UPDATE: Primarul comunei Ciclova Română, Puiu Percea, reținut de procurorii anticorupție

Puiu Percea retinut de DNA

Citat ieri la DNA Timișoara, primarul comunei Ciclova Română, Puiu Percea, a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii anticorupție într-un dosar ce este instrumentat de oamenii legii încă din vara acestui an.

Biroul edilului-șef al comunei cărășene a fost „călcat” de către procurorii DNA în luna iunie, la vremea respectivă, aceștia ridicând de la sediul Primăriei Ciclova Română mai multe documente. Din informațiile obținute de Reper24, se pare că primarul Percea ar fi anchetat pentru fapte de corupție, în urma cărora s-ar fi produs un prejudiciu de aproximativ un milion de euro, sumă ce ar fi fost obținută ilegal de către fiul acestuia de la APIA prin documente fictive emise de instituția condusă de către primar.

Citește și: UPDATE 2: Ancheta de la primăria Ciclova Română a procurorilor DNA vizează fapte de corupție!

După vizita făcută de procurori, în vara acestui an, primarul Percea declara pentru Reper24 că această acțiune a oamenilor legii ar fi făcută ca urmare a unor reclamații fictive, menite să-l discrediteze și să-l înlăture de la cârma comunei ce o conduce din anul 1992, Percea fiind cel mai longeviv primar din județul Caraș-Severin, aflându-se la cel de-al șaptelea mandat consecutiv. Se pare însă că procurorii au găsit suficiente probe pentru a-l reține pe edil, urmând ca-n cursul zilei de astăzi, procurorii anticorupție să propună judecătorilor măsura arestării edilului pentru o perioadă de 29 de zile.

Citește și: Primarul Puiu Percea: „Dacă n-au reușit să mă doboare prin vot, încearcă cu DNA-ul!“

 

UPDATE: Gheorghe Percea a fost reținut pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată (22 acte materiale) și complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată (19 acte materiale), se arată într-un comunicat de presă al DNA-ului.

În perioada 2012 – 2017, inculpatul Percea Gheorghe, primarul localității Ciclova Română, județul Caraș Severin, beneficiind de autoritatea și influența conferite de funcția publică deținută, a determinat patru persoane din localitate să depună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri unice de plată pe suprafață, pentru a încasa subvenții în cadrul diferitelor scheme de plăți.

În acest sens, mai multe contracte de concesiune au fost încheiate de persoanele respective cu primăria condusă de inculpatul Percea Gheorghe,pentru terenurile agricole care aparțineau Consiliului Local și Primăriei Ciclova Română.

În același context, pentru îndeplinirea condițiilor necesare aprobării cererilor unice de plată pe suprafață,  trebuia solicitanții să facă dovada deținerii unui/unor efective de animale, motiv pentru care inculpatul Percea Gheorghe a determinat aceleași persoane să încheie fictiv contracte de comodat, din care să rezulte (în mod nereal) că dețineau diverse efective de animale și adăposturi pentru acestea.

Beneficiarul real al plăților efectuate de către A.P.I.A. a fost inculpatul Percea Gheorghe care deținea și cardurile aferente conturilor bancare în care erau virate subvențiile de către A.P.I.A., în baza cererilor unice de plată pe suprafață.

Prin aceste demersuri, inculpatul a beneficiat de subvenții acordate necuvenit de A.P.I.A. în cuantum total de 1.793.203 lei”, precizează reprezentanții DNA.

În aceeași perioadă,patru fermieri, beneficiind de ajutorul inculpatului Percea Gheorghe, au depus cu rea-credință la A.P.I.A. mai multe documente care conțineau mențiuni nereale, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le  dețineau în realitate. Acționând în  această manieră, cele patru persoane au beneficiat de fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.072.055 lei.

Gheorghe Percea este prezentat astăzi Tribunalului Caraș Severin cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare