Muzeul jucăriilor vine la Reșița cu o expoziție inedită, dedicată atât copiilor cât și adulților!

modelmic

Sute de jucării vor fi expuse timp de o lună la Reșița, în cadrul unei expoziții organizate de Asociația Muzeul Jucăriilor din București, în colaborare cu Muzeul Banatului Montan. Vernisajul expoziției „TIMPUL JUCĂRIILOR. MUZEUL JUCĂRIILOR LA REȘIȚA” va avea loc miercuri, 28 martie 2018 la ora 12:00, în sala de expoziții temporare a muzeului reșițean. În paralel, pe toată durata expoziției se va derula o campanie umanitară de strângere de jucării sub egida Crucii Roșii, filiala Caraș-Severin, în cadrul căreia vizitatorii sunt invitați să doneze o jucărie care va stârni zâmbetul altui copil.

Expoziția este destinată atât copiilor curioși, cât și adulților nostalgici, explică purtătorul de cuvânt al Muzeului Banatului Montan, Livia Magina:

„Toţi copiii se joacă, dar puţini se întreabă: Oare când or fi apărut jucăriile? Întotdeauna jucăriile au fost la fel? Cu ce s-au jucat părinții și bunicii ? Copiii nu se prea gândesc la aceste lucruri.  Vă propunem o excursie în lumea minunată a jucăriilor. La Londra, Paris, Istanbul, Bruxelles, Nurenberg și în multe alte orașe din lume există muzee ale jucăriilor înființate cu mult timp în urmă, unde sunt prezentate celor mici și nu numai, jucăriile pe care le aveau copiii altor vremuri: o păpușică improvizată, o pușcă de lemn, un arc cu săgeți, un căluț de lemn”.

ASOCIAŢIA MUZEUL JUCĂRIILOR a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători, încă din anii ’60, ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii. O mulțime de  jucării (peste 12.000) au fost adunate pentru un muzeu de Asociația Muzeul Jucăriilor. Jucăriile  au fost fabricate în România şi în alte ţări între anii 1900-1980. În cea mai mare parte jucăriile au fost achiziţionate din România în ultimii 40 de ani şi probabil vor trezi amintiri plăcute în rândul părinţilor.

Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet”, mai adaugă Livia Magina.

Asociația Muzeul jucăriilor a expus în toate marile orașe din țară precum și la Muzeul Național de Istorie a României. La Muzeul Banatului Montan expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii mai.

Citește și Campanie inedită derulată de Muzeul Banatului Montan din Reșița: jucării pentru copii mai puțin norocoși!

foto: bzb.ro

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei