Hidrocentrala Manyas, un nou succes al companiei UCM Reşiţa consemnat în Turcia

u1

Hidrocentrala Manyas, un nou succes al companiei UCM Reşiţa consemnat în Turcia

La sfârșitul a trei ani de muncă asiduă, echipa TEMSAN – UCM Reşiţa – HYE – RECONT – ROMENERGO,  a reușit la finalul lunii martie să conecteze la rețeaua națională de electricitate a Turciei cele 3 Hidrogeneratoare fabricate și proiectate la UCM Reşiţa și montate pe râul Karaçay (Ceaiul Negru) în amonte de lacul Manyas, în cadrul proiectului Manyas – TURCIA.

Proiectul Manyas pentru UCM Reșița, a însemnat proiectarea echipamentului electromecanic, fabricarea a 50 % din acesta, precum și asistența tehnică la fabricație, montaj și punere în funcțiune. Cealalta jumatate a echipamentului a fost fabricată de firma TEMSAN din Turcia. Proiectul cuprinde 3 hidrogeneratoare complet echipate cu turbine de tip Francis și generatoare verticale de 7,5 MVA, vane fluture de 1500 mm, regulatoare de turaţie hidraulice digitale cu toate echipamentele auxiliare (grupuri de pompare, instalaţii aer comprimat, instalaţii răcire – ungere, instalaţii de injecţie etc).

Beneficiarul final al acestei investiții  este Direcția Generală de Stat – Lucrări Hidraulice, direcție în cadrul Ministerului Apelor din Turcia.

Echipa de montaj a firmei TEMSAN, partenerul turc, supervizată de departamentul de asistență tehnică a UCM Reșița prin inginerii Cristian Aga, Gheorghe Străin, Mihai Hășmășan, Claudiu Ponoran și Grigore Bălănescu, a început lucrările de montaj în luna  Ianuarie 2011. Managementul de proiect pe toată această perioada a fost asigurat de inginerul Marcela Iuga, din partea UCM Reșița si ec. Mihai Dobre din partea ROMENERGO București.

La punerea în funcțiune au participat pe langă specialiștii turci si cei ai UCM Reșița și reprezentanții ROMENERGO din București, HYDROENGINEERING din Reșița și RECONT din Timișoara, după cum am aflat din Turcia de la inginerul ucemerist Cristian Aga.

u2

Înca o dată s-a dovedit că echipamentele proiectate și executate de UCM Reșița sunt întrutotul capabile să facă față oricăror concurențe, ridicându-se la cele mai înalte standarde, datorită profesionalismului și experienței personalului UCMR implicat în acest proiect.

Reuşita ucemeristă de la Manyas, putem spune una a industriei grele româneşti, se adaugă celorlalte două din Turcia, de la hidrocentrala Cine, unde UCM Reşiţa a realizat şi pus în funcţiune două grupuri şi de la hidrocentrala Kilavuzlu cu alte 3 hidrogeneratoare puse în funcţiune de specialiştii reşiţeni, la care probele de 72 de ore au dat satisfacţie beneficiarului.

Sergiu TABAN

u5 u3 u4

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

 1. LuxPhotoFuchs

  Fraza “Proiectul cuprinde 3 hidrogeneratoare complet echipate cu turbine de tip Francis și generatoare verticale de 7,5 MVA,“ cuprinde o “tampenie“…
  Corect cuvantul “hidrogeneratoare“ trebuieste inlocuit cu “hidroagregate“ Si puterea de 7,5 MVA fiind sub 10 MVA inseamna ca este vorba de un MICROHIDROAGREGAT!!!

  1. LuxPhotoSucks!

   Large- hydro
   More than 100 MW and usually feeding
   into a large electricity grid
   Medium-hydro
   15 – 100 MW – usually feeding a grid
   Small-hydro
   1 – 15 MW – usually feeding into a grid
   Mini-hydro
   Above 100 kW, but below 1 MW; either stand alone schemes or more
   often feeding into the grid
   Micro-hydro
   From 5kW up to 100 kW; usually provided power for a small
   community or rural industry in re
   mote areas away from the grid.
   Pico-hydro
   From a few hundred watts up to 5kW

 2. LuxPhotoFuchs

  Daca nu va schimbati culoarea fontului va bag observatiile pe facebook sa vada toata lumea……

  1. Laura Piperiu

   Domnule Fuchs, respectam opinia dumneavoastra, dar alegerea este a noastra. De aici la amenintari… e cale lunga.

 3. Anonim

  Noi, la SC UCM Resita SA, consideram “microhidrocentrale” capacitati instalate pana la 2MW. Oricum, am incercat sa evidentiem si sa transmitem celor ce inca vor sa stie despre SC UCM Resita SAcu totul altceva decat puterea instalata a acestor hidroagregate. Multumim tuturor celor care inca cred in industria din orasul nostru!!!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei