Nereguli descoperite la firmele de deratizare din Caraș-Severin. Amenzile s-au ridicat la 13.000 de lei

modelmic

Ca urmare a deceselor care au avut loc în Timișoara după deratizarea unui bloc, în Caraș-Severin au fost întreprinse controale la firmele care oferă astfel de servicii.

O echipă mixtă care controlează unitățile prestatoare de servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție (DDD) s-a constituit la nivelul județului Caraș-Severin, în urma unui protocol, cu reprezentanți  de la DSP, IPJ și DSVSA Caraș-Severin, acțiunea de control urmând să se desfășoare pe tot parcursul lunii decembrie.

În județul Caraș-Severin sunt în momentul de față autorizate 24 de astfel de unități, între timp 3 dintre ele au anunțat că și-au depus actele pentru încetarea activității, 15 au fost verificate, până la sfârșitul lunii urmând să fie controlate și celelalte firme.

Printre neregulile constatate de cei care au realizat controalele au fost: spații de depozitare necorespunzătoare pentru produsele biocide și personal necalificat pentru activitățile de deratizare, dezinfecție și dezinsecție.

Au fost verificate 15 unități care prestează astfel de servicii și s-au aplicat 13 sanțiuni, dintre care 7 avertismente și 6 amenzi în valoare de 13 mii de lei și au fost verificate 28 de produse biocide, insecticide și raticide (otrăvuri pentru șoareci și șobolani). Au fost retrase de la utilizare 2,8 kg insecticide care nu au fost etichetate corespunzător și 7 kg de produs raticid, utilizat fără date de identificare”, a precizat inspectorul DSP, Adina Szazi.

Ministerul Sănătății urmează să facă anumite modificări legislative cu privire la autorizarea societăților care au ca profil acțiuni DDD și care până acum erau autorizate doar de DSVSA. După noile reglementări, aceste societăți vor fi avizate și de către Direcția de Sănătate Publică teritorială.

Până acum, începând cu anul 2000, aceste societăți au fost autorizate numai de către DSVSA. începând cu anul acesta, odată cu verificarea ordinului 1030/2009 se va proceda la autorizarea acestor societăți și de către DSP. am spus că este important pentru a fi autorizate și pentru că, controlul se realizează și de către inspecția sanitară de stat din cadrul DSP iar produsele biocide intră într-un spectru mai larg de control al instituției noastre, deci, una peste alta, este foarte, foarte bine venită această modificare legislativă”, a declarat directorul DSP Caraș-Severin, Dănilă Miloș.

Un alt aspect important se referă la proveniența produselor, dar inspectorul DSP,  Adina Szazi, a precizat că această verificare intră în competenţa celor de la fitosanitare şi a celor de la IPJ.

S-au găsit produse din spaţiul vecin ţării noastre, dar erau cu actele puse la punct şi erau corespunzătoare. Au fost verificate din punctul de vedere al actelor de plasare pe piaţă, ceea ce înseamnă aviz bio sau certificat de recunoaştere mutuală şi verificarea fişelor de securitate. Au fost verificate din punctul de vedere al etichetării, dacă datele de pe etichetă corespund cu actele de plasare pe piaţă. Un singur produs a fost găsit fără etichetare în limba română, ulterior deficienţa fiind remediată, 7 kg de produs presupus raticid, utilizatorul a aruncat ambalajul secundar pe care erau datele de identificare, motiv pentru care produsul a fost scos de la utilizare“, a declarat inspectorul DSP, Adina Szazi.

foto: b1.ro

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei