Legea-i lege pentru toți sau unde-i lege, e și tocmeală?

modelmic

A face mereu pe deștepții și a arăta cu degetul acolo unde și tu ai fost parte, în mod direct sau indirect, a devenit un laitmotiv. Întâlnim astfel de comportamente în mare parte a societății, dar cu precădere în arealul politic. Mereu cei care au administrat instituții pulblice, entități politice, societăți comerciale sau au făcut parte din echipele (partidele) care s-au aflat la „butoane” arată cu degetul spre acțiuni, unele presupuse, pe care ei le-au dus la rang de artă. Exemplele sunt nenumărate, însă astăzi o să ne oprim asupra unui caz petrecut ieri pe rețelele de socializare. Este vorba despre postările pe Facebook ale avocatului Dan Stan.

Acesta a înfierat pe pagina sa de socializare modul în care este administrată societatea județeană de apă și canal Aquacaraș S.A. Ca orice om curios, am tinde să-i dăm dreptate la prima vedere, însă la o analiză cât se poate de sumară constatăm că domnul avocat face aceste acuzații din poziția de liberal. Cu alte cuvinte, domnia sa dorește să capitalizeze simpatia alegătorilor atingând o temă sensibilă. Este cunoscut faptul că în urma proiectelor derulate în județ pentru modernizarea infrastructurii de apă și canal aproape toate orașele din județ au întâmpinat greutăți în implementarea acestora. Proiecte făcute după ureche, unele ai zice că-s făcute din satelit, constructori ce nu o mai scot la capăt cu aducerea la faza inițială a locațiilor unde s-a făcut modernizarea, canalizări ce sfidează și cele mai elementare noțiuni de fizică și exemplele pot continua. Mai mult, prețul apei și serviciile oferite sunt de departe de a fi cele mai competitive. Desigur, de toate acestea se face vinovată societatea comercială Aquacaraș. Dar să ne imaginăm că aceste imputări, unele aduse și de către distinsul avocat, sunt încă de la înființare. Nu, ele au apărut brusc odată cu preluarea societății de persoane apropiate PSD-ului.  Adică de pe la sfârșitul lui 2017. Până în acel moment, la societatea de apă și canal curgea lapte și miere. Apa și serviciile de canal erau printre cele mai ieftine din țară, calitatea apei era de cea mai bună calitate și angajații aveau salarii de invidiat. A venit ciuma roșie și a făcut totul una cu pământul. Cel puțin așa ne lasă să înțelegem avocatul Stan.

Numai că lucrurile nu stau tocmai așa. Până a preluat PSD-ul conducerea Aquacaraș, proiectele de modernizare, multe dintre ele defectuoase, au fost inițiate și implementate de către vechea conducere, cea girată de mai marii PNL (foști PDL-iști). La vremea respectivă, domnul avocat Stan era un apropiat al conducerii PNL. Nu-i știm exact rolul, dar era și el asociat cu cei din PNL (nu vrem să intrăm în detalii, deoarece nu dorim un proces de intenție). Ei bine, dacă e să o luăm cu începuturile societății, trebuie să vedem puțin de unde vin problemele. Pentru a ne face o imagine cât mai corectă, am stat de vorbă cu primarul Dumitru Ursu, primar al orașului Oravița, care ne-a povestit că lucrurile nu stau prea bine cu operatorul de apă și canal Aquacaraș S.A. . Sau cel puțin nu stăteau.

La preluarea mandatului de primar, în anul imediat următor (2013), au venit cei care au câștigat licitația privind modernizarea infrastructurii de apă și canal din oraș. Încă de la început am constatat că nici măcar proiectantul nu are habar de cum se va pune-n practică. Asta deoarece, în partea de sus a orașului, din discuțiile avute, am înțeles că nivelul canalizării va fi mult mai ridicat decât casele cetățenilor. Evident că am pus întrebarea firească cum se vor racorda la canalizare acei cetățeni. Întrebare ce i-a cam pus în dificultate pe proiectanți și singurul răspuns a fost: «Așa este proiectul, așa trebuie să-l implementăm!». Nu m-am mulțumit cu această soluție și am făcut, timp de 4 ani, demersuri pentru a schimba ceva. În zadar! O altă anomalie de proiectare a fost faptul că infrastructura de canal merge până la ieșire din oraș, spre Reșița, și în loc să mergem pe câmp cu evacuarea, spre stația de epurare, conform proiectului, se întoarce înapoi, în pantă, pe partea cealaltă a carosabilului și dejecțiile vor fi pompate, în loc să se scurgă natural prin zona unde am propus noi legarea de stația de epurare”, sunt nemulțumirile edilului din orașul de pe Valea Carașului, Dumitru Ursu.

O altă problemă de care se lovește primarul Ursu se datorează faptului că Primăria Oravița a cesionat toate drepturile ce privesc apa și canalul societății comerciale Aquacaraș, mai mult, administrația publică orăvițeană contractând și un credit pentru realizarea reabilitării și refacerii infrastructurii de apă și canal. Bani pe care-i plătesc cetățenii orăvițeni. Toate acestea în schimbul unei redevențe ce n-a fost încasată niciodată.

