Funcționarii din cadrul Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Caraș-Severin au protestat timp de două ore în fața instituțiilor de profil. Aceștia au dorit ca, prin această formă de protest, să atragă atenția cu privire la corelarea nivelului salarial din domenii similare.
Acțiunea de protest este a doua din acest an, după ce în urmă cu o săptămână, funcționarii responsabili de protecția mediului în Caraș-Severin au protestat spontan cu privire la nivelul de salarizare din cele două instituții. Așadar, 11 angajați ai Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu și 30 ai Agenției Județene pentru Protecția Mediului au sistat activitatea instituțiilor timp de două ore, între ora 11.00 și 13.00, manifestându-și prin această formă de protest nemulțumirea profundă cauzată de adâncirea inechităților salariale din sistemul public, diminuând astfel nivelul de trai al funcționarilor.
În prezent, salariile angajaților Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Caraș-Severin sunt cele stabilite în luna decembrie 2009, un șef birou primind 2.676 lei, cu tot cu sporuri, iar un consilier superior – între 1.931 și 2.339 lei, un referent superior primind între 1.162 și 1.352 lei.
Cei de la Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, prin vocea comisarului șef, Gheorghe Muntean, spun că solicitările lor pentru majorarea salariilor trebuie să mai aștepte până în luna iulie. Asta în urma discuțiilor cu ministrul de resort, Daniel Constantin.
„Protestul vine ca urmare a discuțiilor purtate după acțiunea de protest din 15 martie, când reprezentanții Gărzii de Mediu din București au avut o întâlnire cu ministrul Daniel Constantin, care a spus că suntem îndreptățiți să solicităm creșterile salariale, dar că până la 1 iulie această creștere nu este posibilă. Nu înțelegem cum de noi am fost lăsați la urmă și de ce pentru altor categorii salariale le-au fost majorate lefurile, noi nemaiavând creșteri salariale din anul 2009”, ne-a declarat comisarul șef Gheorghe Muntean.
Oficialul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu mai spune că, la nivel național, sunt 2654 de angajați și nu înțelege de ce au fost lăsați de izbeliște, activitatea pe care o desfășoară fiind una foarte importantă. „Probabil nu prezentăm interes ca și număr, ca masă de manevră. Chiar așa de lipsită de importanță este activitatea pe care o desfășurăm?”, mai spune Muntean.
Comisarul șef speră ca acțiunea de astăzi să se facă auzită de către factorii de decizie, iar dacă nu, pe 23 martie, se vor întâlni la București reprezentanții autorităților de mediu din țară, care vor decide dacă vor continua formele de protest în cazul unui refuz al Ministerului Muncii cu privire la creșterile salariale din domeniul protecției mediului.
Diana RADU
De ce nu protestati caci se taie padurile ?
De ce nu protestati caci nu se selecteaza gunoiul?
De ce nu protestati caci nu aveti dotari?
De ce nu protestati caci nu avem canalizare integral in oras?
As fi curios daca cineva dintre acesti “protestatari”, au facut vre-un demers pentru a se interesa de soarta taierilor din jurul Resitei. Sau ca se taie si in rezervatie. Unde sunt acei “rangeri”, care protejeaza Cheile Carasului? Apropos de taieri, sa ne uitam in urma cativa ani, cand dealul Cioara, o lua la vale peste Moroasa. De ce o lua la vale? Deoarece aceea portiune de deal, era defrisata, din cauza “salasurilor”de pe acel deal. Ce ii face sa creada ca nu se va intampla asa ceva iar, tinand cont ca taie la 500 m mai incolo? Timpul ne va spune…dar este mai bine sa previi decat sa combati. Oricum ar fi, este trist. Ocolul silvic precizeaza ca “se taie pentru a dezvolta turismul in zona”. Cine va mai vrea sa se plimbe pe un deal chel? Nu se gaseste cineva in tot orasul Resita, in masura sa contracareze aceste excese de zel? Initiativa primarului este laudabila, sa speram ca macar se va face ceva.