Poluare cu un produs petrolier pe Dunăre, în județul Caraș-Severin! Autoritățile, în căutarea vinovatului!

modelmic

Alertă pe Dunăre, unde a fost identificat în această dimineață un caz de poluare. Este vorba o pată ce provine se pare de la un produs petrolier și se întinde pe o suprafață de aproximativ 800 de metri lungime și 100 de metri lățime, între Pârva Reca și Măcești.

Pata a fost identificată în această dimineață și a fost confirmată de angajații noștri, fapt pentru care am luat deja măsuri de a opri extinderea sa. Este o pată de produs petrolier, provenită, probabil, din apă de santină, provenită de la unul din vasele care tranzitează Dunărea. Intervenim, deocamdată, cu formația din Moldova Nouă, care are stocul local pregătit de material absorbant de produs petrolier și vom sprijini și de la nivelul Sistemului de Gorpodărire a Apelor Reșița, atât cu material absorbant, cât și cu oameni”, a precizat inginerul-șef Vilhelm Szabo, reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin.

Conform lui Szabo, apa de santină este folosită pentru balastarea navelor, iar când nu mai este nevoie de ea, unii o aruncă direct în Dunăre, fără a o descărca în port, unde aceasta operațiune ar genera costuri. Pentru soluționarea problemei se intervine cu un material absorbant, asemănător unui rumeguș care conține o bacterie, care are rolul de a anihila produsul petrolier.

modelmic

Pentru moment nu a fost identificat responsabilul de producerea poluării, dar cercetările sunt în plină desfășurare, Sistemul de Gospodărire a Apelor colaborând în acest sens cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Caraș-Severin, Căpitănia Portului Moldova Nouă și Poliția de Frontieră.

Este suspectat un vapor care se află în apele sârbești, însă, momentan, se fac verificări pentru a afla dacă aceasta este sursa”, a precizat comisarul șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Senina Dreve.

Un caz similar a avut loc în urmă cu aproximativ șase ani, atunci situația fiind rezolvată imediat.

fotocopertă: mediafax.ro

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei