„Este o situație dură, care i-a afectat pe cei mai năpăstuiți. Nimeni nu era pregătit pentru asta“

s

Omul de afaceri Costel Ciobanu se ferește în general de sticlă, de microfoane, de interviuri. E genul de om care tace și face și a demonstrat acest lucru în ultimii ani. Recunosc că am fost surprins să constat că sub această mască se ascunde de fapt un om care nu se gândește neapărat la el ci mai degrabă la cei care depind, într-un fel sau altul de afacerile lui: oamenii.

„Economia României nu se va putea redresa prea ușor. Noi nu suntem America sau Germania să infuzăm trilioane de dolari sau de euro în economie, suntem puțin mai săraci să zic așa. Rămâne totuși o necunoscută în ceea ce va fi după data de 15 mai la noi. Am oameni trimiși în șomaj și în șomaj tehnic. pe cei din urmă, sunt obligat să-i angajez atunci când se vor redeschide terasele și restaurantele. cei care au beneficiat de sprijinul statului trebuie să îi menții măcar până la sfârșitul acestui an. problema e însă alta: mai am nevoie de toți? Pentru că dacă se reduce suprafața restaurantului sau a terasei, dacă până acum aveam disponibile la mese 100 de locuri de exemplu, iar de când se vor redeschide mai am dreptul sa ofer jumătate din locuri, pentru a corespunde normelor de distanțare socială. Îți mai trebuie același personal? Nu prea. Vor mai fi dispuși oamenii sau vor mai putea din punct de vedere financiar să iasă la terasă, să mănânce un mic sau să bea o bere“?

Pentru toți a fost un șoc. Pentru mine cel puțin șocul a fost atunci când a trebuit să iau decizia și m-am simțit neputincios, pentru că nouă ni s-au închis unitățile de alimentație publică, sala de fitness și în condițiile acestea nu aveam nicio șansă să îl păstrez. Să îl recalific? pentru ce; în ce meserie; ce să facem? Este o situație dură care i-a afectat din păcate pe cei mai năpăstuiți. Nimeni nu era pregătit pentru asta, autoritățile cu atât mai puțin. Dacă e să analizăm, de exemplu ultimii 25 – 30 de ani, când vine prima zăpadă, chiar dacă e mică, ne ia pe nepregătite. Și atunci cum să fie cineva pregătit pentru amploarea dată de acest virus, pentru pandemie sau pentru criză, ori post criză“.

Economiștii spun că nimic nu va mai fi ce a fost înainte și mulți dintre oamenii de afaceri ar trebui să se reorienteze spre alte domenii de activitate. Care este punctul de vedere al omului de afaceri Costel Ciobanu? „De două luni și ceva, de când simțeam cu toții că e…groasă, m-am tot gândit tot la acești colegi ai mei, să le dau siguranța unui loc de muncă și nu știu ce ar mai putea merge; ori o producție ori nu știu.  Un lucru e cert, trebuie să ne reorientăm. Nu e vorba de mine că am 3 spații sau 33 și îi dau pe majoritatea afară, rămân cu 10 oameni și pentru cei 10 e bine. Nu. Eu mă gândesc la toți, la 110 care îi avem să putem să le asigurăm o continuitate. Serviciile merg și service-ul auto merge. Oricum, nu aș mai avea curajul să depun vreo documentație pentru fonduri europene, temându-mă de acele obligații, pe care dacă nu le onorezi, dai din rău în mai rău. Pe mine personal nu mă sperie, dar atunci când ai în mână destinul și siguranța acelor oameni pe care îi ai lângă tine, trebuie să fi puțin responsabil”.

Interviul cu omul de afaceri reșițean Costel Ciobanu a continuat și cu siguranță veți mai afla din felul în care gândește și cum ar dori să acționeze statul în această situație, doar urmărind Reper24.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei