Funicularul reșițean, fără fonduri de la Bruxelles! Popa nu se dă bătut! „Va trebui să găsim o altă sursă de finanțare”!

modelmic

Unul din cele mai îndrăznețe și inovative proiecte realizate la Reșița, cel care presupune transformarea funicularului de calcar din zona centrală a orașului într-un punct de atracție turistică, cu promenadă, tiroliană și bungee jumping, este încă departe de a deveni realitate.

Primarul Ioan Popa a anunțat în mai multe rânduri, după ce administrația locală a achiziționat funicularul de la omul de afaceri Costel Ciobanu, că intenționează să obțină fonduri europene pentru reabilitarea și punerea în valoare a obiectivului pe componenta turistică și de petrecere a timpului liber. Totul, în cadrul unui proiect unic în Europa, care ar fi dus practic la o transformare totală a acestui adevărat simbol al Reșiței industriale. Planul era ca proiectul să fie depus spre finanțare pe U.I.A.  – Urban Innovative Actions, o inițiativă a Uniunii Europene care oferă zonelor urbane din întreaga Europă resurse pentru a testa soluții noi în abordarea provocărilor specifice. Termenul final de depunerea proiectelor pe U.I.A era luna februarie 2019, termen care a trecut însă fără ca proiectul funicular să intre în atenția celor de la Bruxelles. Motivul? Conform primarului Ioan Popa, pentru că nu a reușit să își convingă colegii ca administrația locală să preia halda de zgură, aceasta fiind și ea inclusă în acest amplu proiect de aducerea a Reșiței în circuitul turistic, prin realizarea unui traseu integrat care să includă cariera de calcar, funicularul, furnalul și halda de zgură.

„Nu am depus proiectul pe Urban Innovative Actions pentru că nu am reușit, vă spun cinstit, să îi determin pe colegii mei să accepte să luăm halda de zgură. Acolo era o chestiune mai complexă, funicular – halda de zgură, și nu am reușit să îi conving să ia halda de zgură. Este un cartof fierbinte o haldă de zgură de 10 milioane de tone și nu și-o asumă oricine cu ușurință”.

Edilul susține însă că nu va renunța la proiect și că încearcă să identifice o altă sursă de finanțare: „Ideea rămâne aceeași, vom face bungee jumping, vom face tiroliană, vom face promenadă, absolut tot, dar va trebui să găsim o altă sursă de finanțare decât Urban Innovative Actions”.

Consilierii locali reșițeni au aprobat în vara anului trecut, după o opoziție inițială, achiziționarea funicularului de la Costel Ciobanu, cu un amendament: ca administrația locală să nu plătească pentru obiectiv o sumă mai mare decât cea plătită de Ciobanu la momentul achiziției de la TMK, undeva la 150.000 de dolari. Primarul Ioan Popa declara la momentul respectiv că în cazul în care nu se vor primi fonduri de la Bruxelles pentru punerea în valoare a funicularului ar exista și posibilitatea accesării de fonduri norvegiene, elvețiene sau chiar japoneze.  „Și dacă îl tăiem și îl aruncăm la fier vechi, tot vom fi în câștig, dar este o variantă pe care nu o iau în considerare”, mai afirma atunci Popa.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

9 Comentarii

 1. Vanesa

  Si uite asa incep sa pice rand pe rand toate proiectele fantasmagorice ale mogulului gauritor de macaroane. Resita este acum proprietara unui morman de fiare vechi ce ne pune viata in pericol si pentru care Popa a platit 500.000 de euro. Daca din cele 80 de proiecte prostesti ale primarului sunt aprobate 5 eu promit ca il mai votez o data pe ***.

 2. GEORGE

  Pai atunci cand faci planuri fara sa le explicit si altora apoi te duci sa le ceri voturile , asta se intampla. Dar tot o sa faci dumneata, domnule primar , promenada la inaltime.
  Ai aruncat banii resitenilor pe apa Sambetei !

  1. zero

   „Nu am depus proiectul … vă spun cinstit”

   Necinstit! Costel a primit banii, tăiţelu’ a decontat din taxele reşiţenilor pe “proiectantii” (clienţii săi a-politici) si cu asta … basta.
   De vina ar fi halda de zgură … “chestiune mai complexă”.
   E sofisticată mă … :) :) :)

  1. Ioan

   Sa vina alegerile!!
   cu SIGURANTA va fi reales POPA IOAN!!
   Pentru ca el chiar face ceva pentru Resita!!

 3. Ioan

  totusi, pentru uni, cel mai bun primar, a fost Miaita Sterpelescu!!!
  Ala stia cum se fac achizitiile!!!
  si ce trebuia sa faca pentru orasul nostru!!
  Actualul primar, ca vrea sa faca ceva, nu este bun??! pentru uni, oare de ce?!
  Pesedistilor nu le convine ca se face ceva, ei ar vrea sa schimbe, sa l readuca pe Miaita Otu (Sterpelescu). Stiu ei de ce!!

  1. zero

   Nu este chiar aşa.
   Legal, există o autoritate deliberativă (Consiliul Local), respectiv cei (mulţi) care gândesc (“capul”) şi o autoritate executiva (Primăria cu serviciile ei, coordonată de primar), care ar trebui să execute ce a hotărât autoritatea deliberativă (“gâtul” &).
   Cam tot aşa cum în armate există un Stat Major şi un Comandant al efectivelor.
   Se pare că în Reşiţa treburile sunt şi merg pe invers: “gâtul” (tăiţelu’) influenţează şi “capul” şi picioarele.
   Şi … unde nu-i cap … vai de picioare.

 4. Mihai

  Istoria se repeta. Bine, nu istoria contemporana, ci istoria din perioada fanariota. Capu la afis: Hadrianus Fanariotul, in realitate adevaratul primar al resitei, pentru ca Popica e mai tot timpul ba plecat la ski, ba la inot, ba la petreceri la Valiug plin de faina pe la nas. Si primarul Hadrian si-a dat seama ca daca bolovanul e mai tot timpul plecat el poate face bani frumosi din aceasta stare de fapt, fara a fi nevoie sa mai si munceasca. Si a reintrodus practicile din perioada fanariota si anume: vrei sa ajungi domnitor (director) sau mare parcalab (sef serviciu), ori poate vreun distins voievod (sef birou), nimic mai simplu, cand e plecat calugarul(popa) la padure sa adune ierburi tamaduitoare de pe plantatia abandonata a lui Kamacio, te duci frumos la Imparatus Hadrianus si te unge domnitor in oricare dintre functiile acestia doresti, cu o singura conditie: lunar cand iti intra casul(salariul) trebuie sa nu uiti sa ii dai lu Preafericitul H cate 20 sau 10 milioane in functie de ce post ti-ai ales. Stiu ei de ce !

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei