Borlova-Muntele Mic a fost declarată de executiv zona turistică de interes național

96005007_521153682102596_5448533475197976576_n

Nouă localități sau părți din localități au fost declarate în ședința de Guvern din 7 mai, stațiuni turistice de interes național și local. Printre acestea se află și zona turistică Borlova – Muntele Mic, aparținând de comuna Turnu Ruieni din Caraș-Severin. O gură de oxigen pentru economia județului? Un impuls pentru transformarea Caraș-Severinului dintr-o zonă mono-industrială într-una turistică, cu potențial? Întrebări la care am încercat să răspundem cu ajutorul specialiștilor din diferite domenii.

Profesorul Universitar Liviu Spătaru este de părere că acesta ar fi un mic pas din partea executivului, dar dacă nu va fi urmat de investiții serioase care să vină de la Guvern, este făcut degeaba:

96909835_720986095395898_1886509138603671552_n

Faptul că s-a stabilit că este zonă turistică de interes național, este lăudabil, dar în același timp este și criticabil. Astfel de zone aparțin unor colectivități umane. Au fost acești oameni întrebați dacă sunt de acord ca pășunile lor să devină domeniu schiabil sau domeniu turistic? Chestiunea aceasta a democrației non-participative venite de la București, pe mine mă deranjează, dar mă deranjează la nivel ideatic. Dacă nu ne oprim la nivel declarativ și la nivel național se va dori o politică investițională pe măsură, atunci putem spune că vom beneficia ca județ de faptul că aceste zone și-au schimbat statutul geografic și juridic. Dacă lucrurile se opresc aici și vom lăsa la nivelul investitorilor locali și a oamenilor de afaceri locali investițiile pentru viitor, lucrurile nu vor fi benefice, ba mai mult se vor induce tot felul de conflicte la nivel regional de care nu avem deloc nevoie“ - a mai afirmat profesorul universitar Liviu Spătaru.

Am solicitat și opinia unui investitor care a cheltuit multă energie, timp și bani în încercarea de a transforma zona într-un „diamant al turismului montan“, așa după cum s-a exprimat, Romeo Dunca:

96083533_2562255640759216_6777228565093023744_n

Este desigur un lucru pozitiv, este un lucru bun, pentru că și implicare Guvernului în valorificarea zonelor cu potențial este necesară și obligatorie. Din păcate este doar un mic pas, un pas de început, făcut acum mai bine de 14 ani. Începutul a fost atunci când dl Antonescu, arhitectul șef al județului, a înaintat lucrarea care se numea PUG Dezvoltare turistică Muntele Mic și Nedeia. Acest pas trebuie urmat de foarte multă muncă și credeți-mă că acest lucru este doar o mică reparare, pentru că el trebuia făcut de foarte mult timp. Este un lucru pozitiv, dar este doar un început“ – a declarat Romeo Dunca.

Am solicitat un punct de vedere și principalului beneficiar al acestei hotărâri de guvern, președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin Silviu Hurduzeu. Contactat telefonic de Reper 24, acest a declarat: „Deocamdată nu fac niciun fel de referire la acest subiect, până nu îl văd publicat în Monitorul Oficial. Nu este prima oară când executivul adoptă hotărâri care nu se mai publică“.

Acest proiect este o primă etapă, firavă ce-i drept în realizarea unui vis al multor cărășeni, acela de a transforma județul într-o perlă turistică, într-o mică Elveție, care ar trebui să asigure bunăstare locuitorilor din Caraș-Severin.

Sursă foto: Adevărul.ro

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. 333

    S-a trezit domnul Spătaru din veșnica beție??? Mai bine tăcea ca de făcut nu a făcut nimic pentru oraș și județ!!!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei