GEC Nera acuză ROMSILVA! Taxă de 5 lei, pentru căi de acces de doi bani, pe un traseu ecoturistic emblematic

gec nera

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit, a realizat în perioada 14 – 15 iulie a.c, în cooperare cu Liceul MATHIAS HAMMER din Anina, o monitorizare a activităţilor antropice care agresează patrimoniul Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, precum şi a stării infrastructurii de vizitare a parcului.

În cadrul evenimentului au fost distribuite publicaţii destinate informării grupurilor de vizitatori privind regulamentul parcului şi atracţiile turistice ale traseului. Activitatea s-a derulat  pe un traseu cuprins între Podul Beiului şi Lacul Dracului, cu intrare şi pe minitraseul de pe Valea Rea.

punte deteriorata

Pe Cheile Nerei, zonă pe care RNP Romsilva o administrează aproape  în totalitate, peisajul mirific împreună cu legendele care însoţesc atracţiile turistice întâlnite la tot pasul sunt, din păcate, în contrast cu posibilităţile de vizitare ale parcului pe care structurile din teritoriu ale RNP Romsilva le asigură aici în acest moment.

peturi cheile nerei

Copacii prăbuşiţi peste traseul de bază barează calea copiilor şi persoanelor în vârstă, un segment de vizitatori vulnerabil la asemenea obstacole. Puntea suspendată de la Vogiun, care ar putea deveni brand-ul turistic al Cheilor Nerei, este aproape fără podină şi inaccesibilă vizitatorului obişnuit. Probabil, din cauza „lipsei” materialului lemnos. Se întâlnesc la tot pasul depozite mari de PET-uri aduse din Valea Almăjului de apele de viitură ale Nerei. Pe durata a 16 ore, dus – întors, de mers pe jos (practic două zile de vizită a traseului) nu există o acoperire cu semnal de reţea GSM, iar riscul unei accidentări prin prăbuşire sau a unei muşcături de viperă există şi pentru iniţiaţi. Sunt doar câteva probleme, obiective sau subiective, ale infrastructurii de vizitare de pe Cheile Nerei, care au fost incluse în raportul de monitorizare al GEC Nera realizat cu ocazia evenimentului şi care umbresc farmecul acestui traseu.”, se arată într-un comunicat de presă remis de organizația de mediu orăvițeană.

 

Diana RADU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei