“Din Bănat până-n Bănat” – poezie în grai recitată de Adrian-Gerhard GRASZL
Adrian-Gerhard GRASZL (n. 21 martie 1965, Oțelu Roșu)
Fiul lui Toma și al Elisabetei, ambii muncitori la uzina din Oțelu Roșu, Adrian Gerhard, cum este cunoscut în lumea literară, a absolvit școala generală și liceul în orașul natal.
Începând cu anul 1983 a lucrat la Uzina din Oțelu Roșu, până în anul 2002, când au avut loc restructurări, uzina intrând pe o pantă descendentă. A urmat un an la o fabrică de cablaje auto din Timișoara și încă un an și jumătate, tot la cablaje auto, însă la Caransebeș. În prezent se preocupă mai mult de pasiunea vieții sale, printre perioadele cât mai lucrează în străinătate.
Este căsătorit cu Rodica Graszl și are două fiice: Ioana-Gerlinde – profesor de educație plastică la Școala de Arte din cadrul Liceului Bănățean Oțelu Roșu și Școala Gimnazială Nr. 3 Oțelu Roșu, și Cristina – absolventă a Liceului Bănățean Oțelu Roșu.
S-a afirmat pe plan local ca poet postmodern, dar și ca autor de epigrame. La începutul activităţii sale literare a fost cooptat în Cenaclul „La Poşmândre“ din Caransebeş și beneficiind de îndemnul şi sprijinul moral al doamnei Dorina Şovre, conducătoarea acestui cenaclu, a scris, cu fervoare, şi poezie în grai bănăţean.
Cunoscutul prozator, eseist și etnolog Ioan-Viorel Boldureanu a afirmat că „Adrian Gerhard face parte din a treia generaţie a poeziei dialectale bănăţene actuale, a cărei vârstă o măsurăm de la exemplara maturitate împlinită în anii ’90 prin reperul care a fost şi rămâne pentru multă vreme Marius Munteanu. […] Adrian Gerhard este deja bine instalat în poezia dialectală a generaţiei sale, fiind prezent în antologiile editate în ultima vreme: Antologia literaturii dialectale bănăţene „Gura Satului” la Radio Timişoara, 20 de ani. Contemporanii (Ed. Marineasa, 2010) şi mai ales masiva Antologia literaturii dialectale bănăţene (poezie, proză, teatru) 1891-2011 (Ed. Universităţii de Vest, 2011). El îi are drept confraţi de generaţie şi expresie lirică autentică pe Sergiu Boian, Sorin Olariu, Ioan Vodicean.”
Debutul editorial l-a avut în revista „Interferenţe”din Caransebeş, în anul 2000.
Adrian Gerhard este membru al mai multor cenacluri și asociații, după cum urmează: Cenaclul de poezie în grai bănăţean„La Poşmândre” din Caransebeş, Cenaclul de epigramă „Accentus 2000” din Caransebeş, membru al Asociaţiei Bănăţenilor de Pretutindeni” și al Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean (din anul 2001). Mai este colaborator și la Cenaclul „Gura Satului” (Radio Timișoara).
A mai publicat versuri în grai la „Redeșteptarea” (Lugoj), „Tăt Banatu-i fruncea” (Lugoj),„Banat Expres”, „Revista Noastră”, „Bocşa Culturală”, „Bumerang”, „Vasiova”, „Vatra Caraşului”, „Tibiscus”, „Almanahul tuturor românilor - Apă Vie” (Uzdin, Serbia), „Izvor de frumuseţi – almanah de literatură română în grai bănăţean”, „Ecou de timp” (Otelu Roşu) ș.a.
A colaborat și cu mai multe posturi de radio şi TV: Radio 11 Plus Caransebeş, Radio Analog Caransebeş, Radio Reşiţa, Radio Timişoara, Radio Novi Sad, TV Banat, TV Terra Sat, TV Europa Nova Lugoj etc.
Ion CUBIN