Măsuri extrem de dure anunțate de Iohannis pentru prevenirea extinderii infecțiilor

 aDupă ce în ultimele 24 de ore s-au înregistrat aproape 10.000 de noi cazuri de coronavirus în România, președintele Klaus Iohannis a declarat în această seară, la începutul ședinței de Guvern la care a participat, că restricțiile actuale nu mai sunt suficiente pentru gestionarea pandemiei, motiv pentru care este nevoie de o serie de decizii noi, care să prevină extinderea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus:

„Suntem pe buna dreptate, cu toții, îngrijorați. Am avut azi aproape 10.000 de cazuri noi. Am avut și azi multi, prea multi, care au decedat, și trebuie sa fim foarte realiști. Sunt necesare masuri ferme, masuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare masuri în plan național precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la tele-muncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie sa fie închise seara, cel târziu la ora 21.00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționata, petrecerile publice și private interzice, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii trebuie sa devina obligatoriu peste tot în țară în toate locurile publice indiferent dacă este în interior sau exterior, iar firmele și autoritățile trebuie să își decaleze programul de funcționare astfel încât transportul public sa funcționeze cu o încărcătură mai mică, permițând astfel distanțarea suficientă”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că alegerile parlamentare din 6 decembrie vor fi organizate, în ciuda faptului că în România au fost înregistrate doar în 24 de ore aproape 10.000 de cazuri noi de Covid.

„Nu dorim să închidem economia românească, ci dorim să fie oamenii protejați. Da, vrem ca românii să-și continue viața, cât de mult se poate mai aproape de cea normală. Suntem în condiții de pandemie și nu putem să facem abstracție. Începe campania electorală și va fi organizată în condiții stricte. Vă invit să organizați în cele mai bune condiții ale alegerilor. Este posibil. Am dovedit-o la alegerile locale. Există multe discuții despre oportunitatea organizării alegerilor. Vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză, ea trebuie garantată! Se garantează prin alegeri, prin alegeri libere, iar națiunile puternice țin la alegeri chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun ca SUA? Acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate, când vrem să vedem cum gestionează alegeri pe timp de criză. Acolo au aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi. Au avut o prezență record. Dacă v-ați uitat la TV oamenii au stat la coadă și au ales. Sau să dăm exemplul din 1944, în plin război. Națiunea română este una puternică și vom trece împreună prin această criză”, a spus Klaus Iohannis.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a precizat și care va fi data de la care vor intra în vigoare noile restricții: „Măsurile transmise de domnul președinte trebuie transpuse în ordonanța de urgență privind starea de alertă. Aplicabilitatea va fi de luni. Este și bine ca să fie cunoscute înainte. Noi suntem pregătiți să asigurăm condițiile pentru campania electorală și vot încât riscul să fie egal cu zero”, a spus premierul, după ce președintele Klaus Iohannis a enumerat măsurile care vor intra în vigoare din 9 noiembrie.

Din nefericire nici președintele Iohannis și nici premierul Orban nu au precizat care va fi perioada pentru care se iau aceste decizii extrem de dure, asemănătoare unui lockdown.

Sursă foto: PSnews

 

Dan AGACHE

 

 
 
Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei