Minunea de la Jupa, produsă după 10 ani! Caransebeșenii au de astăzi stație de epurare!

jupa

Cartierul Jupa al municipiului Caransebeș a fost călcat astăzi de aleșii județului, președintele Romeo Dunca, vicepreședintele Marius Isac, de primarul Felix Borcean, viceprimarul repus în funcție de instanță, Felician Bebe Pasere, administratorul municipiului Caransebeș Florin Bogdea, jurnaliști și alte persoane.

Pe o vreme friguroasă, cu o ninsoare abundentă și la capătul unui drum noroios ni s-a arătat minunea care a prilejuit întâlnirea de astăzi: stația de epurare de la Jupa, lucrare inaugurată de societatea Aquacaraș, cea care și-a asumat în cele din urmă rezolvarea tuturor inadvertențelor care au condus la neverosimilul termen de 10 de ani de zile de la momentul inițial al finalizării lucrărilor. De altfel, primarul Caransebeșului, Felix Borcean, reprezentantul beneficiarului acestei lucrări admitea astăzi, la Jupa, faptul că implicarea președintelui Romeo Dunca a fost determinantă în ceea ce privește darea în folosință a obiectivului. Totodată, atât președintele Romeo Dunca, cât și primarul Borcean au declarat că Aquacaraș și-a dovedit eficiența, preluând „povara litigiilor“ de pe umerii municipalității caransebeșene, directorul general Aurel Filipescu punctând încă o reușită în mandatul său managerial, alături de echipa de specialiști a operatorului județean de apă și canal.

La momentul inaugurării, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca a declarat în fața celor prezenți: „l-am rugat pe directorul de la Aquacaraș (Gheorghe Filipescu) să nu se mai uite la litigii și la cine este de vină și cine trebuia să facă. Având în vedere că nu a fost o investiție atât de mare, am făcut-o noi urmând ca după aceea să ne socotim. Dar important este să se rezolve, pentru că nevoile oamenilor sunt mai importante. Dacă erau sume pe care nu le puteam acoperi atunci era altă poveste, dar așa a fost un pic de lucru, un pic de bănuți, am terminat treaba și gata. A costat puțin peste 100.000 de lei, deci nu a fost o sumă enormă. Gata, de acum nu mai trebuie pusă vidanja în funcțiune toată ziua, acum cei implicați au timp să se certe în instanță cine plătește, cine a fost de vină, dar cetățenii din zona Caransebeș trebuie să beneficieze de întregul confort pentru serviciile de apă și canal“.

148756097_2605963982861611_2819193561598397688_n149535583_424009902153619_5264132988550576591_n

Edilul municipiului Caransebeș, Felix Borcean a transmis cu această ocazie faptul că, cităm, „stația aceasta este benefică pentru mediu, pentru că până în prezent o mare parte din canalizare s-a dus în Timiș. În ultimul an știu că au făcut o serie de vidanjări zilnice care erau mult mai costisitoare decât a pune în funcțiune stația. Fiind nouă, trebuia doar reparată pe ici pe colo. Problema a fost birocrația, cadrul legal și recunosc, Dunca a fost cel care a deblocat situația. A luat taurul de coarne, a spus – noi plătim, voi faceți hârtiile între voi“.

Detaliile tehnice ne-au fost oferite de inginerul Marius Boieru, șef serviciu al Stației de Epurare de la Jupa: „este vorba despre o stație modulară care procesează până la 50 de metri cubi pe oră, este una dintre stațiile moderne, calitatea apei iese în emisar în cele mai bune condiții și de cea mai bună calitate, sunt anumite procese care se desfășoară în acest modul, chiar dacă pare mic are un proces biologic în care anumite bacterii își fac treaba pentru a aduce apa în parametri. Are o treaptă mecanică și una biologică, iar emisarul este râul Timiș“.

Directorul general al societății Aquacaraș, Gheorghe Filipescu a afirmat la momentul inaugural: „Stația a fost preluată în 2011 de conducerea de atunci a Aquacaraș în baza unui proces verbal cu mențiunea ca aceasta să fie pusă în funcțiune de către beneficiar. Nu știu din ce motive, nu știu cine, cum sau de ce nu a fost pusă în funcțiune. Când am preluat conducerea companiei, am constatat că este totuși o anomalie, în sensul că încasam și canalul, serviciu pe care nu îl prestam. Am dat dispoziție imediat și am întrerupt facturarea, nu le-am mai încasat absolut nimic și de atunci vidanjăm, pentru ca influentul să nu iasă în curtea oamenilor. Lucru care s-a și întâmplat, cu costuri foarte mari pentru societate. I-am relatat această speță dlui președinte Romeo Dunca, acesta a înțeles din zbor despre ce este vorba și a dispus să facem pe cheltuiala noastră punerea în funcțiune, lucru care l-am și făcut. Vă mai spun și ce a spus la momentul respectiv: dacă este pentru oameni, nu este mult cât costă. Mă bucur că am găsit un asemenea sprijin, mă bucur că am pus stația în funcțiune, că am scăpat de niște cheltuieli foarte mari –  o cursă de vidanjare costa societatea cam 450 de lei și făceam cam 6-7 pe zi“.

149212203_242543010669338_5666440696643506838_n149283606_432592838083705_3786536820021703523_n

În cele din urmă, chiar și după cei 10 ani de îndelungă așteptare, putem spune conform dictonului că „totul e bine, când se termină cu bine“, în cazul cetățenilor din Caransebeș care odată cu punerea în funcțiune a stației de epurare nu mai sunt nevoiți să deverseze dejecțiile în râul Timiș, așa cum se întâmpla până deunăzi, chiar dacă serviciul de canalizare era plătit de către consumatorii racordați.

 

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

  1. eu

    exact cand ati inaugurat voi,de la cimitir in jos au fast toate canalele pline ochi cu apa,peste apometre nu s-au putut citi apometrele….de ce …oare…

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei