Reper 24 vă propune în aceste zile o scurtă trecere în revistă a celor mai importante evenimente petrecute în județul Caraș-Severin, în anul 2018. Ne vom aminti împreună de tot ce s-a întâmplat demn de remarcat din punct de vedere administrativ, politic, social etc., în ultimele 12 luni. Astăzi, lunile aprilie, mai și iunie:
La începutul lunii aprilie a fost inaugurat în centrul Reșiței noul skate park realizat de Primăria Reșița. Lucrările la skate park-ul din Centrul Civic au început în luna septembrie 2017 și au costat aproximativ 400.000 de lei. Aleşii locali au dorit să arate că tinerii cu astfel de pasiuni nu au fost daţi uitării și au răspuns pozitiv solicitării acestora și a campaniei de strângere de semnături, aprobând finanțarea Urban Skate Park în Centrul Civic, în zona dintre Hotelul Semenic și Romarta, o locație de aproximativ 600 de metri pătrați care oricum era cunoscută și folosită de skateri şi bicicliști, chiar dacă nu era amenajată în acest sens.
Trenul personal a plecat din gara Reşiţa Nord în dimineața zilei de 10 aprilie a fost surprins de o alunecare de teren. Accidentul a avut loc în zona Colțan și din fericire persoanele aflate în tren nu au fost rănite, ele alegându-se doar cu o sperietură zdravănă. Traficul feroviar pe ruta Reșița Nord – Vasiova a fost reluat, după aproximativ 14 ore.
Începând din luna aprilie, conducerea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin a fost preluată de prof. Ioan Benga, după expirarea mandatului de director interimar al lui Titian Puichiță. La momentul în care a fost nominalizat, Benga ocupa funcția de inspector școlar general. În aceeași perioadă, a fost anunțat și numele noului director al Muzeului Banatului Montan din Reșița. Postul rămas vacant după decesul profesorului Dumitru Țeicu, a fost ocupat de Flavius Bozu, cel care ocupa până atunci funcția de director al Casei de Cultură a Studenților din Reșița.
Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, aflat la primul său mandat în fruntea urbei de pe Bârzava, mărturisea în luna aprilie, în cadrul unei emisiuni live la Reper 24, că își dorește să obțină și un al doilea mandat pentru a putea să își ducă la îndeplinire proiectele. Totuși, după acest al doilea mandat ar fi dispus să se retragă de la conducerea municipiului și să se dedice familiei. Edilul a adăugat că a preluat municipiul Reșița într-o stare dezastruoasă, dar s-a arătat sigur că poate să schimbe lucrurile cu proiectele pe care le are în derulare și pregătire, dorința sa fiind ca peste câțiva ani să se vorbească despre Reșița, într-o manieră laudativă, așa cum se vorbește la ora actuală despre Oradea.
Tabăra școlară de la Râul Alb, situată în apropiere de stațiunea Secu din Caraș-Severin, a găzduit în luna aprilie o tabără de instrucție pentru pompierii militari, organizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Zona a fost practic luată cu asalt de aproape 70 de pompieri din 9 județe veniți să se pregătească în domeniul chimic, biologic, radiologic și nuclear. Pe timpul taberei de instrucție, participanții au desfășurat activități specifice domeniului CBRN, grupate pe ateliere de lucru: cercetare chimică, prelevare probe, decontaminare personal, căutare surse radioactive, salvare din mediul contaminat.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157695029967584″]
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157693962242151″]
Peste 100 de asistenți, infirmieri și brancardieri au declanșat în data de 17 aprilie, o grevă spontană în curtea Spitalului Județean de Urgență din Reșița, urmare a modificărilor legislative care au vizat tăierile de sporuri din sănătate.Oamenii susțineau că salariile le-au fost diminuate chiar și cu 1.700 de lei. Aceștia s-au plâns și multe alte neajunsuri ale Spitalului din Reșița, cum ar fi de lipsa de dotări de la secția de Terapie Intensivă, acolo unde angajatele au ajuns să cumpere produse pentru curățenie de la supermarket-ul Lidl.
Conducere nouă la Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin are începând cu luna aprilie: Lenuța Ciurel a fost numită pe funcția rămasă vacantă în urma demisiei lui Ioan Benga. Lenuța Ciurel a fost numită inspector școlar general prin detașare în interesul învățământului.
Agenția Națională de Integritate a emis în aprilie un comunicat de presă prin care informează că cinci funcționari publici au fost găsiți incompatibili sau în conflict de interese. Printre cei vizați se afla și Gina Pavel, directorul general al Direcției Generale Financiar – Administrative din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin. Conform celor de la ANI, Gina Pavel s-ar fi aflat în incompatibilitate timp de aproape 4 ani, timp în care a deținut simultan funcția de conducere din cadrul forului județean și pe cea de cenzor în cadrul unor societăți comerciale.
Tot în aprilie, 250 de elevi de la Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiul Național Traian Lalescu, Colegiul Național Diaconovici Tietz Școala Generala nr. 8 și Liceul de Arte „Sabin Păuţa“ , însoţiţi de cadrele lor didactice şi de reprezentanţi ai Primăriei Reşiţa au curățat cele 5 intrări în oraşul Reșița de PET-uri şi alte deșeuri. Nu a lipsit de la acțiune nici primarul Municipiului Reșița, Ioan Popa, care a apreciat efortul și ritmul susținut pe care l-au avut elevii, considerând acțiunea un exemplu demn de urmat și pentru cei care au părăsit de ceva vreme băncile școlilor și liceelor.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157694073816311″]
Excelența Sa, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic al Sfântului Scaun în România, însoțit de Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului, au fost prezenți pe data de 22 aprilie la Reșița, pentru a vizita locația din apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor, acolo unde se va ridica viitoarea Biserică Greco-Catolică a orașului. Demersul vine după ce Parohia Reșița și Episcopia Lugoj, au încercat fără succes în instanță retrocedarea vechii biserici greco-catolice, construite la Reșița în anul 1847. Credincioșii greco-catolici reșițeni au primit cu bucurie și speranță vizita Arhiepiscopului Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic al Sfântului Scaun în România, acesta declarând că se află pentru prima dată în Eparhia Lugojului, de care aparține și Parohia Română Unită Greco – Catolică de la Reșița.
În luna aprilie aflam că Primăria Reșița a renunțat pentru moment la intenția de a achiziționa hotelul Semenic. Anunțul a fost făcut în ședința ordinară a Consiliului Local de către primarul Ioan Popa. Conform edilului, prețul de achiziție cerut pentru clădirea din centrul Reșiței, aflată acum în ruină, este prea ridicat pentru ceea ce își poate permite la ora actuală administrația locală, mai ales având în vedere suma imensă care ar mai trebui investită pentru reabilitarea obiectivului. Și cum nu există finanțări europene pentru acest tip de investiții, banii ar trebui asigurați din bugetul propriu al Primăriei sau din credite bancare.
Tot în luna aprilie, consilierii locali reșițeni au votat un proiect de hotărâre care prevede că de acum înainte căsătoriile din municipiul Reșița pot fi oficiate și în afara sediului special destinat acestui scop, adică Casa Municipală a Căsătoriilor. Mirii care doresc să își unească destinele într-un spațiu mai puțin convențional, cum ar fi Muzeul de Locomotive, trebuie să achite o taxă de 1.000 de lei. Suma este similară cu cea stabilite de primării din alte orașe.
În 26 aprilie, consilierii județeni cărășeni au votat desființarea liniei a doua de gardă de la secția de chirurgie la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Înființată în urmă cu nici un an de zile, aceasta nu ar fi eficientă, se arata în proiectul inițiat de președintele Silviu Hurduzeu, iar prin renunțarea la ea s-ar face o economie de 432.000 de lei pe an. În expunerea de motive care însoțește proiectul de hotărâre se arată că în urma unei analize de specialitate s-a constatat că în lunile care au urmat după înființarea liniei a doua de gardă, numărul de operații de urgență a crescut nesemnificativ, doar cu 0,34%. Mai mult decât atât, din cursul unei luni, 19 zile de gardă au fost complet libere de urgențe. De asemenea, în perioada analizată nu a fost realizată nici o operație complexă, care să crească renumele spitalului.
Pasagerii care s-au deplasat cu autobuzul în data de 2 mai, în jurul orei 14:00, pe ruta Marginea – Mol, au trecut prin momente neplăcute, după ce două persoane necunoscute s-au urcat în mijlocul de transport în comun și au dat cu spray paralizat. Din fericire, călătorii s-au ales cu o simplă sperietură, ei fiind evacuați de urgență de angajații societății Transport Urban Reșița.
Fostul manager al clubului HC Adrian Petrea, Cristian Pătru a preluat în luna mai destinele secției de handbal ale clubului CSM Reșița. Pătru a semnat un acord cu clubul CSM Reșița, parafat de președintele Viorel Lolea. Sub conducerea lui Cristian Pătru, echipa de seniori HC Adrian Petrea a promovat din divizia A în liga națională în sezonul 2016-2017 ajungând până în faza play-off-ului.
Sărbătoare la Muzeul Banatului Montan din Reșița, în luna mai: 50 de ani de activitate ca instituție județeană, ocazie cu care au fost organizate mai multe evenimente culturale care să evidențieze activitatea muzeală din municipiul de pe Bârzava. Muzeul reșițean a apărut practic după mijlocul secolului trecut. El s-a înfiripat din inițiativa societății civile locale din orașul industrial Reșița.
Lucrările la linia electrică de 400 kV care leagă Reșița de Pancevo au ajuns la final, investiția fiind inaugurată în luna mai la km 8, pe drumul ce leagă Reşiţa de Caransebeş. Autoritățile din Caraș-Severin au fost reprezentate la ceremonie de subprefectul Cătălin Hogea, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu și city managerul Reșiței, Paul Vasile. Investiția este în valoare de 81,5 milioane de lei și a fost realizată integral de companii românești, de la proiectant la executant și consultant. Pe teritoriul României, linia electrică traversează 11 localităţi din judeţul Caraş-Severin: Reşiţa, Ezeriş, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berlişte, Ciudanoviţa, Grădinari, Vărădia şi Vrani, punctul de trecere a frontierei fiind localitatea Iam.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157691103836180″]
Sfântul Părinte de la Vatican, Papa Francisc, l-a numit pe data de 16 mai Episcop romano-catolic de Timișoara pe Mons. József-Csaba Pál, până atunci arhidecan al Arhidiaconatului Banatului Montan și Paroh la Reșița, în aceeași dieceză. Mons. Pal a devenit astfel, al patrulea episcop al Diecezei de Timișoara înființată canonic în 1923, și al 91-lea succesor al Sfântului Gerard (1030-1046), primul ierarh al Episcopiei de Cenad care cuprindea teritoriul actualei Dieceze de Timișoara.
Ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, ES Marcin Wilczek, s-a aflat pe 16 mai într-o vizită oficială în județul Caraș-Severin, fiind primit de președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, viceprimarul municipiului Reșița, Adrian Dacica și subprefectul Cătălin Hogea. Aflat pentru a doua oară în Caraș-Severin, după ce a vizitat Banatul de munte anul trecut în calitate de turist, Marcin Wilczek, s-a declarat impresionat de trecutul industrial al zonei și a discutat cu autoritățile județene și locale despre posibilitățile de dezvoltare ale județului și despre eventuale investiții poloneze în Caraș-Severin.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157691109785920″]
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157696884349595″]
Informația politică a lunii mai a reprezintat-o plecarea din rândurile Partidului Mișcarea Populară a deputatului de Caraș-Severin, Ion Tabugan. Demisia a fost înregistrată la Secretariatul General al Camerei Deputaților, Tabugan devenind astfel deputat independent. Acesta nu a dorit să comenteze la momentul respectiv motivul care s-a aflat în spatele acestei decizii. Câteva săptămâni mai târziu, Tabugan anunța că a decis să treacă la ALDE, devenind astfel primul parlamentar al filialei cărășene a partidului condus de Călin Popescu-Tăriceanu.
Intenția administrației locale de a dărâma 10 garaje de pe Alee Romaniței din Reșița a stârnit nemulțumirea proprietarilor care s-au prezentat la ședința ordinară a Consiliului Local din luna mai pentru a-și exprima punctul de vedere. Primarul Ioan Popa le-a explicat oamenilor că în locul celor 10 garaje vor fi construite 23 de locuri de parcare, a apelat chiar și la altruismul acestora, le-a spus să se gândească la binele comunității, dar nu a reușit să îi convingă. Oamenii au declarat că nu vor ceda nici un garaj și vor merge în instanță.
„Trebuie să trezim în noi semințe de altruism”, le-a spus Popa, care le-a explicat că nu există prea multe variante de amenajare de locuri de parcare, mai ales că Primăria trebuie să țină cont de o reglementare de mediu din 2007, conform căreia este interzisă transformarea oricărui metru pătrat de gazon în altă utilitate.
