Patrimoniul Banatului de Munte, trecut, prezent și viitor!

modelmic

Patrimoniul Banatului de Munte în ultima sută de ani, dar și cum ar putea fi acesta pus în valoare pentru generațiile viitoare – aceasta a fost tema unei întâlniri de suflet derulate ieri la sediul Direcției Județene pentru Cultură din Caraș-Severin. Iar concluzia la care s-a ajuns în urma discuțiilor și expunerilor nu este deloc una nouă sau surprinzătoare: Caraș-Severin-ul are din abundență obiecte de patrimoniu, în special de patrimoniu industrial, domeniu spre care și-au îndreptat atenția participanții la eveniment, dar, din păcate, lipsește interesul, voința sau poate chiar capacitatea ca acestea să fie readuse la lumină.

Evenimentul, organizat de  fundația ACTIVITY în parteneriat cu Direcţia pentru Cultură s-a derulat pe două direcții: o expoziție de fotografii cu obiectivele industriale bănățene și un workshop cu tema „Ieri, azi, mâine – ce lăsăm generației viitoare”, o întrebare pe care Nadia Potoceanu, președintele fundației Activity mărturisește că și-a pus-o de multe ori pe vremea când preda elevilor.

Poate nu este rău să le lăsam chiar amintirea a ceea ce s-a dezvoltat în Banatul de Munte, pentru că până la urmă de aici au plecat, și de la CSR și de la UCMR, oameni bine pregătiți în toate colțurile României. Acțiunea aceasta este doar un prim pas, încercăm cu acest start să vedem dacă nu putem integra obiectivele de patrimoniu industrial într-un circuit turistic pentru a promova Banatul de Munte. Am fost noi monoindutriali atât Reșița cât și Bocșa, dar lumea merge înainte și noi trebuie să mergem înainte”, a explicat Nadia Potoceanu, în opinia căreia un astfel de circuit turistic, bazat de patrimoniul industrial, ar trebui să cuprindă zona Ocna de Fier – Bocșa, acolo unde au fost realizate primele cuptoare, Reșița, Anina și Moldova Nouă.

DSC_0039 DSC_0053

Inginerul Marius Hegeduș a fost o prezență deosebită în cadrul acțiunii, cu prezentarea „1918-2018, o sută de ani de la reîntregirea României, o sută de ani de istorie zbuciumată, de continuare a dezvoltării industriale și a creației tehnice la Reșița”. Acesta a vorbit despre istoria și industria Reșiței și deosebit de valorosul patrimoniu care există în prezent în municipiul de pe Bârzava, patrimoniu cu un potențial extraordinar, dar din păcate de multe ori ignorat.

„Nu este valorificat din lipsă de educație istorică în primul rând. Este o mentalitate deficitară la care trebuie pusă temelia de jos. De la grădiniță, trebuie învățată istorie”.

Această idee a fost întărită și de directorul DJC, Liubița Raichici, care a atras atenția asupra faptului că de multe ori nu găsirea unei finanțări pentru reabilitarea unor monumente reprezintă o problemă, ci mentalitatea oamenilor, faptul că aceștia uneori nu înțeleg de ce ar trebui să se zbată pentru punerea în valoare a unor obiective.

„De aproape zece ani spun că la aceste ore opționale ale elevilor din Caraș-Severin trebuie introdusă istoria, mai ales cea tehnică a județului, geografia și așa mai departe. Lipsește acestă componentă. La toate acțiunile noastre, nu avem copii sau elevi interesați, deși anunțăm evenimentul. Nu vin exact pe motivul acesta, că nu există un interes real. Iar ca să existe un interes real trebuie să știi ce lucruri s-au produs și cum”, a explicat Liubița Raichici.

Directorul Direcției de Cultură din Caraș-Severin a mai precizat că la ora actuală în nivelul județului este realizată, la solicitarea Ministerului Culturii, o listă cu toate monumentele care se află într-o stare avansată de degradare și care mai pot fi salvate.

DSC_0042 DSC_0045 DSC_0046

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei