În urma unei hotărâri judecătorești, Primăria a preluat azi vechea haldină de gunoi din Drumul Lupacului, în fond doar platforma pe care SC Green Ecobauer SRL a avut-o închiriată de la Primărie. Tribunalul Caraș-Severin a stabilit că SC Green Ecobauer avea obligația de a curăța terenul închiriat și a-l preda, în starea inițială, Primăriei Reșița.
6.450 de metri cubi de gunoi au rămas însă în prezent pe capul administrației locale pe care ar trebui să îl transporte, probabil, la Oradea și pentru care va trebui să plătească sume uriașe din vistieria proprie. Cantitatea uriașă de deșeuri lăsată „moștenire” (aproximativ 320 de mașini) depășește gunoiul produs de Reșița în aproape un an de zile, însemnând costuri uriașe pentru transportul la un deponeu autorizat.
Societatea S.C. Green Ecobauer SRL a rămas în urmă cu doi ani fără autorizaţie de mediu din cauza incendiilor ce au avut loc la haldină, gunoi care fumegă și în prezent.
De trei ani de zile Reșița cară în jur de 1.700 de tone de gunoi la Oradea, fiind singura Primărie care nu a putut să-și depună gunoiul la ea în deponeu.
„Reșițenii trebuie să știe câteva lucruri foarte clare și simple. La două săptămâni după ce am luat mandatul, în 2016, în iulie, firma care se ocupa de acest amplasament, Green Ecobauer, a scos Brantner-ul de pe amplasament și din momentul acela indiferent de ce eforturi am depus, nu am avut altă soluție decât să cărăm gunoiul la Oradea. Acest amplasament este proprietatea Reșiței, a fost închiriat din bună credință de către reșițeni către Ecosal, atunci când s-a făcut ADI Intercom Deșeuri până la rezolvarea noului deponeu (de la Lupac). Ecosal a intrat în faliment, Green Ecobauer l-a preluat și Reșița a fost singura primărie din țară care nu putea să își depună gunoiul la ea în deponeu și ne-am dus în altă parte”, a declarat primarul Ioan Popa.
Firma Green Ecobauer ar fi încasat banii de la UAT-urile din județ pentru colectare, transport și taxa de deponeu, după cum spun reprezentanții administrației locale. Primăria Reșița ar trebui să scoată pentru transportul gunoiului rămas pe platformă spre un deponeu din țară, circa 300 de mii de euro, dar Curtea de Conturi i-ar imputat această sumă pentru că serviciul a fost plătit o dată către Green Ecobauer.
„Anunț public că mă voi îndrepta cu siguranță împotriva administratorilor și acționarilor acelei firme, pentru că pe acest gunoi adus din tot județul firma a luat bani și pentru transferul lui de aici către Horezu sau către Oradea, lăsându-l aici, a băgat banii în buzunar. Transferul acestui gunoi spre un alt deponeu ne costă circa 300 de mii de euro. Reșițenii nu vor plăti acești bani și se vor îndrepta împotriva celui care a făcut posibilă această mizerie. Green Ecobauer îl are ca administrator, sau acționar, pe Sorin Simescu. Primăria nu are dreptul să ducă acest gunoi pentru că atunci Curtea de Conturi mi-ar imputa mie de ce îl duc și atunci eu, Primăria Reșița, mă voi îndrepta împotriva acționarilor și administratorilor firmei care a intrat în faliment pentru că noi considerăm că este o culpă personală. Atunci când iei de la un om bani pentru un serviciu și nu-l faci, nu se cheamă că ai intrat în faliment din prostie, se cheamă că ai premeditat acest lucru!”, a declarat edilul Reșiței, Ioan Popa.
La discuție și la momentul semnării proceselor verbale au fost invitate mai multe instituții: Prefectura, Consiliul Județean Caraș-Severin, Agenția de Protecție a Mediului, Garda de Mediu, asociația ADI Intercom Deșeuri Caraș-Severin.
Reprezentanții societății Green Ecobauer nu au fost prezenți astăzi la semnarea proceselor verbale de predare-primire a platoului din Drumul Lupacului.
`
Elena FRANȚ
Popovici de la Consiliul Județean ce face ? Că se lăuda prin campanie că anul ăsta se deschide deponeul de la Lupac.
„La două săptămâni după ce am luat mandatul … firma … a scos … Atunci când iei de la un om bani pentru un serviciu și nu-l faci, nu se cheamă că ai intrat în faliment din prostie, se cheamă că ai premeditat acest lucru!”, a declarat edilul Reșiței, Ioan Popa.
–
Hehe … prin coincidenţă chipurile ar fi intrat unii în faliment (cu gunoiul) exact după ce tăiţelu’ “a luat” (mandatul) şi a mărit dările cu 50% ca să dirijeze bani publici spre alţii (de-ai lui). Nu înainte.
Da. Se cheamă că a premeditat acest lucru. El.
Dar in contractul de inchiriere nu scria clar cum se preda hala inapoi? Nu erau stipulari? Nu sa platit un depozit inainte de a semna contractul? Daca lasau aia acolo 2 tone de uraniu radioactiv folosit?
Aia au plecat linistiti si ramane ca primaria sa cheltuie milioane de lei sa curete tot. Banii oameniilor
De la inceput haldina a fost gandita ca un tun/sifon constant din banii oamenilor. Culmea, dupa ce a furat ca in codru, vine Simescu si se plange ca i se denigreaza imaginea prin ziare cand i se bate obrazul. Imaginea ta e la gunoi de cand ai inceput sa furi prietene!