„Tot ce prind baterii de garaje în oraș, unde pot face parcări mai mult decât 150% și unde am nevoie de ele, le dărâm, punct. Dacă aveți o problemă cu asta în 2020 aveți șansa să mă evacuați, să mă trimiteți acasă”, a încheiat Popa.
În luna mai, Ionuț Mihai Popovici, actualul vicepreședinte al Consiliului Județean, a fost reconfirmat în funcția de președinte a filialei PMP din Caraș-Severin. La alegerile județene PMP, desfășurate la Reșița, au fost prezenți parlamentarii Eugen Tomac – președintele PMP și deputatul Cătălin Cristache – liderul PMP de la Galați, cei care au venit să-l susțină pe Ionuț Mihai Popovici pentru funcția de președinte.
Directorul Transal Urbis din Caransebeș, Ovidiu Chimigeriu, a prezentat oficial la finalul lunii mai cele două noi microbuze Mercedes, destinate transportului public local din municipiu. Autovehiculele de culoare galbenă beneficiază de 12 locuri pe scaune, 10 în picioare și un spațiu alocat persoanelor cu handicap, care vor putea urca în mijlocul de transport pe o rampă specială activată de șofer. Desigur, nu lipsesc dotări precum lumină led interioară, aerul condiționat și centuri de siguranță pentru pasageri, dat fiind că vorbim de microbuze care costă peste 55.000 de euro bucata, ale celui mai renumit producător german de autovehicule. Pentru achiziționarea acestor mijloace de transport a fost alocat un buget încă din anul 2015, atunci când administrația locală era condusă de primarul Marcel Vela, însă din cauza unor litigii independente de voința aleșilor de atunci, caransebeșenii au fost nevoiți să mai aștepte până în 2018 pentru a beneficia de microbuzele noi.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157696890061834″]
Una din clădirile-ruină ale Reșiței va fi pusă la pământ, anunța la începutul lunii iunie primarul Popa. Este vorba despre bazinul din Lunca Pomostului din Reșița, aflat într-o stare avansată de degradare. În locul construcției lăsată în paragină de ani de zile, administrația locală intenționează să ridice o bază de agrement cu terenuri de sport multifuncționale. Bazinul de înot de la 7 noiembrie, pe vremuri un adevărat loc de referință pentru sportul reșițean, a fost închis la începutul anilor 2000.
O vânătoare ilegală de mistreți s-a încheiat tragic în luna iunie, pe un fond de vânătoare situat în județul Timiș, între Vișag și Herendești. Un vânător din Fârliug a murit, iar alți doi au fost reținuți. Trei vânători din comuna Fârliug au decis să ia la țintă mistreții din această zonă a Timișului, într-o perioadă interzisă acestui tip de vânătoare. După ce au tras câteva focuri, paznicul fondului s-a autosesizat și a pornit în urmărirea celor trei. Aceștia au încercat să fugă, dar au fost izbiți de mașina paznicului, iar vehiculul cu care se deplasau s-a răsturnat. Conform primelor informații, una dintre puști s-ar fi descărcat în momentul răsturnării jeep-ului, rănind mortal pe unul dintre braconieri.
Un eveniment șocant a cutremurat un cartier din Caransebeș în luna iunie. Un bărbat în vârstă de 40 de ani, a luat decizia de a se autoincendia, după ce soția l-a anunțat că dorește separarea definitivă de acesta. Bărbatul a ieșit în curtea locuinței, a luat un recipient în care se afla o combinație de benzină cu ulei, s-a stropit până la ultima picătură din cap până-n picioare și a aprins flacăra de la o brichetă, pe care și-a apropiat-o de el. Focul s-a aprins imediat iar urletele de durere au răsunat, conform martorilor, la mare distanță de gardurile casei situate în apropierea cartierului Pipirig. Văzând grozăvia din fața lor, membri familiei au sărit imediat cu apă pentru a reuși să-l salveze pe cel aflat, cel mai probabil, și într-o stare psihică gravă. A fost apelat numărul de urgențe 112 iar la fața locului a sosit o ambulanță, echipajul transportând de urgență persoana cu arsuri grave la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș, unde a decedat două zile mai târziu.
