Marcel Vela: omagiu și recunoștință, victimelor rezistenței anticomuniste din Munții Banatului

 

modelmic

Senatorul Marcel Vela a adus ieri un omagiu victimelor din Munții Banatului, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste de la Pădurea Verde din Timișoara, unde a depus și o coroană de flori.  În 16 iulie 1949 a fost executat primul lot de luptători anticomuniști din zona Banatului, iar pe locul unde se află amplasat acum Monumentul au fost uciși, în anii care au urmat, zeci de luptători împotriva comunismului.

modelmic

În acest loc sfânt, în 16 iulie 1949, în urmă cu 70 de ani, cinci partizani bănățeni condamnaţi la moarte de Tribunalul Timișoara (Spiru Blănaru, Petre Domoşneanu, Ion Tănase, Petre Puşchiţă zis Mutaşcu şi Romulus Mariţescu) au fost ridicaţi din închisoarea de pe strada „Popa Şapcă”, duşi în zona „Pădurea Verde” și împuşcaţi cu sânge rece.

Alți șapte luptători care primiseră condamnări la închisoare sau la muncă silnică, după primele execuţii din 16 iulie, la 2 august 1949, au fost aduşi și ei la Pădurea Verde, asasinați şi aruncaţi într-o groapă comună : Aurel Vernichescu, Gheorghe Popovici, Teodor Ungureanu, Gheorghe Smultea, Petre Puşchiţă Liber, Nicolae Ghimboaşă Micluţ şi Gheorghe Luminosu”, spune Marcel Vela.

modelmic

Senatorul a declarat cu emoție că la această comemorare a avut onoarea să îl asculte pe venerabilul Nicolae Ciurică, luptător din Teregova, singurul supraviețuitor din România al rezistenței anticomuniste.

După patru ani de luptat în munți, 10 ani în pușcărie și încă mulți alții de umilință, chinuri și dezamăgiri, Nicolae Ciurică se aștepta și atunci și se așteaptă și astăzi – la o țară demnă, prosperă, frumoasă și cu români fericiți.
Contemporani, noi toți suntem datori să nu le dezamăgim jertfa și visele lor!
Nu este o răsplată, este o datorie sacră față de martirii din Cer și o obligație morală față de copiii noștri”, a mai spus președintele PNL Caraș-Severin, Marcel Vela.

Alături de Marcel Vela au depus o coroană de flori la Monumentul Rezistenței Anticomuniste, ca omagiu și recunoștință pentru eroii din Munții Banatului, Ion Chisălița, directorul Institutului de Cercetări Silvice și Cornelia Fetea, președintele Asociației Deportaților din Bărăgan.

modelmic

sursa foto: facebook

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    “Senatorul a declarat cu emoție … ”

    Un bun actor simuleză orice emoţie la orice partid.
    Mai ales când provine din zona necooperativizată …

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei