Incendiu în Reșița! 8 hectare de teren, transformate în scrum!

Incendiu în Reșița

Odată cu creșterea temperaturilor, crește și volumul de muncă al pompierilor, care sunt tot mai des solicitați pentru stingerea unor incendii de vegetație. Mai multe astfel de intervenții au avut loc la finalul săptămânii trecute, în județul Caraș-Severin. 

Un incendiu a izbucnit noaptea trecută la marginea orașului Reșița, pe un deal situat între municipiu și Lupac. Focul s-a extins pe câteva sute de metri, pentru stingerea acestuia intervenind pompierii de la Detașamentul Reșița. Aproximativ 8 hectare au fost transformate în scrum, iar flăcările amenințau să ajungă la sălașele din zonă, precum și la pădurice de pin, din apropiere. Intervenția pompierilor a fost îngreunată de terenul destul de accidentat și de vântul puternic.

Mai multe astfel de incendii au fost semnalate la finalul săptămânii trecute în Caraș-Severin: la Carașova, Lupac, Bozovici, Constantin Daicoviciu.

Focurile deschise pentru arderea vegetaţiei uscate pot extrem de periculoase. Ele se soldează, nu de puţine ori, cu incendii greu de controlat. De aceea, reprezentanții Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ne sfătuiesc să ţinem cont de câteva reguli necesare, atât pentru evitarea incendiilor, cât şi pentru stingerea sau împiedicarea extinderii lor.

Incendiu în Reșița

În primul rând, specialiştii ne cer să anunţăm, de îndată, la numărul unic de urgenţă 112, orice început de incendiu şi, în caz de necesitate, să acordăm sprijin autorităţilor locale şi pompierilor pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată, a celor din fondul forestier, precum şi a celor din perimetrul localităţilor. Pe de altă parte, pompierii atenţionează: Nu aprindeți focul în spaţii deschise (grădini, terenuri virane, păşuni şi alte suprafeţe agricole) pe timp de vânt, iar atunci când nu bate vântul şi aprindeți focul, supravegheați-l până se stinge definitiv!

În această perioadă, se curăţă şi vegetaţia uscată de pe câmp, mai ales de pe pajişti şi păşuni. Potrivit legii, arderea vegetaţiei uscate şi a oricăror resturi vegetale de pe raza unei localităţi se poate face numai după obţinerea “permisului de lucru cu focul”. Documentul se solicită de la primăria localităţii respective. Pe de altă parte, cei care vor să ardă resturile vegetale din curţi şi grădini se vor interesa la primărie pentru a afla planificarea zilelor precum şi locurile special amenajate, în care trebuie să fie adunate resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate, în scopul arderii. Cei care nu ţin cont de aceste prevederi şi produc incendii care impun intervenţia pompierilor trebuie să ştie că sunt pasibili de amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. BAZINGA

    Ce mai e de spus?An de an,aceleasi probleme cu imbecilii aia din zona care dau foc si nu suprevegheaza focul!Ce mai e de spus?Universul si prostia sunt INFINITE!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei