Județul Caraș-Severin, fruntaș la proiectele mari pe infrastructură! Începe goana după fonduri europene!

modelmic

Sala de ședințe a Consiliului Județean a găzuit astăzi Caravana Fondurilor Europene, în cadrul căreia au fost prezentate oportunitățile de finanțare în perioada de programare 2014-2020.

După locurile rămase goale în sală, primarii localităților cărășene nu par foarte interesați de programele prin care se pot bucura de bani europeni în perioada ce urmează, asta cu toate că politica accesării fondurilor europene a fost modificată în favoarea celor mai bune proiecte.

Prezentarea de astăzi a  oportunităților de finanțare cu fonduri europene nerambursabile și a oportunităților de finanțare a investițiilor în Regiunea Vest, a fost însoțită de prezentarea aspectelor generale privind Acordul de Parteneriat pentru perioada 2014 – 2020 semnat de Comisia Europeană și Guvernul României.

De asemenea, cei prezenți au fost familiarizați cu Planul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest corespunzător aceleiași perioade și portofoliul de proiecte al Regiunii Vest pentru această nouă perioadă de finanțare.

modelmic

„Suntem într-o caravană de prezentare, în faza finală de aprobare a programelor care se pare că nu vor mai suporta mari modificaări, deja ghidurile sunt în consultare. Astăzi suntem într-o prezentare centrată în special pe zona de administrație publică, vom avea prezentări și pe zona de IMM-uri. Încercâm să luam și informații de la auditoriu pentru că vrem  să știm care sunt preocupările lor, cum văd ei lucrurile și proiectele urmând ca ceea ce nu putem lămuri noi să transmit la nivel central.

În zona de drumuri și educație nu sunt foarte multe schimbări și sperăm să se poată pregăti proiectele cât mai curând. Sperăm că va fi mai ușor cu noile modificări. Se va  merge pe o abordare competitivă, în ideea în care se vor concura proiectele între ele și vom încerca să le alegem pe cele mai bune, pentru că  strategia de primul venit, primul servit, nu a generat tot timpul cele mai bune proiecte din punct de vedere strategic”, a explicat Sorin Maxim, director general al ADR Vest.

 

Cofinanțare mai mare pentru IMM-uri

 

Cu toate că modificările aduse politicii de finanțare nu schimbă cu mult modul în care se accesau până acum fondurile europene, există unele cazuri în care noile schimbări pot fi considerate un dezavantaj.

Este vorba aici despre Întreprinderile Mici și Mijlocii, acolo unde procentul de cofinanțare va fi mai mare începând cu noul program operațional 2014-2020.

„S-a schimbat procedura de cofinanțare pe zona de IMM-uri, mai ales la nivel de regiune din cauza faptului că în momentul în care o regiune depășește 50 la sută din media UE la produsul intern brut se trece la un alt palier de cofinanțare, considerându-se că deja regiunea are un alt statut de dezoltare.

Astfel, pentru cei care aveau un procent de 30 la sută cofinanțare vor avea 40 la sută, pentru întreprinderile mici și cele mijlocii acest procent va crește la 45 la sută și la cele mari până la 65 la sută”, a mai menționat Sorin Maxim.

 

Caraș-Severinul, fruntaș la proiectele mari pe infrastructură!

 

Din cele 140 de proiecte depuse pe măsurile mari în Regiunea de Vest, cele mai multe se regăsesc în Caraș-Severin, după cum anunță Margareta Rodica Roicov, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest.

„Din 140 de proiecte pe măsurile mari, peste 40 sunt ale județului Caraș-Severin. Sunt proiecte care vizează în primul rând alimentarea cu apă, drumuri, canalizare, în general partea de infrastructură rutieră și pe domeniul agricol și silvic”, susține Margareta Rodica Roicov.

 

Infrastructura, prioritate și pentru perioada de programare 2014-2020

 

În perioada care urmează, la nivelul județului Caraș-Severin, atenția va fi îndreptată tot spre infrastructură. Astfel, se continuă proiectele mari de alimentare cu apă, canalizare și stații de epurare, fiind incluse în noua perioadă de programare și zonele rurale.

De asemenea, se vor continua și proiectele cu gestionarea deșeurilor, dar și axa prioritară pentru proiectul de mediu referitor la elaborarea și aprobarea planurilor de managent pentru ariile naturale protejate și pentru Natura 2000.

De investiții va beneficia și partea de combatere a riscurilor de inundații la nivel de județ.

 

 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei