În simplitatea satului românesc, într-un colț de rai din Caraș-Severin se află o bijuterie în ruine, un castel care cândva dădea glas satului părăsit astăzi de fii săi mai tineri, plecați la muncă în străinătate sau stabiliți în orașele mari ale țării.
Printre ziduri neiertate de ignoranță și trecerea timpului, Castelul Atanasievici încearcă să-și spună tacit povestea, cea pe care o mai știu doar bătrânii satului și primarul comunei Ramna, care astăzi își dorește să salveze ceea ce cândva era emblema satului Valeapai.
„Castelul Atanasievici, pot să spun, este emblema satului Valeapai, multă lume știe de Valeapai datorită acestui castel. În 1994, ultima moștenitoare a familiei Riestz, doamna Maticec Margareta a vândut castelul la două familii, familia Marius Cazacu și soția Ramona și familia Ilade Constantin și Rozalia.
Eu, când am ajuns primar la Ramna, împreună cu viceprimarul de atunci, cu care am colaborat foarte bine, am început demersurile pentru castel, în 2013. Am obținut de la Arhivele statului toate documentele ce țin de acest castel.
Voiam să dau în judecată proprietarii, dar nu puteam pentru că nu aveam CNP-urile lor, ca ulterior să aflu că de fapt sunt plecați în străinătate și pe atunci nu era obligatoriu să aibă CNP-uri, în 1994. Legea permite să fie dați în judecată pentru că au lăsat castelul să se degradeze”, a declarat primarul comunei Ramna, Magdalena Ciurea.
Castelul a aparținut unei familii de sârbi, Atanasievici, și a fost ridicat începând cu anul 1840, în timpul „robotei”, zile de muncă pentru boieri, după cum aflăm din jurnalele de călătorii ale celor care și-au propus cu îndrăzneală să dezvăluie lumii frumusețile județului în care viețuim. La ridicarea ansamblului au fost folosiți meșteri sârbi și coloniști italieni.
Fiul familiei Atanasievici pierde castelul la cărți, după care acesta devine bancă. Un neamț, pe nume Riestz, a tratat cu banca, a arendat o moșie pe toată raza satului și a luat și castelul, pe care familia Riestz îl va păstra până în momentul naționalizării din 1947. În perioada comunistă, Castelul a fost Casă de Nașteri, Internat pentru copii, grădiniță, sediu CAP. Avea un sistem de încălzire foarte ingenios, după modelul roman, care semăna cu încălzirea în pardoseală din vremurile noastre. În galeriile mari din subteran se făcea focul, căldura urca și încălzea pardoseala.
Lăsat în degradare, Castelul a devenit o ruină, dar primarul din Ramna ne dezvăluie că în urma discuțiilor cu un arhitect, monumentul ar putea fi restaurat. Problema este că nu se poate ajunge la o înțelegere cu actualii proprietari, care se încăpățânează să îl păstreze, având în vedere că restaurarea lui trebuie făcută de urgență, acum cât încă, spun specialiștii, se mai poate face ceva pentru salvarea lui.
Primarul Magdalena Ciurea este decisă să facă toate demersurile legale pentru a putea recupera emblema satului Valeapai, ca mai apoi să îl restaureze cu fonduri europene printr-un proiect ce va fi depus pe AFIR.
„Va fi greu, dar eu mi-aș dori să refac acel castel! Este păcat că a ajuns în starea asta! Doar l-au cumpărat și nu au avut grijă de el. Vreau să îl iau în domeniul public al comunei și pentru că există o măsură, pe AFIR, Măsura 7.6 prin care se pot renova monumentele istorice, să îl refac cu fonduri europene”, mai spune edilul comunei Ramna.
Între timp a venit în țară unul dintre moștenitori, iar primarul Magdalena Ciurea vrea să poarte discuții cu acesta, existând și datorii pe care proprietarul trebuie să le plătească, iar dacă nu le achită, edilul va începe procedurile și va da în judecată cele două familii.
foto: banatulmontan.wordpress.com
Elena FRANȚ
Terminati cu aiurelile astea…restaurare…n-avem apa,canalizare,asfalt,vai de capu nostru. N-avem nimic.Suntem rupti de lume. In 8 ani n-a facut nimic ptr satu asta. Doar o vila a rasarit tocmai la primarita in curte. Si-un tractor nou-nouț.