Liderii Coaliției au ajuns la un acord cu privire la funcțiile de prefecți și subprefecți. Astfel, PNL va avea 23 de prefecți, USR-PLUS 14 prefecți, iar UDMR va avea 5 prefecți. Județul Caraș-Severin va avea prefect liberal, iar unul dintre subprefecți va fi un reprezentat al alianței USR PLUS.
Județul Caraș-Severin va avea atât prefect, cât și președinte de Consiliu Județean, membrii PNL. Actualul prefect, Cristian Gâfu, membru al Partidului Liberal Caraș-Severin până la momentul investirii sale în funcția de prefect, are toate șansele să rămână pe mai departe la conducerea Prefecturii cărășene. Acesta va fi secondat de un reprezentant al USR Caraș-Severin, după cum a confirmat pentru Reper 24, președintele organizației județene, Andrei Plujar.
„Unul din subprefecți va fi de la USR PLUS, dar numirea va reveni USR-ului. Din primele informații, probabil procedura va fi că Biroul județean propune și Biroul național aprobă”, a explicat Andrei Plujar, care a precizat că pentru moment nu poate da informații cu privire la cine va fi viitorul subprefect de Caraș-Severin.
Prin negocieri, liberalilor le revin prefecturile: Sibiu, Alba, Brașov, Prahova, Bistrița, Mureș, Hunedoara, Bihor, Caraș-Severin, Vrancea, Iași, Botoșani, Neamț, Giurgiu, Călărași, Constanța, Teleorman, Dîmbovița, Ilfov, Olt, Dolj, Vâlcea și Mehedinți.
USR-PLUS va numi prefecți în București, Timiș, Bacău, Maramureș, Suceava, Argeș, Galați, Brăila, Gorj, Ialomița, Tulcea, Vaslui, Buzău și Harghita.
UDMR a revendicat județele Cluj, Arad, Covasna, Satu Mare şi Sălaj.
Reamintim, Guvernul a aprobat luna trecută proiectul de OUG care prevede modificarea statutului prefectului și subprefectului, astfel încât aceștia să nu mai fie înalt funcționari publici, ci să aibă funcție de demnitate publică.
Poate fi numită în funcția de prefect, respectiv de subprefect, persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este cetăţean român şi are domiciliul în ţară; se bucură de exercițiul drepturilor electorale; are capacitate deplină de exercițiu; nu a suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea; nu se regăseşte în cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 85 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancționarea corupției; are studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă; a absolvit programe de formare specializată în vederea numirii într-o funcţie de prefect sau subprefect, organizate de Institutul Naţional de Administraţie, în condiţiile legii. Condiţia prevăzută se consideră îndeplinită în situaţia în care persoana care poate fi numită în funcţia de prefect sau subprefect a absolvit programe de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, precum şi dacă persoana a ocupat cel puţin un mandat întreg funcţia de senator sau deputat.
Karina TINCUL
Ăștia de la USR cei mai perfizi din univers. Că să nu zică PNL și UDMR că vor numai județe de top (Timiș, Constanța, Arad, Cluj, Sibiu) au acceptat județe ca Gorj și Harghita dar au și au bătut cu pumnul în masă pentru mamuții Ilfov și Timiș care produc luate împreună produc mai mult decât toate celelalte la un loc și peste un sfert din totalul Pib-ului național (20% respectiv peste 5%).
PE NOI NU NE INTERESEAZĂ FUNCȚIILE! Vorba lui Fritz (sunt retoric bineînțeles)