Copiii din Șoșdea vor beneficia în viitor de o grădiniță nou-nouță, ridicarea acesteia fiind finanțată din fonduri de la Ministerul Educației Naționale, proiectul fiind deja aprobat, anunța în luna iunie primarul Brian Filimon. Conform acestuia, Primăria Măureni va contribui și ea cu o sumă importantă pentru ca micuții din Șoșdea să își înceapă educația în condiții cât mai adecvate. Pentru ridicarea noii clădiri vor fi investiți în total aproximativ 900.000 de lei.
Conducerea Comisariatului Județean Caraș-Severin al Gărzii Naționale de Mediu, a fost preluată în luna iunie de Carmen Percea, nora fostului primar de anduranță de la Ciclova Română, Gheorghe Puiu Percea. În trecut, Carmen Percea a activat ca inginer la societatea APATERM din Galați, a fost consilier județean pe listele PSD Galați, consilier în cadrul unui cabinet parlamentar și în cadrul unui cabinet europarlamentar.
Tot în luna iunie aflăm că reșițeanul Octavian Benga, va prelua banca tehnică a echipei din Valea Domanului, CSM Reșița, din postura de antrenor principal. După ce în primul mandat al primarului Stepanescu, profesorul Octavian Benga a mai fost nominalizat pentru postul de antrenor, de data aceasta primarul Ioan Popa și-a dat OK-ul pentru ca reșițeanul să își ajute echipa de suflet din orașul natal, grupare aflată pentru al treilea sezon competițional în LIGA III.
Ploaia a făcut prăpăd la Reșița în data de 19 iunie. Aversele de ploaie au reușit să pună la grea încercare pe reșițenii din trafic dar și pe cei care se aflau în drum spre casă la finalul programului de lucru. În cartierele Stavila, Muncitoresc, Universalul Vechi Lunca Pomostului, Govândari străzile au fost inundate de volumul mare de apă căzut după ora 15:00.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157698156836305″]
În mai multe zone ale Reșiței a fost nevoie de intervenția pompierilor de la ISU Semenic pentru a putea degaja circulația și autovehiculele blocate pe străzile orașului. Din nou, pasajul TMK a devenit impracticabil, canalizarea pluvială neputând să facă față șuvoaielor de apă.
În urma averselor, au fost afectate mai multe gospodării, curți, beciuri și anexe ale reșițenilor.
După un proces îndelungat care a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, primarul Luca Mălăiescu a câștigat în luna iunie războiul cu ANI, instituție care a încercat să dovedească, fără succes, incompatibilitatea alesului din fruntea orașului Oțelu Roșu. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul formulat de primarul Luca Mălăiescu împotriva senținței civile nr. 173 din 2015, atunci când Curtea de Apel Timișoara l-a considerat vinovat pe edilul de la Oțelu Roșu. Mai mult decât atât, ÎCCJ a casat sentința atacată și a obligat Agenția Națională de Integritate la plata către recurentul – reclamant Mălăiescu a sumei de 5000 lei.
„O firmă înființată în 2006, care practic nu a funcționat și care nu a avut depus bilanț de activitate și din care m-am retras în 2010, nu credeam să îmi provoace atâtea bătăi de cap pe rolul instanțelor. În cele din urmă, la capătul unui drum de peste 4 ani, Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat cu celeritate și a făcut dreptate“, a declarat primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu.
Nicoleta Voica și Alin Bagiu și-au oficializat în luna iunie povestea de dragoste! Și chiar dacă au existat cârcotași care au vorbit despre diferența de vârstă dintre cei doi îndrăgostiți, despre plusurile și minusurile dintre cei doi, chiar dacă au existat răutăți tipic românești, Alin și Nicoleta și-au urmat pașii dictați de suflet și s-au prezentat în fața ofițerului de stare civilă. Au spus DA devenind soț și soție.
O veste așteptată deja de ceva vreme, din momentul în care deputatul cărășean Ion Tabugan a trecut la ALDE, a fost anunțată pe 22 iunie la Reșița de vicepreședintele partidului Grațiela Gavrilescu: Tabugan este numit președintele filialei județene, pentru moment cu titlul de interimar. Cea care a condus până atunci organizația cărășeană, Ionela Kovacs, va ocupa pe viitor funcția de vicepreședinte. Ion Tabugan s-a arătat mulțumit de alegerea pe care a făcut-o, afirmând că își dorește ca ALDE să devină un partid concurențial în Caraș-Severin, nu un partid de mâna a doua sau a treia și să aibă un cuvânt de spus și în administrația locală și județeană.
Karina TINCUL