Bugetul Consiliului Local a fost afectat simțitor pentru refacerea rețelei de apă și canal din oraș. Pentru refacerea acestor rețele a fost contractat un credit destul de mare, bani ce-i plătesc în rate cetățenii orașului, credit ce a fost făcut înainte de a prelua primul mandat de primar. Administrația de la vremea respectivă a cedat această rețea societății Aquacaraș, fără să primim ceva în schimb. Mai mult, s-a mai făcut un credit de către Consiliul Județean – acționarul majoritar – tot la vremea respectivă, pentru proiectul actual. Despre toate aceste nemulțumiri am formulat nenumărate solicitări conducerii de la vremea aceea a S.C. Aquacaraș, condusă pe atunci de domnul Liber, liberal ca și domnul Stan, iar răspunsul a fost mereu că se vor rezolva problemele semnalate, probleme ce n-au fost rezolvate nici până astăzi. Unde a fost atunci domnul avocat Stan?! Atunci nu a fost interesat de soarta cetățenilor din județ? De ce n-a ieșit public să își verse năduful pe liberali? Sau acum este mai facil să plasăm toate nerealizările foștilor, în grădina sau la sediul Partidului Social Democrat?”, sunt întrebări la care primarul Oraviței, Dumitru Ursu, nu găsește un răspuns logic vis-a-vis de postările liberalului Stan.

Probleme de acest gen sunt cam prin toate orașele cărășene, edilii urbelor din județ ieșind în nenumărate rânduri public și semnalând problemele de genul celor semnalate de primarul Ursu.

Legat de latura politică a postării și atacul direct la actualul președinte PSD CS, Luminița Jivan, președintele executiv al PSD CS, Dumitru Ursu, spune că sunt total nefondate aceste acuze, deoarece un dialog constructiv a început cu conducerea Aquacaraș după ce managerul general Ciobanu s-a îmbolnăvit și este și în prezent în concediu medical.

Nu cred că este corectă abordarea domnului avocat Stan. În primul rând, pentru că din 2005 și până în 2017 societatea comercială a fost condusă de oameni apropiați domniei sale. Dacă tot dorește un audit, eu zic că ar trebuie ca acesta să se facă cât mai urgent. Să vedem din cauza cui s-au acumulat atâtea datorii, cine se face vinovat de starea societății comerciale, pe mandatul cui s-au întâmplat și să-i pedepsim pe cei vinovați. Total de acord! În al doilea rând, Luminița Jivan este la conducerea PSD CS de câteva luni. Dacă dorește să-i caute pe vinovații dezastrului de la Aquacaraș, eu zic să-i caute pe la PNL sau prin altă parte. La fel și datoriile! Noi (conducerea PSD) am început să avem un dialog constructiv de câteva luni, mai precis de când Filipescu a atribuțiile lui Ciobanu. Pentru că nu poți avea la descrierea profilului de Facebook că ai fi fost «manager general la CJ Caraș -Severin » – acționar majoritar al S.C. Aquacaraș PNL SA și să nu te fi interesat măcar un moment de bunul mers al activității la societatea cu pricina”, mai spune președintele executiv al PSD CS, Dumitru Ursu.

Gurile rele spun că avocatul Stan ar avea ceva polițe de plătit societății de apă și canal, al cărui acționar este Consiliul Județean Caraș-Severin – condus de către PSD – la sfârșitul lui 2017 acesta candidând pentru o poziție de membru în Consiliul de Administrație și nereușind să-i convingă pe consilierii județeni.

Noi nu ne luăm după ce spun gurile rele, ci punem totul pe seama a ceea ce vorbeam în începutul acestui articol. Este o acțiune strict politică, o acțiune a unui om politic, o acțiune ce are menirea de a-i îndrepta pe cei indeciși să se uite cu alți ochi la cei care, până deunăzi, au administrat societatea comercială Aquacaraș S.A. și se fac vinovați, cel puțin moral, pentru dezastrul ce l-au lăsat în urmă. Printr-un management defectuos, evident. Este clar o luptă politică. Ce-i drept, una de noaptea minții! Și afirmăm asta deoarece, din cauza datoriilor Aquacaraș, primarul Popa a fost nevoit să majoreze impozitele și taxele la Reșița, după cum afirmă, în cea de-a doua postare, avocatul Stan.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

 1. Emilut

  Primarul Urs e nemultumit de proiect, dar oare cine l-a aprobat ?
  Încă un articol scris pentru a lăuda PSD.
  Felicitări Sergiu!

  1. luci

   ”In al doilea rând, Luminița Jivan este la conducerea PSD CS de câteva luni. Dacă dorește să-i caute pe vinovații dezastrului de la Aquacaraș, eu zic să-i caute pe la PNL sau prin altă parte”. Cand e sa caute scuze este de putin timp la conducerea PSD CS. Daca e sa se laude si sa isi asume merite nu mai conteaza ca e doar de cateva luni. Asa e la PSd se masoara cu dubla masura, depinde cum le convine.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei