Consilierii locali reșițeni au aprobat astăzi, în unanimitate, achiziționarea funicularului de calcar, aflat în prezent în proprietatea omului de afaceri Costel Ciobanu, care l-a cumpărat în urmă cu ani de zile de la TMK. Planurile pentru viitorul construcției considerată un adevărat simbol al Reșiței industriale, sunt mărețe și vizează obținerea de fonduri europene pentru reabilitarea și punerea în valoare a obiectivului. Totul, în cadrul unui proiect unic în Europa.
Este pentru cea de-a doua oară când proiectul a fost prezentat consilierilor locali. Luna trecută proiectul inițiat de primarul Ioan Popa a fost respins de aleșii locali, atât de social-democrați cât și de liberali. De data aceasta însă, edilul a reușit să îi convingă pe consilieri că Primăria și Consiliul Local Reșița trebuie să își asume modernizarea sau demolarea funicularului.
„Am văzut nu zeci, ci sute de copii mergând pe plasa de protecție care avea rolul de a proteja în cazul în care accidental din vagoane cădeau bucăți de pietre de calcar. Este o plasă înnădită care are o sârmă de maxim 6 mm și care în timp ruginește, cedează și poate crea probleme. Dacă Doamne ferește s-ar întâmpla ceva și un copil ar cădea de acolo, proprietarul nu ar fi culpabil legal pentru că este acoperit de câteva panouri. Pe ambele intrări pe funicular sunt nenumărate semne cu pericol de moarte, proprietate privată, nu treceți și așa mai departe.
Primăria și Consiliul Local Reșița sunt două entități puternice în municipiul Reșița și părerea mea este că trebuie să își asume reabilitarea, modernizarea sau dacă vreți demolarea acestui obiectiv, mai mult decât oricine altcineva. Nu putem să facem cum au făcut predecesorii noștri și să încercăm să tot împingem povestea cu drobul de sare care poate să cadă de pe dulap”, le-a explicat edilul consilierilor locali.
Consilierii locali nu au avut obiecții legate de proiect, cu o singură excepție: social-democratul Mirel Sabo a venit cu un amendament, aprobat și el, conform căruia Primăria să nu plătească actualului proprietar al funicularului mai mult decât suma cu care acesta l-a achiziționat: 150.000 de dolari.
„Tehnic o astfel lucrare de 500 de metri lungime pe piloni de 30-35 de metri înălțime, pe stâlpi metalici nu mai există în România și vă spun cu siguranță că nu veți mai găsi în nici în alt oraș din Europa. Dacă luăm în calcul că putem accesa aceste fonduri europene pe U.I.A. – Urban Innovative Actions de la Bruxelles direct și suntem în discuții aprofundate deja pentru demararea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, este practic una din puținele șanse pe care le avem să punem mâna pe 4-5 milioane de euro și astfel să facem nu numai funicularul. Proiectanții care au venit aici și acum 2 săptămâni au o sugestie și încercăm să mergem pe această temă, să facem calea de producție a oțelului, de la calcar ne ducem în furnalul de la TMK, un monument de clasa A care a rămas în picioare, la transformare în oțel și reziduri. Pleci de la materie primă și ajungi la rezultatul final, cu bune și cu rele”, a mai adăugat primarul.
Conform edilului, în cazul în care proiectul nu se vor primi fonduri de la Bruxelles, există varianta accesări de fonduri norvegiene, elvețieni sau chiar japoneze. „Și dacă îl tăiem și îl aruncăm la fier vechi, tot vom fi în câștig, dar este o variantă pe care nu o iau în considerare”.
Idee achiziționării funicularului a fost vehiculată și în urmă cu trei ani, pe vremea fostului primar Mihai Stepanescu. Acesta a organizat chiar și o dezbatere publică pe marginea subiectului, fără ca nimic să se concretizeze însă înainte de arestarea și mai apoi demisia sa din funcția de primar.
Karina TINCUL
„povestea cu drobul de sare care poate să cadă de pe dulap”, le-a explicat edilul consilierilor locali.
Drobul de sare din povestea lui Creangă despre prostia omenească era pe horn.
La tăiţelu’ era pe dulap
Primarul si CL vor avea pe constiinta aceasta tranzactie !
Valoarea lui ca fier vechi nu acoperă costurile demolării , este totusi in mijlocul orasului . Proiectul este curajos . Nu stiu ce ar putea aduce Resitei , desi ar trebui si asta specificat cu cifre concrete, dar imi place . Totusi ar trebui cineva sa se uite si la structura lui caci prinderile par cam pătrunse de rugina si nu a prea fost întreținut . Ar trebui o expertiza căci altfel sunt bani aruncați .
„Și dacă îl tăiem și îl aruncăm la fier vechi, tot vom fi în câștig…” (a se citi: tot eu voi fi în câştig…).
Normal. Dacă 10% din tranzacţia directă (nicidecum nu prin SEAP, bla…bla…bla…) din banii publici, intră (indirect) în buzunarul lui tăiţelu’, se alege cu un câştig de 15.000 USD cu o simplă mişcare de hârtie.
Cu “acoperire” prin HCL, el… doar a propus mânăria.
Cum sa îl dai la fier vechi ? Construcția lui a costat zeci de milioane de euro ! !!!!! Bunici noștri au lucrat din greu acolo ! Nu fa ca munca lor sa fie una degeaba ! RESITA ESTE UN ORAȘ INDUSTRIAL ! Fă-l sa fie ce a fost odată ! Fa proiecte profitoare ! Din care sa poți plăti bani împrumutați inapoi ! ! Facem supermarket … ok dar dar aduceți sau faceti unul românesc ! Ca bani sa rămână aici ! Și din profit poți face străzi și blocuri ! Căuta-l pe Florea Dumitrescu ! Și asculta-l cu atenție !
Dar cat s-a platit domnului Coste Ciobanu ?Care a furat toata Resita!!
De ce nu se specifica suma niciunde??