Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş s-a dovedit neîncăpătoare marţi, 21 martie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei. La manifestare au luat parte peste 100 de poeţi de la cenaclurile literare din Caransebeş, Reşiţa, Anina, Oraviţa, Oţelu Roşu, Timişoara, Lugoj, Făget şi Bucureşti, numeroşi oameni de cultură – scriitori, critici literari, editori –, cadre didactice sau simpli iubitori de poezie, precum şi reprezentanţii administraţiei locale, primarul municipiului, Felix Borcean, şi city-managerul Andrei Ungur.
După cuvântul de bun-venit rostit de organizatorul acestei acţiuni, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură din municipiu, primarul Felix Borcean a înmânat premiile celei de a XXI-a ediţii a Concursului Naţional de Poezie „Sub semnul de taină”.
Cornel Ungureanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timişoara, a vorbit despre George Suru, poetul în memoria căruia s-a organizat concursul şi al cărui nume este purtat de Casa de Cultură a municipiului. „George Suru s-a născut în Caransebeş. După o facultate făcută în trepte a trăit tot aici, la Caransebeş, a realizat un cenaclu important şi a creat o atmosferă culturală extraordinară. Sorin Titel, Horia Pătraşcu, Horia Vasilescu au fost alături de el. A avut un mare profesor, Traian Topliceanu, în momentele înalte acesta fiind un lider al istoriei culturale bănăţene. Evul mediul cultural românesc începe cu câteva personalităţi culturale de aici – «Palia de la Orăştie” are câteva nume înscrise aici… Revenind la George Suru, aş spune că el a creat o atmosferă culturală foarte vie la Caransebeş – un cenaclu, o revistă –, a dat oraşului o densitate culturală. Erau alături de el scriitori importanţi. Prin casă şi prin cenaclul lui au trecut Nichita Stănescu sau Petre Stoica, care au sărbătorit, graţie lui, oraşul. În acele vremuri, tot ştiutorul de carte din România îi ştia pe de rost poeziile. A murit la 39 de ani… Eminescu a murit tot la 39 de ani…”.
Despre starea actuală a poeziei au mai vorbit directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Liubiţa Raichici, şi scriitorul şi criticul timişorean Gheorghe Secheşan, care a semnalat discontinuitatea dintre generaţia matură şi cea tânără a poeţilor români.
După ce câştigătorii concursului de poezie au citit din creaţiile proprii, a venit rândul cenaclurilor prezente, poeţii – peste 100 la număr – recitând propriile poezii, totul fiind agrementat cu muzică folk de cea mai bună calitate.
În încheiere, la Casa de cultură a avut loc o dezbatere privind starea actuală a presei literare.
Cosmin VLAD