Valenţele învăţământului creativ-participativ au fost dezbătute la Oţelu Roşu, alături de oaspeţi din trei ţări

valente

La Oţelu Roşu a avut loc simpozionul cu participare internațională „Valenţe ale învăţământului creativ-participativ”, adresat ciclului primar și preprimar, concomitent cu o mobilitate a unui proiect Comenius.

La începutul acestei săptămâni, la Oțelu Roșu au sosit oaspeți din trei țări – Suedia, Belgia și Turcia, în cadrul unei mobilități a Proiectului Comenius „United Colours of Europe”. Printre activitățile acestei întâlniri de lucru s-a numărat și prima ediție a Simpozionului „Valențe ale învățământului creativ-participativ”, desfășurată ieri, 15 mai 2014, la Școala Gimnazială Nr. 1, structură a Liceului Bănățean Oțelu Roșu. Acesta este inclus în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a Seminarului Didactica Internațional, care este organizat de Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin și alte instituții.

v2

Simpozionul a fost deschis de către directorul Liceului Bănățean Oțelu Roșu, doamna prof. Rozina Ghiorghioni, după care a urmat coordonatorul activității, prof. Marin Vărzan, care a precizat că există circa 100 de lucrări, ale mai multor cadre didactice din țară, însă majoritatea cu participare indirectă, cât și peste 150 de lucrări la secțiunea elevilor.

Directorul Casei Corpului Didactic Caraș-Severin, prof. Tudor Deaconu, a prezentat un scurt istoric al acestui seminar, care a debutat în anul 1999, de fiecare dată participând și școlile din Valea Bistrei, acest eveniment devenind o emblemă a învățământului din Banatul Montan. A mai amintit că Liceul Bănățean este prima unitate de învățământ care a cuplat un simpozion din cadrul Seminarului Didactica Internațional cu o mobilitate a unui proiect Comenius, acesta fiind un lucru foarte benefic. Mai mult, tematica acestui simpozion este corelată cu tema-impuls a seminarului internațional, anume „Creșterea competitivității regionale prin promovarea inovării și a creativității”.

v3

De asemenea, au mai luat cuvântul, din partea Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, inspectorul pentru învățământ primar – prof. Dan Stoinel, inspectorul pentru perfecționare și formare continuă, dar și președintele Asociației Învățătorilor Caraș-Severineni – prof. Nicoleta Marcu, metodistul Casei Corpului Didactic Caraș-Severin – prof. Adriana Bonciu, precum și câte un reprezentant al școlilor din Suedia, Belgia și Turcia, care au prezentat aspecte din sistemele de învățământ ale celor trei țări și au dezbătut exemple de bune practici privind promovarea învățământului creativ-participativ.

v4

Acțiunea s-a dorit a fi o reflectare a punctului de vedere al elevilor, al cadrelor didactice, dar și al familiei și al societății, în general, orientându-se spre activitatea cadrelor didactice de la ore, dar și în cadrul activităților extrașcolare.

Parteneri în organizarea și desfășurarea simpozionului au fost: Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni, precum și partenerii din Suedia – Vasterbergssckolan, Primary Scool Molndal, din Belgia – Kleuterschool&Basisschool Pee&Nel Leuven și din Turcia – Dort Eyul Ortaokulu Kutahya.

Ion CUBIN

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei