[FOTO] Istorie şi justiţie la Caransebeş

istorie Caransebes

Vineri, 23 iunie, la Judecătoria Caransebeş a fost sărbătorită în avans Ziua Justiţiei şi împlinirea a 145 de ani de activitate judiciară care s-au desfăşurat în imobilul care găzduieşte această instituţie. La eveniment, care s-a desfăşurat sub genericul „Istorie şi justiţie la răscrucea secolelor XIX şi XX”,  au participat reprezentanţi ai Judecătoriei Caransebeş, ai Tribunalului Caraş-Severin, Curţii de Apel Timişoara, de la alte instanţe şi parchete, în sală fiind prezenţi, din partea administraţiei locale, viceprimarul Marius Isac şi city-managerul Andrei Ungur. Manifestarea a fost organizată de Judecătoria Caransebeş în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României – Serviciul Judeţean Caraş-Severin, în sală fiind expuse documente vechi de la Tribunalele Caransebeş şi Oraviţa, de la judecătorii, precum şi de la partea de firme sociale şi individuale, de la avocaţi, judecători, toate încercând să reconstruiască o lume juridică veche.

Locul ales de organizatori a fost o astfel de sală tocmai pentru a arăta că aici se înfăptuieşte actul de justiţie, şi nu în presa scrisă, în mediul on-line sau la televiziune.

„Prin Descriptul Regesc din 9 iunie 1872, a fost înfiinţat Tribunalul Regesc la Caransebeş. În perioada interbelică, judeţul Severin a fost singurul din ţară unde au funcţionat două tribunale – cele de la Lugoj şi de la Caransebeş. Cred şi susţin sistemul de justiţie din România, militez pentru legi clare, simple şi sigure, şi vreau să învăţăm din istorie pentru ziua de azi, şi să sperăm că cea de mâine va fi mai bună”, a spus Adina Puşcaş, preşedintele Judecătoriei Caransebeş.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157685336289026″]

Ovidiu-Laurenţiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, a vorbit despre documentele expuse, după care a citit din memoriile lui Petru Talpeş din Cornereva, un băiat provenit dintr-o familie modestă, care, în cele din urmă, a ajuns să deţină funcţii importante la Curtea de Apel Timişoara.

Despre organizarea şi implicarea instituţiilor din zonă în procesul de justiţie a vorbit Carmen Albert, de la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, iar istoricul caransebeşean Constantin Brătescu s-a referit la procesul de îngenunchiere a Justiţiei române din perioada 1945-1964.

În încheiere, poetul Ioan Jorz a citit câteva epigrame şi anecdote, după care elevii de la Liceul Tehnologic „Sfântul Dimitrie” din Teregova, coordonaţi de prof. Gabriela Bica, au prezentat sceneta „Chemarea libertăţii”, inspirată din fapte reale, care au reprezentat momente ale luptei anticomuniste din această localitate.

Cosmin VLAD

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei