Primăria Reșița va contracta un credit de peste 30 de milioane de lei, bani necesari pentru acoperirea co-finanțării pe care administrația locală trebuie să o asigure pentru proiectele derulate pe fonduri europene. Consilierii locali reșițeni au fost de acord în ședința ordinară din luna acesta cu contractarea acestui credit (cu o mică ezitare din partea social-democraților care au cerut o pauză pentru a se consulta, la finalul căreia și-au dat însă acordul).
Mai exact, conform proiectului de hotărâre, este vorba de un credit de maxim 30.986.856 de lei, pe o perioadă de maxim 12 ani, pentru pre-finanțarea și / sau co-finanțarea obiectivelor de investiții de interes public local, adică a proiectelor care beneficiază de finanțare din bani europeni. Conform edilului Ioan Popa este vorba de proiecte care se ridică la o valoare de peste 130 de milioane de euro și pentru care administrația locală trebuie să asigure co-finanțări care variază în general între 2 – 20%.
„În primul rând este proiectul de tramvai, care la 40 de milioane de euro calea de rulare plus 17 de milioane stație inter-modală, înseamnă 57 de milioane de euro. Calculați 2% din el și vă dă un milion și ceva de euro numai acolo. Mai sunt destul de împovărătoare co-finanțările pentru licee și școli, unde în afară de acel 2% co-finanțare vorbim de sume care nu au fost eligibile prin natura proiectului de eficiență energetică și pe care ni le-am asumat noi; modernizări interioare, recompartimentări ale claselor, dotări interioare ale claselor. Acolo avem iar undeva la un milion și ceva de euro. Ar mai fi reabilitările de clădiri rezidențiale, cele 20 și ceva de scări de bloc, unde contribuția noastră cu tot cu sprijinul pe care îl acordăm pe cinci ani pentru cetățeni se duce undeva la 40%. Deci, practic pentru Primăria Reșița cele mai împovărătoare proiecte sunt cele în care sprijinim anveloparea de blocuri”, a explicat Popa.
La aceste proiecte se mai adaugă altele cum ar fi: reabilitarea centrului civic, amenajarea unui drum agricol, construirea unui spațiu de agrement în Mociur, construirea de locuințe sociale, reabilitarea cinematografului Dacia, modernizarea sistemului de iluminat public.
Citește și Șase străzi din Reșița vor fi modernizate în 2019! Ce planuri are administrația locală?
Karina TINCUL
Da desigur
La tramvaie era cică proiect de 25.000.000 euro cu participare (co-finanţare) de 2% (500.000 euro depoul). Votat de C.L.
Acum a sucit-o la 57.000.000 euro, deci va mai scoate din buzunarele reşiţenilor încă o dată pe atât la 2% din 57.000.000 co-finanţare (credit cu recuperare prin taxe şi impozite).
Sau poate e 20% co-finanţare, în loc de 2%, din evidentă eroare materială, că … ce contează un zero
P.S.
„… contribuția noastră … se duce undeva la 40%…”, a explicat Popa.
Ba e 2%, ba e 40%, ba chiar 500% (creşterea de impozite), depinde de client
D-le primar lasati bla-bla-urile, vrem FAPTE ! Lasati-ne cu basme si povestiri, vrem REALIZARI IMPORTANTE, investitiori seriosi si importanti care sa ofere locuri de munca cu salarii, cel putin decente, vrem sa circule tramvaiul, vrem locuri de parcare, vrem sa avem curatenie si sa se curete zapada pe fiecare metru patrat de strada, din parcari si din statiile de transport local, ca de aia platim impozite si taxe, vrem acele lucruri absolut necesare si normale pentru un oras in secolul 21.
Multi bani o sa vina in Resita !
Vai ce bine o sa le fie la unii…
Trebuie sustinut tot ce este necesar.
Sa se bifeze lucrari ,,banoase,, indatorand orasul, trebuie sa duca la reactii cetatenesti. Gen AQUA…in Mociur