Ipocriți! Elvețienii exploatează la maximum potențialul lor hidroenergetic și plătesc să ne vadă re-sălbăticiți!

Elvețienii

Vicepreşedintele CE, Maros Sefcovic, despre România: „Se poate dezvolta pe energii regenerabile“.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat la Ploieşti, în cadrul summitului de energie Aspen, că România este bogată în resurse naturale și că se poate dezvolta rapid în ceea ce privește energiile regenerabile.

Maros Sefcovic a declarat, în cadrul summitului Aspen, că speră ca România să devină exportator de energie.

„Sunteţi bogaţi în resurse naturale şi cred că vă dezvoltaţi foarte rapid în ceea ce priveşte regenerabilele (n.r. – energiile ). Acum sunteţi parte din cea mai mare economie a acestei lumi, prin urmare sper să reuşesc să vă intrig puţin şi să deveniţi puţin mai activi pe acest pieţe, să vă dezvoltaţi şi mai mult bogăţia în energie, în producţia de energie şi să deveniţi exportatori de energie”, a declarat Maros Sefcovic.

Vicepreşedintele Comisiei Europene a mai precizat România a progresat în ceea ce privește domeniul energiei regenerabile.

„Despre energia regenerabilă, ştiu că aţi avut propriile experienţe, că aţi trecut prin faze dificile, (…) dar aţi realizat un progres minunat. Sunteţi una dintre puţinele ţări care şi-au atins targetul înainte de expirarea timpului. Cred că vă veţi putea folosi bunele rezultate (…) şi să ajutaţi sau să vindeţi succesul vostru acelor ţări care au probleme pentru a atinge standardele lui”, a mai spus Maros Sefcovic.

Doar că românii nu sunt conștienți nici astăzi de acest potențial!

De ceva vreme circulă pe facebook mai multe postări cu o microhidrocentrală din Susasca, Elveția, un microgenerator practic activat de puterea apei, care m-a incitat puțin.

După o documentare mai amplă am ajuns să constat că Elveția își exploatează 87% din potențialul său hidro-energetic, având baraje de acumulare pentru hidrocentrale încă din secolul XIX și că a avut grijă să își construiască hidrocentrale pe toate râurile din acest stat. (http://ecology.md/md/page/europa-in-fruntea-producatorilor-de-energie-verde-autoritatile-de-pe-batranului-continent-promoveaza-energia-din-surse-regenerabile-che-din-europa)

La elvețieni dezvoltare, la noi re-sălbăticire! Suntem proști sau suntem proști?

Paradoxal în România un proiect finanțat cu granturi elvețiene se luptă din răsputeri să sălbăticească o importantă zonă din Banatul de Munte. Luptă serioasă care a dorit ca, inițial, nici măcar pășunatul să nu mai fie posibil în această zonă de sălbăticie. ” Proiectul „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni” e cofinanțat printr-un grant din partea Elveției acordat prin Contribuția Elvețiană la Uniunea Europeană extinsă. Titlul original al proiectului este „Southwestern Carpathian Wilderness and Sustainable Development Initiatives” (http://www.wwf.ro/ce_facem/arii_protejate/salbaticia_din_carpati/)

Un proiect serios, de construcție a unei microhidrocentrale similare celei de la Susasca a fost blocat de oamenii implicați în acest proiect finanțat cu fonduri elevețiene, asta deși se pare că în Elveția lucrurile de genul acesta nu sunt deranjante. Motivul invocat: infringementul primit de România pe această temă!

Este adevărat că România a primit un infringement de la Comisia Europeană pentru încălcarea directivei privind Apa în cazul construcției unor MHC-uri în Făgăraș. Doar că proiectul de la Poiana Mărului nu seamănă deloc cu cel din Făgăraș.

De altfel directiva invocată impune respectarea unui debit de servitute pe râul unde este realizată construcția hidrotehnică, debit stabilit prin studii științifice și sub care nu poate scădea decât din motive naturale, scădere care ar afecta microclimatul zonei.

Numai că proiectul de la Poiana Mărului nu își propunea câtuși de puțin să încalce acest drept al debitului de servitute, care prevedea scări pentru pește, captarea prin grătare a debitului suplimentar și, nicidecum, prin tubulaturi care să strice albia.

De altfel, Agenția pentru Protecția Mediului a și efectuat mai multe controale în zonă, fiind reclamat faptul că scările pentru pește ar fi fără apă, fapt ce nu s-a confirmat în teren.

Dar, din păcate, românii se pare că nu văd cum elvețienii dau bani pentru sălbăticia României în timp ce la ei potențialul hidroenergetic e exploatat aproape de 100%. Nu m-aș mira ca în câțiva ani să și cumpărăm energie electrică de pe piața helvetică…

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

  1. L

    Poate elvețieni si-au dat seama târziu ca au exagerat cu hidrocentralele și cu asfaltatul peste tot și ca au rămas fără zone și animale sălbatice

  2. zero

    Cert este ca un fond austriac de investitii, care a decis sa lichideze concurenta din Banat, a cumparat si inchis fabrica Kandia (2003).
    Era cea mai veche fabrica de ciocolata din Romania (1890).
    In prezent fabrica este complet demolata.
    Or fi elvetienii mai buni? :)

  3. Greu de ucis 2

    Serios? Au rămas fără pitoresc si fără animale sălbatice? Cred ca scrii din Congo si n-ai nicio treaba cu Europa. Ăștia își bat joc de noi, ne-o dau sus jos, stanga dreapta iar noi spunem mai si mulțumim.

  4. Muncitor

    Domnule Taban, pe zi ce trece articolele dvs. devin tot mai ala’ Tabloid. Ce urmeaza? Pamantul este plat? Vaccinul ucide? Am 2 intrebari pentru dvs. la care as vrea sa cred ca puteti raspunde cinsiti: Cine a comisionat acest artiol? Cand a fost ultima oara cand ati fost cu adevarat prin natura patriei?

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei