Inspectorul școlar general Ioan Benga îi trimite pe primari să citească legea!

modelmic

 

Rețeaua școlară din județul Caraș-Severin a fost adusă din nou în discuție în ședința Comisiei de Dialog Social de astăzi, același subiect fiind amplu dezbătut și în ședința de luna trecută. Inspectorul școlar general Ioan Benga s-a arătat, și de această dată, deranjat de modul în care o parte a primăriilor aleg că colaboreze cu ISJ-ul în privința stabilirii respectivei rețele, trimițându-i practic pe primari să citească legea.

Benga a reamintit faptul că toate unitățile administrativ teritoriale trebuie să primească avizul conform al ISJ-ului pentru formarea rețelei școlare pentru anul 2018-2019. Acest aviz nu a fost acordat în cazul mai multor UAT-uri pe raza cărora se aflau unități de învățământ care nu aveau numărul minim de elevi cerut de lege: Reșița (pentru Grădinița cu Program Normal Pinocchio Reșița), Anina (pentru Școala Gimnazială Nr. 1 Celnic), Mehadia (Școala Primară Plugova), Cornereva (Școala Primară Ineleț), Berliște (Școala Primară Milcoveni și Școala Primară Rusova Nouă), Constantin Daicoviciu (Școala Primară Mîtnicu Mare), Naidăș (Școala Primară Lescovița), Păltiniș (Grădinița cu Program Normal Rugi).

Dacă cu o parte a acestor primării conducerea ISJ a ajuns la un acord, cum este cazul la Anina, unde s-a decis ca Școala din Celnic să fuzioneze prin absorbție cu Liceul Mathias Hammer, nu același lucru s-a întâmplat la Reșița, unde Inspectoratul Școlar nu se poate pune de acord cu Primăria ce să se întâmple cu Grădinița Pinocchio. Situația pare să fi ajuns într-o fundătură, având în vedere că Primăria nu poate decide rețeaua școlară pentru anul viitor fără un aviz din partea ISJ-ului. După primirea respectivului aviz, rețeaua școlară trebuie votată de către Consiliile Locale. În prezent, conform lui Benga, ISJ CS încă nu a primit hotărâri de Consiliu Local privind rețeaua școlară de la peste 20 de unități administrativ-teritoriale, printre care Reșița, Bocșa, Berzovia, Armeniș, Dognecea, Eftimie Murgu și chiar Consiliul Județean Caraș-Severin (pentru unitățile școlare aflate în administrația forului județean).

Nu reușim să ne înțelegem cu ambițiile unor primari. Termen ar mai fi. Suntem într-o corespondență permanentă cu aceste unități administrativ-teritoriale. Le rugăm cu foarte mult respect să citească legea cu atenție și să o interpreteze în modul corect, pentru că în foarte multe situații amestecăm lucrurile. Cine dă avizul conform pentru rețeaua școlară este ISJ, care știe cel mai bine ce trebuie să facă. Dar, mai nou, în municipiul Reșița, Primăria a semnat contracte de management administrativ-financiar cu directorii școlilor, deci în această situație directorii au o obligație suplimentară și câteodată intervenția Primăriei mi se pare puțin abuzivă, inclusiv  maniera de a controla ceea ce se întâmplă în școală”, a afirmat Benga.

Data limită pentru luarea deciziilor de către autoritățile publice privind unitățile de învățământ pentru care nu s-a acordat aviz conform este 1 iulie 2018.

Citește și Rețeaua școlară din Reșița, motiv de ceartă între Primărie și ISJ! Nu se pot pune de acord ce unități de învățământ să fuzioneze!

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei