Dosarele „Panama Papers“: lăcomia bogaților și statalitatea nedemocratică

Panama Papers

Dosarele Panama, numite „Panama Papers” sau „Panama Leaks” (în limbajul globalizat al momentului) ascund probabil două adevăruri. În acest sens personaje importante, șefi de stat, oameni politici, sportivi, oameni de afaceri aflați în diverse stări de îmbogățire, pentru a scăpa de impozite, își ascund averea; în acest caz în Panama. De-a lungul timpului în Elveția, în Luxemburg, în insulele din Canalul Mânecii sau în insulele Cayman.

Evident lăcomia îi face pe acești potentați din politică, sport sau economie, din orice domeniu de altfel, să încerce să-și conserve averile. Dobândite mai mult sau mai puțin legal. Bani negri, gri sau chiar și albi.

Discreția și nevoia de capital a destinațiilor depozitare a acestor sume fabuloase i-au făcut pe bogații acestei lumi să se bucure de confidențialitatea și securitatea depozitelor lor bancare; până în zilele noastre când schimbări de orientare referitor la finanțele mondiale, la banii lumii mai simplu spus, schimbări de orientare a unor state puternice de pe planetă au făcut să fie devoalate asemenea situații etichetate de presa mondială drept abjecte. Chiar dacă o parte dintre ele sunt legale. Sau cel puțin nu încalcă nicio lege, chiar dacă nu sunt morale.

Povestirea are însă și o altă fațetă. Situația în care ne aflăm scoate la lumină dimensiunea statului excesiv, a statului dezechilibrat atunci când ne referim la modul în care gestionează resursele diverselor comunități care îl alcătuiesc. Asistăm, așa cum asistam la falimentul construcției europene unice atunci când ne refeream la criza migranților, la incapacitatea statului modern de pe întregul mapamond de a crea un just echilibru între elite, cetățeni și resurse.

Această maladie pe care o întâlnim la mai toate puterile mondiale își are sorgintea într-o atitudine apărută acum câteva decenii în politica lor internă de a-și controla conaționalii. Politica statală a controlismului exagerat, facilitată de evoluția exponențială a informaticii a determinat într-o primă fază o acumulare de averi fabuloase de către oamenii pe care statele autoenunțate democratice i-au folosit ca unelte în exercitarea controlului general. Dictatori agreați, oameni de afaceri ce au beneficiat de monopolul comenzii de stat, dezvoltatori în industriile de apărare și securitate, purtători de imagine emblemă culturală sau sportivă din diverse zone ale lumii.

Paradoxal aceste personaje create de un stat ultracontrolist, îmbogățite de acest tip de stat nu s-au mai simțit și protejate de lumea care i-a fabricat. Soluția pe care au găsit-o a fost să-și transfere averea în paradisuri fiscale la adăpost de marele vulg, dar și de formele etatiste de care au fost construite.

Acestea sunt de fapt cele două explicații despre care vorbeam la început pentru criza astăzi numită Panama Papers: lăcomia bogaților și statalitatea modernă controlistă și nedemocratică.

Cine a generat oare această realitate planetară?

Promitem să revenim.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. BAZINGA

    Subiectul acesta este atat de complex,de stufos,de complicat,incat s-ar putea discuta ani buni pe aceasta tema!Raspunsul este atat de simplu,din pacate!Omul,la baza,este o fiinta rea,lacoma si ticaloasa!Prin educatie,prin cultura,omul se civilizeaza,se schimba in ideea de a deveni o persoana mai buna,de a avea un caracter mai frumos!Lacomia este unul din viciile cele mai pacatoase si oribile ale fiintei umane!Ce s-a descoperit acum,ce s-a dat publicitatii acum,este ceva ce toata lumea stia demult!Totul pe lumea aceasta este o mare porcarie,o mizerie oribila,sinistra,grotesca!Stam pe un tron de rahat si marii bogatasi ai lumii isi bat joc de toata lumea,de prostime,de “”bobor””,ei nu platesc taxe,ei nu se supun legilor,ei sunt mai “‘jmekeri””!!Bogatii vor sa fie tot mai bogati,banul corupe in mod absolut si frauda si escrocheria sunt apanajul total al marilor potentati ai lumii!Unde este banet,este si necinste asemenea,in mod direct proportional!Amuzant mi se pare ca totul a bubuit tot de la o femeie…Asadar…cat e de valabila expresia legata de sursa tuturor relelor de pe lumea asta…CHERCHEZ LA FEMME!TOUJURS!Restul e tacere…..si o mare porcarie in viata asta!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei