Doi români reţinuţi de polițiștii de frontieră pentru 24 ore pentru călăuzirea a opt cetăţeni afgani

a

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Cruceni au depistat opt cetățeni afgani, care au încercat să treacă ilegal frontiera din Serbia în România cu intenția de a ajunge într-un stat din vestul Europei. Aceștia au fost ajutați de două călăuze, cetățeni români, pe numele cărora au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore.

„În data de 03.01.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Cruceni au desfășurat o acțiune specifică pe linia combaterii migrației ilegale în zona de competență. Astfel, în jurul orei 18.30, o patrulă a oprit pentru verificări, pe comunicația DJ 593, între localitățile Foeni și Giulvăz, un autovehicul înmatriculat în România, condus de un cetățean român în care se aflau nouă pasageri.

Unul dintre pasageri este cetățean român, iar ceilalți opt, toți bărbați, cetățeni străini, nu dețineau documente de identitate asupra lor, fapt pentru care polițiștii de frontieră i-au condus pe toți la sediul instituției pentru cercetări. Totodată, un echipaj medical le-a făcut triajul epidemiologic, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun. 

În cadrul verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că cei opt sunt cetățeni din Afganistan, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, aceștia declarând că au trecut ilegal din Serbia în România și că intenționau să ajungă într-un stat din vestul Europei cu ajutorul celor doi cetățeni români. 

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat față de cei opt afgani, totodată procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș a emis pe numele celor doi cetățeni români ordonanțe de reținere pentru 24 de ore,  urmând ca în cursul zilei de azi să fie prezentați judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă, aceștia fiind cercetați pentru infracțiunea de trafic de migranți“ – ne-a informat Subcomisar de poliție Nicola Petre-Ionuț, purtător de cuvânt al instituției.  

Tot în zona de Vest a țării a mai avut loc astăzi un eveniment: în jurul orei 00.20, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră pe sensul de ieșire din ţară, un cetățean din Turcia, în vârstă de 34 ani, conducând un ansamblu rutier înmatriculat în Turcia. Șoferul transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, produse din aluminiu pe ruta Turcia – Austria. Polițiștii de frontieră au procedat la efectuarea controlului amănunțit al mijlocului de transport. Astfel, în interiorul auto marfarului au fost descoperite, ascunse în compartimentul marfă, optsprezece persoane. În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că sunt cetățeni din Irak, Siria și Egipt, adulții cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani și doi minori în vârstă de 15, respectiv 18 ani.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat  pentru cetățenii străini și de trafic de migranți pentru șoferul turc, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei