[FOTO] Surprizele cascadei Bigăr! Cum se dezvoltă una dintre cele mai importante obiective turistice din Caraș-Severin?

cascada bigar

Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din lume, desemnată în 2013 de către cei de la The World Geography ca fiind în topul celor mai spectaculoase căderi de apă de pe glob, este pregătită în sezonul turistic 2017 să întâmpine vizitatorii într-o haină nouă.

Paralela 45, cum era cunoscut locul unde se află cascada Bigăr în perioada anterioară campaniei mediatice extraordinare, este un adevărat loc de pelerinaj pentru turiștii pasionați de peisaje naturale unice. Cascada a devenit și o locație importantă pentru fotografi, dincolo de imaginile unice surprinse cu splendoarea divină, locația găzduind chiar și ședințe foto cu ocazia unor evenimente din viața celor care au dorit să marcheze momentul la cascada Bigăr.

De potențialul turistic al zonei și-au dat seama și autoritățile, care au început, ce-i drept, cam timid, să sporească ușor confortul turiștilor ce vizitează zona. Cea mai importantă investiție a început însă anul trecut, când, printr-un proiect finanțat de Coca-Cola, zona s-a schimbat radical.

În acest sens, Primăria comunei Bozovici, Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița și Asociația ViitorulPlus au accesat un proiect din campania Coca-Cola HBC România. Prin această finanțare a fost posibilă amenajarea unui traseu pietonal din parcare și accesul în Parcul Național, de-a lungul DN 57B, amenajarea unei alei pietonale de la intrarea în parc și până la Izbucul Bigăr și Grota Bigăr, dotarea zonei cu panouri informative, pubele ecologice, marcaje de atenționare, locuri de repaus, precum și amenajarea unei căi de acces până la baza cascadei (lucrare în curs de finalizare). La amenajarea zonei s-au folosit materiale din lemn și pietriș pentru a avea un impact cât mai mic asupra mediului, dar și pentru a păstra imaginea cât mai naturală a zonei.

De afluența mare de turiști de la cascada Bigăr și-au dat dat seama și cei de la Primăria orașului Oravița și pentru a-i atrage pe turiști să viziteze și obiectivele turistice din zona Oraviței, au amplasat două panouri cu harta turistică a întregii zone.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157680609430010″]

Cum zona naturală din proximitatea cascadei Bigăr este încadrată în responsabilitatea administrativă a Primăriei comunei Bozovici, planurile primarului Adrian Sergiu Stoicu nu se opresc aici. Pe lângă sprijinul consistent dat proiectului ce urmează a se finaliza la sfârșitul acestei luni, Primăria are pregătite deja câteva loturi de teren pentru solicitările venite din partea unor investitori. De asemenea, Primăria intenționează să mărească locul de parcare și să amenajeze încă un spațiu destinat parcărilor.

Totodată, edilul Stoicu lucrează și la un proiect ce vizează amenajarea unei pasarele care să străbată distanța din parcare și până la accesul în Parcul Natural, oferind astfel un spațiu mai generos de acces spre cascadă. Tot în cadrul proiectului este prevăzută și electrificarea zonei, turiștii putând admira atît cascada, cât și împrejurimile, chiar și după lăsarea întunericului.

Noi am facilitat celor care au accesat această finanțare toate documentele care au fost necesare demarării acestui proiect. De asemenea, am acordat sprijin celor de la Asociația ViitorulPlus pentru diferite lucrări, punându-le la dispoziție ceea ce ne-au solicitat, bineînțeles și cu sprijinul antreprenorilor de la noi din comună. În această perioadă lucrăm la un proiect ce vizează mărirea locurilor de parcare, amenajarea de toalete în zonă, amenajarea unei pasarele de acces în Parcul Național, dar și electrificarea zonei din perimetrul cascadei. Astfel, vom putea oferi turiștilor acces și pe timpul nopții. Sper să găsim înțelegere la Ministerul Dezvoltării și să reușim să obținem finanțarea acestui proiect. De asemenea, avem parcelate peste 10 loturi de teren, iar în următoarea perioadă este posibil să vedeți în zonă cât mai multe locații destinate turiștilor, chiar și câteva pensiuni”, a declarat, pentru Reper24, primarul comunei Bozovici, Adrian Sergiu Stoicu.

Rămâne de văzut cum și când se vor materializa proiectele administrației din Valea Almăjului, însă până atunci, turiștii care vor vizita cascada Bigăr vor avea cu siguranță parte de o surpriză plăcută în urmă proiectului derulat de Asociația ViitorulPlus, finanțat în cadrul Proiectului Coca-Cola HBC România.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei