Există risc real de infecție cu coronavirus prin alimente sau ambalaje? Ce spune autoritatea pentru protecția consumatorilor din Caraș-Severin?

alimente 1

Ca urmare a atenționărilor audio difuzate în supermarketurile din Caraș-Severin privind prevenirea răspândirii coronavirusului prin ambalaje și produse alimentare, redacția Reper24 a cerut un punct de vedere Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului în privința riscului de infecție.

Nu există risc real de infecție prin alimente! Din comunicările transmise de către Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) rezultă că nu există nici un raport sau alte evidențe de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente”, spune comisar șef adjunct Regiunea Vest, Isabelle Camelia Humă.

Așadar, coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umana pentru a se multiplica.

Nu există informații privind prezența în aliment a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor și nici riscul de contaminare din ambalaje, mai spune CJPC prin vocea comisarului șef adjunct.

Deși studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe mai dure (oțel, plastic) nu exista nicio dovadă că ambalajele contaminate transmit infecția.

Operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate si verificate regulile de igienă, acestea avand ca scop evitarea contaminării alimentelor cu agenți patogeni, inclusiv cu cei responsabili de COVID -19”, precizează ANPC.

Totodată ANPC reamintește că exista măsuri speciale de dezinfecție și igienizare în unitățile de vânzare cu amănuntul, ca măsuri suplimentare.
În plus, față de măsurile de igienă curente, sunt necesare următoarele:
➢ punerea la dispoziția consumatorilor a dezinfectanților/șervețelelor de unică folosință la intrarea și ieșirea din unitate ;
➢ informarea corectă și corespunzătoare a consumatorilor privind regulile de igienă;
➢ identificarea punctelor de atingere cu risc și asigurarea ca ele sunt curățate și dezinfectate (coșuri cumpărături, cântare, mânere etc).

În cazul vitrinelor deschise cu produsele alimentare, vânzarea poate fi asistată sau cu autoservire directă de către consumator, fiind necesare următoarele :

– Vânzare asistata (preparate carne, brânză, preparate culinare gătite, brutărie și patiserie)
➢ spălarea frecventă a mâinilor lucrătorilor, utilizarea de mănuși, curățarea și igienizarea tejghelelor, vitrinelor , tacâmurilor și a tuturor suprafețelor cu care intră în contact produsul alimentar.
– Standurile de autoservire (produse panificate și patiserie)
➢ produsele de panificație și patiserie vrac expuse în magazinele de vânzare cu amănuntul trebuie să fie plasate în vitrine din plexiglas, fiind puse la dispoziție pungi și clești, iar în cazul în care acestea se vând în standuri deschise cu autoservire, trebuie să fie plasate spre vânzare în ambalaje din plastic, celofan sau hârtie. Ambalajele utilizate nu trebuie să deterioreze produsul, iar informarea consumatorilor trebuie să respecte legislația în vigoare.

alim

foto: Mediafax

Lorena POENARU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    “nu exista nicio dovadă că ambalajele contaminate transmit infecția.”

    Mda … numai cu “parfum” de liliac. Pentru că liliacul transmite virusul.
    Pentru “miliţieni” nu există nicio dovadă … Baci… Koch nu s-ar fi legitimat cu carte de identitate, astfel încât ei să poată dovedi legal existenţa sau amprentele acestuia, în faţa unei instanţe competente şi nepărtinitoare.
    Ne spălăm pe mâini degeaba, ca maimuţele proaste, în timp ce ambalajele sunt (declarate) sterile.
    Mai ales că se ştie (notorietate la Armeniş) faptul că botulismul se transmite numai … bot în bot (fără ambalaje) de unde şi denumirea :) :) :)

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei