).

 

PrintPrintCeetrus Resita (7)Ceetrus Resita (8)Ceetrus - ResitaCeetrus Resita (6)

Fazele de dezvoltare de retail, office, divertisment și hotel, sunt corelate cu 3 faze de dezvoltare de rezidențial, cu o anvergură totală de 49.200 m2 și 582 de unități(studio, 2 camere, 3 camere). În dezvoltarea de rezidențial, este prevăzut și un Apart Hotel (11.500 m2 și 177 unități).

Proiectul de regenerare urbană amplasat pe platforma industrială Mociur-UCMR Reșița, a necesitat o serie de achiziții de teren anevoioase  din punct de vedere juridic (2017 – 2020), ce s-au încheiat în 3 ani cu o achiziție totală de 36 de hectare.

Viziunea și conceptul proiectului au fost realizate împreună cu birouri de arhitectură recunoscute la nivel internațional – Arte Charpentier și Arhitect Sud, ce au integrat strategia de dezvoltare și mobilitate locală și regională. În toate elementele arhitecturale s-a avut în vedere păstrarea caracteristicilor locale, definitorii pentru Reșița (metal, cărămidă, spații verzi generoase).

Puteți urmări aici întregul eveniment desfășurat astăzi la Reșița:

 

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

8 Comentarii

  1. GHEORGHE

    Nici tu nu crezi minciunilw astea.Deocamdata ai facut in 4 ani marirea impizitelor cuv50%, rusine. O pronenda si aoroape ai terminat cladurea din centru.Scuze am uitat nuve a ta e a domnului Dunaca tiristu.

    1. DuaLipa

      Analfabet! Învață limba română – dacă te duce capul – și să scrii corect! De fapt, îmi pare rău că mi-am pierdut timpul să-ți atrag atenția!

    2. zero

      Oamenii mai scriu şi de pe telefonul mobil (fără diacritice).
      Oricum, este mai bine aşa decât pe coasta de est a (mării) Ungariei :) :) :)
      Igaz?

  2. Iulicafarafrica

    Întâlnire cu fostul diriginte:
    -Ce faci, Bulă?!?
    -Bine, domnu’ diriginte! Am terminat licența cu 10! Calculatoare la UVT!
    -Și ce faci în continuare?
    -Masterat și dacă mă ajută Domnu’ poate un doctorat!
    -Ai planuri mari, Bulă! Și in continuare?
    -Mă angajez vânzător la mall! Până termin eu se face și mall-ul din Mociur!

  3. zero

    „… de pe coasta de est a Ungariei. Este un lucru de care eu sunt sigur …”, a mai adăugat primarul Ioan Popa.

    Chestiune de geografie şi coaste … Promiteu era pe la greci … :)

  4. Alex

    Ce se va intampla cu hala VeloCity, pentru ca observa ca este pe locatia viitorului Aquapark? Va fi demolata si mutata in zona industriala?

  5. Sceptic

    Daca era un proiect profitabil și serios se apucau de el si il terminau in 2 ani. E doar un praf în ocii alegătorilor , cu ocazia alegerilor din 27 septembrie. De fapt poate va fi reîncălzită ciorba și peste 4 ani.
    Ia gândiți-vă la Timisoara (ca e mai aproape de sufletul nostru) s-au facut mall-urile in decurs de 10 ani? E drept ca nu au aquaparc-uri .
    Cine crede ca de la un mall si un aquaparc se schimba destinele unui oraș e cel puțin naiv. Locuri de munca , la mall 700 și 200 la aquaparc, aduc bunăstarea în Reșița ? Nu prea cred .

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei