Popa vrea promenadă și restaurante pe funicular, în cadrul unui proiect unic în Europa! Consilierii locali amână cumpărarea construcției și cer mai multe detalii!

modelmic

Un proiect de hotărâre privind achiziționarea funicularului de calcar, tronsonul central și a terenului aferent acestuia, proiect inițiat de primarul Ioan Popa a fost prezentat astăzi consilierilor locali reșițeni, reuniți în ședință. Dorința edilului este să achiziționeze construcția, considerată un adevărat simbol al Reșiței industriale, și să obțină finanțare europeană pentru reabilitarea și punerea în valoare a obiectivului pe componenta turistică și de petrecere a timpului liber. Practic, propunerea edilului vizează realizarea unui proiect unic în Europa.

Proiectul de hotărâre inițiat de Popa s-a lovit însă de opoziția consilierilor locali, atât a celor social-democrați cât și a celor liberali. Ambele grupuri s-au abținut de la vot, social-democrații motivând că nu pot vota un astfel de proiect înainte de a afla ce părere au reșițenii despre achiziționarea funicularului, iar liberalii susținând că au nevoie de mai multe detalii înainte de a vota. Cum primarul Popa a absentat de la ședință, fiind plecat la București, nu prea a avut cine să le ofere toate detaliile cerute, deși Marius Lengyel, consilier în cadrul Primăriei, a încercat să ofere câteva date suplimentare, dar evident fără să aibă puterea de convingere a primarului.

Ne mai trebuie date, adică vrem să știm ce presupune exact axa de finanțare care se deschide, ce o să facem cu el odată preluat, ne trebuie și o expertiză tehnică, pentru că cea pe care o aveam anexată la dosar e veche de 10 ani și, mai știu eu, o mai fi ruginit ceva la bătrânul nostru funicular. De principiu, nu suntem împotriva achiziționării lui, este totuși un simbol al Reșiței, dar ne mai trebuiesc date. Suntem un pic presați de timp, este adevărat, dar pe o expertiză tehnică de 10 ani, personal nu aveam cum să îmi asum să cumpăr ceva din bani publici, care poate nu se pretează pe ceea ce vrem noi să facem. Nu sunt banii mei de acasă, dacă erau poate că l-aș fi achiziționat să mă laud că am funicular”, a explicat la finalizarea ședinței, șeful grupului liberal, Hadrian Popescu.

Conform proiectului de hotărâre, ceea ce se dorește este de fapt salvarea acestui simbol al Reșiței, care se degradează cu fiecare zi ce trece. Cum acesta nu va mai fi niciodată pus în valoare în scopul său inițial, primarul Ioan Popa vine cu o idee îndrăzneață și inovatoare, acesta fiind practic și una din condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a fi acceptat spre finanțare pe U.I.A.  – Urban Innovative Actions, o inițiativă a Uniunii Europene care oferă zonelor urbane din întreaga Europă resurse pentru a testa soluții noi în abordarea provocărilor specifice.

La inițiativa dlui primar, încercăm să valorificăm o oportunitate oferită de ceea ce înseamnă o axă de finanțarea de la Bruxelles, Urban Innovative Action. Funicularul ar face obiectul modernizării, în sensul realizării pe suprafața lui a unei promenade, a unui punct de bungee jumping, a unei tiroliene, respectiv a unor mici unități de alimentație publică. Eu zic că sub această formă funicularul ar putea fi repus în valoare. Dau dreptate și consilierilor locali care au spus că este nevoie de o dezbatere publică pe această temă, însă nu vom renunța”, a explicat Marius Legyel.

Perioada de depunere a proiectelor pe U.I.A este februarie 2019, iar valoarea până la care se poate finanța un astfel de proiect este de 5 milioane de euro.

Pentru a îndepli condițiile de eligibilitate pe U.I.A., un proiect trebuie să fie îndrăzneț, inovativ și să nu se fi implementat în nicio parte a Europei, iar eu cred că ar fi ceva extraordionar ca dintr-un funicular folosit inițial pentru transportul calcarului să facem totul și cu totul altceva. E mai mult decât îndrăzneț și inovativ un astfel de proiect”, a mai adăugat Lengyel.

Primarul Ioan Popa a comandat recent și o evaluare a funicularului, aflat în prezent în proprietatea omului de afaceri Costel Ciobanu. Conform respectivei evaluări, valoarea construcției și a terenului aferent se ridică la suma de 129.567 de euro.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

 1. zero

  “Proiectul de hotărâre inițiat de Popa s-a lovit însă de opoziția consilierilor locali…”
  Asta după proiectul recent (îndrăzneţ şi inovativ) de birou deschis Primăriei Reşiţa la… morgă.
  “Primarul Ioan Popa a comandat recent și o evaluare…”
  Guten Morgen!

 2. Gabi

  Daca chiar considera ca achizitionarea acestei ruine de funicular ar fi utila pentru resiteni, primarul Popa ar fi participat la sedinta. Nu-l intereseaza si nici nu da doi bani pe el. Este o mostenire prea grea pentru un oras sarac, murdar si lipsit de viziune administrativa.
  Doar vrea sa traga de timp pana la sfarsitul mandatului. Daca ar fi avut viziune si dorinta, administratiile care s-au perindat pe la conducerea orasului l-ar fi achizitionat inca din 2007.
  Acest colos plin de rugina si pericol public pentru trecatorii din zona va ramane ca fiind util doar in nostalgia unor pensionari care mai viseaza la vremurile de mult apuse ale acestui oras.
  Trist si adevarat.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei