Proiecte fezabile pentru alimentare cu apă și canalizare în Valea Almăjului, la Bănia

a

Comuna Bănia din Valea Almăjului beneficiază de o rețea de alimentare cu apă care funcționează, dar nu a fost încă recepționată. Cu toate acestea, vara, când sursa de apă care este de suprafață scade ca debit, există probleme cu alimentarea locuitorilor. Pentru a remedia această problemă primarul din Bănia Alexandru Albu, are soluții.

Avem doar această alimentare cu apă a comunei Bănia, care s-a dovedit că nu face față în perioada de vară. Am fost la Compania Națională de Investiții, singura sursă de finanțare pentru mediul rural după ce programele PNDL nu mai primesc proiecte și am convenit să depunem proiecte atât pentru alimentarea cu apă cât și pentru canalizare. Vrem să facem câteva foraje de adâncime pentru comuna Bănia și să suplimentăm debitul și de asemenea să aducem apă și în localitatea Gârbovăț. Chiar astăzi, în ședința de Consiliu Local le voi propune colegilor mei spre aprobare studiul de fezabilitate, proiectul geotehnic, proiectul hidrotehnic precum și studiul topografic, pentru a definitiva proiectul și a-l depune la CNI pentru finanțare“, a declarat Alexandru Albu.

aa

De asemenea, se află în lucru un al doilea proiect, cel de canalizare, atât pentru Bănia cât și pentru Gârbovăț: „Nu vom construi o stație de epurare pentru că m-am interesat și am aflat că stațiile acestea mici nu sunt viabile. Avem posibilitatea să ducem printr-un canal toate apele uzate la Bozovici, acolo unde au și o stație de epurare mai serioasă și există și o societate care se ocupă de sistemul de alimentare cu apă și canalizare. După ce le dăm în folosință, atât alimentarea cu apă cât și canalizarea trebuiesc predate unor firme de profil pentru exploatare și întreținere, iar comuna Bozovici are o astfel de societate. Transportul apelor menajere se poate face prin cădere liberă, fără a fi necesară pomparea lor. Vom ieși astfel mult mai ieftin și vom avea, sper eu, prioritate la aprobarea proiectelor și la finanțare“, a mai precizat primarul din Bănia.

Edilul a discutat cu omologul său din Eftimie Murgu și de o posibilă colaborare pentru un proiect care să unească cele două localități, prin asfaltarea unui drum vicinal, de 3 km, care ar scurta cu mai bine de 10 km distanța dintre Bănia și Eftimie Murgu. Acest proiect este în fază incipientă, dar există deschiderea celor doi primari în realizarea lui.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei